Blog
Waarom sommigen de eerste keer gewoon niet high kunnen worden
2 min

Waarom sommigen de eerste keer gewoon niet high kunnen worden

2 min
Voor het eerst high worden is vaak de basis voor een aantal hilarische herinneringen. Maar wat gebeurt er als je helemaal niets voelt tijdens die nostalgische eerste keer roken?

We zijn allemaal slachtoffer geweest van die "eerste joint". Toen we voor het eerst cannabis probeerden en iets te high werden, tot groot plezier van onze vrienden. Als jij het niet was, dan ken je vast wel iemand die dat overkomen is. Maar wat nou als er een paar zijn die immuun zijn voor zo'n benarde situatie? Of zelfs het vooruitzicht helemaal niet high te worden tijdens die eerste keer? Dit cannabis fenomeen gebeurt overal om ons heen en het gebeurt vaker dan je denkt. Voordat mensen hun aluhoedje grijpen, moeten we ons eerst afvragen of er een meer logische verklaring is voor deze "insta-tolerantie" die ervaren wordt tijdens die iconische eerste keer roken.

Hoewel er veel overtuigende en rendabele theorieën zijn, is er niets concreet. We worden high omdat de cannabinoïden receptoren in onze hersenen ontvankelijk zijn voor de THC in cannabis. Maar er is nooit een simpele uitleg als het om de hersenen gaat, omdat elke persoon uniek is.

Waarom kunnen we niet high worden?

Niet correct inhaleren

Dit is niet zo gek als het klinkt. Een beginnende gebruiker is meestal nerveus. Gezien de legaliteit van cannabis in veel delen van de wereld, zijn een paar stiekeme trekjes in de tuin van een vriend vaker wel dan niet de realiteit van je eerste ervaring. De effecten van cannabis worden beter gevoeld als je diep inhaleert en de THC-rijke rook in je longen houdt. Kortere, gehaaste trekjes zullen uiteraard minder impact hebben, omdat je lichaam dan niet zoveel THC kan opnemen, maar zorgt dit er dan voor dat je helemaal niet high wordt? Hoewel dit scenario plausibel klinkt voor sommige situaties, zijn er gebruikers die beweren dat zelfs het consumeren van cannabis producten hen niet het genot van een high verschafte.

Niet in de juiste gemoedstoestand

THC verandert je gemoedstoestand, maar om een aangepaste gemoedstoestand te bereiken, moet je je eerst bewust zijn van deze toestand. Denk je eens in: Als je niet weet hoe een high voelt, hoe weet je dan of je high bent? Je bent het er vast mee eens dat dit wat vergezocht is, maar je geest kan de effectiviteit van psychoactieve stoffen op je stemming veranderen. Veel gebruikers beweren dat van cannabis het beste kan worden genoten als je achterover leunt in een comfortabele stoel met je favoriete chill out muziek op de achtergrond. In deze situatie, zijn je geest en lichaam al ontspannen en de logica erachter is dus dat ook je hersenen meer ontvankelijk zijn voor de cannabinoïden en hun effecten. Als je nerveus, gespannen of gestrest bent, kan dat het genot van high worden verminderen en ook het vermogen je high te voelen, omdat je geest gefocust is op andere dingen.

Je hersenen zijn er niet klaar voor

Nu de wetenschap achter ons vermogen om high te worden. High worden draait om CB1-receptoren, die zich binden aan de psychoactieve THC in cannabis. Het gevoel van euforie, vaak geassocieerd met het roken van cannabis, komt van deze receptoren, die aanwezig zijn in gebieden van de hersenen die gerelateerd zijn aan psychoactiviteit, stimulans en beloning. Het is redelijk aan te nemen dat bepaalde personen een lage dichtheid CB1-receptoren hebben, waardoor ze niet in staat zijn de volledige effecten van THC en andere cannabinoïden te voelen. De effecten van cannabis en de manier waarop ons brein ontvankelijk is voor cannabinoïden, worden nog steeds onderzocht, dus we kunnen onmogelijk zeggen of dit een bepalende factor is. Gezien de complexiteit van het brein en de ontelbare, externe factoren die het kunnen beïnvloeden, zal er nooit een pasklare uitleg zijn.

 

         
  Lucas  

Geschreven door: Lucas
Lucas is parttime schrijver en fulltime visionair. Als anonieme psychonaut, die in stropdas en kostuum deelneemt aan de samenleving, probeert hij op bewijs gebaseerde rationaliteit aan het volk over te brengen.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.
Effecten Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken