Blog
Waarom we alle drugs moeten legaliseren
3 min

Waarom we alle drugs moeten legaliseren

3 min
Het verbod op drugs is al jarenlang een blok aan het been. Het is tijd voor verandering.

De Oorlog tegen Drugs blijft maar falen en overheden, wetenschappers en personen beginnen langzaam alternatieven te overwegen. Een van deze ideeën, die aan populariteit wint, is het idee om drugs helemaal te legaliseren; ja, allemaal.

Waarom? Omdat het veel beter werkt dan een verbod. Voordat je dit bespot en afdoet als een absurditeit, lees even door voor de redenering en het bewijs.

DE REDENERING

Ok, een aantal van de slimste en meest geïnformeerde geesten hebben nagedacht over de problemen van drugsgebruik en willen dit oplossen door een volledige legalisatie op tafel te gooien. Waarom? Nou, de complete legalisatie heeft in theorie een aantal voordelen. Allereerst, als de geschiedenis ons iets heeft geleerd, zal het verbieden van een product, waar veel vraag naar is, alleen maar leiden tot handel op de zwarte markt. Juridische gevolgen doen maar weinig om mensen in deze situatie te ontmoedigen en creëren een onveilige en ongereguleerde omgeving waar criminele bendes en syndicaten vrij spel hebben.

Een prachtig voorbeeld hiervan vinden we in de Amerikaanse drooglegging, die duurde van 1920 - 1933. Het verbod deed niets om het gebruik van alcohol te verminderen, maar het aantal gevangenen nam toe, het veroorzaakte een dramatische toename in criminele bende activiteiten en zorgde voor een toename van 400% in het aantal sterfgevallen door alcoholvergiftiging, vanwege alcohol van slechte kwaliteit en gebrek aan regelgeving.

Er is ook het feit dat wanneer een stof, zoals een drug, verboden wordt, de gebruikers worden behandeld als criminelen in plaats van personen die mogelijk hulp nodig hebben. Beweren dat elke drugsgebruiker hulp nodig heeft is net zo fout; personen die regelmatig genieten van een beetje wiet of psychedelica zullen je graag vertellen wat je met die hulp kan doen, omdat ze het eerlijk gezegd niet nodig hebben. Maar door een wiet gebruiker wat informatie te bieden over de effecten van wiet en wat veilige manieren zijn om het te gebruiken, in plaats van hem om de oren te slaan met een strafblad, is het wellicht mogelijk om het gebruik te verminderen of verantwoordelijk gebruik aan te moedigen.

Natuurlijk zijn er drugsgebruikers die daadwerkelijk hulp nodig hebben, zoals personen die verslaafd zijn aan harddrugs en serieuze schade aanrichten aan hun lichaam. In deze situatie zouden ze behandeld worden als patiënten die medische hulp nodig hebben, in plaats van criminelen. In elk geval is het noodzakelijk dat elke uitgebreide drugslegalisatie niet wordt omgetoverd tot een verplicht behandelingsprogramma. Ja, sommige drugsgebruikers hebben problemen, maar lang niet allemaal. Met gedwongen behandeling, zoals in Portugal is ingevoerd, slaat men de plank mis. Drugsgebruik is namelijk ook geen ziekte.

Een ander argument voor legalisatie is de prijs. Elk jaar worden biljoenen Euro's besteed aan het handhaven van het verbod en het opsluiten van overtreders van lichtere delicten. Stel je voor wat er zou kunnen worden gedaan als dat geld, en de tijd, werd besteed aan gezondheidszorg, educatie of aandacht voor meer serieuze misdaad. Maar legalisatie zou niet alleen geld besparen, er zou ook meer geld worden gegenereerd, dankzij regulatie en de banen en belastingen die ermee worden gecreëerd.

Iets anders om te overwegen is dat drugsgerelateerde arrestaties de nadruk lijken te leggen op een buitensporig hoog gedeelte van de maatschappij, namelijk de armen of etnische minderheden. De eerste gedachte is misschien: "Misschien gebruiken zij wel meer?", maar volgens diverse rapporten, waaronder een van Release, een liefdadigheidsinstelling voor drugsbeleid, is dit onjuist. Blanken gebruiken vaker drugs, maar het is minder waarschijnlijk dat ze worden gefouilleerd of gearresteerd. Door de legalisatie van drugs is dit niet meer van toepassing.

HET BEWIJS

Portugal is een lichtend baken, die decriminalisering, en mogelijke legalisatie, laat zien en dit kan een voordeel zijn voor de mensheid. Alle drugs zijn in Portugal reeds 10 jaar gedecriminaliseerd en dit heeft een revolutie veroorzaakt in drugsmisbruik en misdaad.

Door de aandacht te vestigen op behandeling, voorlichting en preventie, in plaats van het vervolgen van gebruikers, is het aantal drugsgerelateerde sterfgevallen en ziektes drastisch gedaald, allemaal zonder een toename in het drugsgebruik, waar veel mensen bang voor waren na de decriminalisering. En dit niet alleen, maar omdat mensen niet naar de gevangenis worden gestuurd voor kleine overtredingen, is de misdaad afgenomen en ook is er geen toename gezien in criminele activiteiten, die geassocieerd worden met drugshandel.

Meer informatie over de effecten en decriminalisering kunnen worden gevonden in het recente rapport van Transform, een liefdadigheidsinstelling voor drugsbeleid in het Verenigd Koninkrijk.

Het is een win-win situatie. Er kleven geen negatieve effecten aan de decriminalisering van drugs. De kinderen lopen niet meer risico, misdaad neemt niet toe, drugs zijn niet meer toegankelijk en bronnen worden beter gebruikt.

Dit wordt verder aangetoond in twee recente evenementen, waarin de Wereldgezondheidsorganisatie opriep alle drugs te decriminaliseren en prominente wereldleiders een rapport samenstelden, waarin werd opgeroepen de Oorlog tegen Drugs te beëindigen.

Een ander mooi voorbeeld van hoe legalisatie zou kunnen werken is de recente legalisatie van cannabis in Colorado. Het is nu legaal voor volwassenen boven de 21 om cannabis te gebruiken en te bezitten zonder juridische gevolgen. Sinds de wijziging is de misdaad afgenomen, zijn er banen gecreëerd en belastinginkomsten zijn gestegen!

LEGALISATIE VS DECRIMINALISERING

Dus waarom kiezen voor legalisatie boven decriminalisering? Portugal heeft gekozen voor decriminalisering en alles lijkt goed te gaan. Het draait allemaal om misdaad. Ja, de decriminalisering helpt zeker schade aan gebruikers verminderen en het is zeker beter dan het verbod, maar het pakt niet de onderliggende problemen net zo effectief aan als legalisatie.

Na een decriminalisering is het niet langer een strafbaar feit om een kleine hoeveelheid drugs te bezitten, maar de drugs kunnen nog steeds in beslag worden genomen en een boete kan worden opgelegd. Het blijft nog steeds volledig illegaal om drugs te produceren en te verkopen. Dit betekent dat er geen regelgeving kan zijn en zonder regelgeving kan de houdgreep van criminele bendes niet worden doorbroken, omdat er geen veilige plek is om de drugs te kopen die mensen willen. Als een gevolg hiervan, werkt decriminalisering als een pleister, waardoor we beter om kunnen gaan met de gevolgen van drugsgebruik, zonder daadwerkelijk meer veiligheid te creëren.

Via de legalisatie van drugs, kunnen we ervoor zorgen dat ze ook veilig kunnen worden gebruikt, het zal de misdaad uitschakelen en banen en biljoenen euro's voor de economie genereren.

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken