Blog
Cannabis Munchies
2 min

Waarom Krijg Je De Munchies Van Cannabis?

2 min

Cannabis en de munchies gaan hand in hand, maar wat is precies de reden dat ons geliefde kruid deze vreetkick opwekt? Nou, wetenschappers hebben wat dieper nagedacht en daaruit zijn wat uitgebreide theorieën ontstaan.

Ooit genoten van een joint om daarna de koelkast aan te vallen? Het is een veelvoorkomend verschijnsel die ook wel de "munchies" worden genoemd en tot voor kort is de wetenschap niet in staat geweest hier een oorzaak voor te vinden.

Maar wetenschappers hebben echter niet stil gezeten, zich afvragend wat ze moesten doen: De munchies zijn in feite het gevolg van een combinatie van complexe interacties tussen THC en de hersenen. En hier komt veel onderzoek bij kijken. Inmiddels is echter wel ontdekt dat het afkomstig is uit het endocannabinoïdensysteem.

Hoe past het endocannabinoïdensysteem hierin?

Hoe past het endocannabinoïdensysteem hierin?

Het endocannabinoïdensysteem is iets wat we allemaal bezitten en de receptoren kunnen in het hele lichaam worden gevonden. Het speelt een rol bij het reguleren van diverse lichaamsfuncties, zoals pijn, emotie, immuunreactie, geheugen en, meest relevant, eetlust.

De cannabinoïden in cannabis binden zich aan de receptoren van het endocannabinoïdensysteem, waardoor de diverse effecten worden opgewekt. Juist wanneer de THC zich bindt aan bepaalde delen van het endocannabinoïdensysteem, voelen we die onbedwingbare drang om in de keukenkastjes te duiken. Het eerste deel waar we naar kijken is de reukbol in de hersenen.

Het verbeteren van de smaak en geur met de reukbol

Een team Europese wetenschappers heeft recent ontdekt dat de reukbol een centrale rol speelt in cannabis gerelateerde trek. Via experimenten op muizen ontdekten zij dat, wanneer THC zich verbindt aan de reukbol, het vermogen van het dier om voedsel te ruiken en te proeven wordt verbeterd. Ontdekt werd dat ratten, die THC ontvingen, geurtjes van voedsel veel langer roken en ook meer aten, vergeleken met een controlegroep. Ze ontdekten ook dat muizen, die genetisch waren aangepast, zodat zij geen cannabinoïden receptoren hadden in hun reukbol, niet extra geïnteresseerd waren in het eten of het ruiken van voedsel dan de controlegroep, zelfs wanneer zij THC kregen.

Deze bevindingen suggereren sterk dat het gebruik van cannabis ervoor zorgt dat voedsel veel aantrekkelijker ruikt en smaakt, waardoor we ernaar verlangen.

Stimuleren van de honger

Stimuleren van de honger

Niet alleen onze reukbol verhoogt onze neiging om te eten. Oh nee, het zit veel gecompliceerder in elkaar! In ander onderzoek is ontdekt dat stimulatie door THC van het endocannabinoïdensysteem in de nucleus accumbens de afgifte van dopamine verhoogt, die zelf een rol speelt in het controleren van de eetlust, maar ook in het genotsgevoel dat door eten wordt opgewekt. Een ander inzicht in de munchies was dat THC een soortgelijk effect heeft op de hypothalamus, waarbij de productie van ghreline wordt gestimuleerd, die vervolgens weer de honger stimuleert. Er is zelfs onderzoek dat suggereert dat THC tijdelijk de voorkeur voor vet en zoet voedsel verhoogt, wat uitlegt waarom je grijpt naar chips in plaats van een salade!

Alle puzzelstukjes op hun plek

Hoewel deze bevindingen ons een goed idee geven over waarom genieten van wiet ervoor kan zorgen dat je een groot afhaalmenu bestelt, zijn het allemaal slechts stukjes van een puzzel die nog in elkaar moet worden gezet. Er moet nog veel onderzoek worden gedaan en dit onderzoek moet ook worden uitgevoerd op mensen. Maar het is allemaal enorm veelbelovend, omdat we niet alleen inzicht krijgen in gewoonten als we high zijn, maar het opent ook de deur voor mogelijke therapeutische toepassingen voor marihuana, waarbij de eetlust moet worden gestimuleerd, zoals bij eetstoornissen of chemotherapie.

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Bronnen
  • Soria-Gómez, Edgar, Bellocchio, Luigi, Reguero, Leire, Lepousez, Gabriel, Martin, Claire, Bendahmane, Mounir, Ruehle, Sabine, Remmers, Floor, Desprez, Tifany, Matias, Isabelle, Wiesner, Theresa, Cannich, Astrid, Nissant, Antoine, Wadleigh, Aya, Pape, & Hans-. (2014, March). The endocannabinoid system controls food intake via olfactory processes | Nature Neuroscience - http://www.nature.com
Effecten Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken