Blog
Wat er met je hersenen gebeurt na jarenlang Ayahuasca gebruik
2 min

Wat er met je hersenen gebeurt na jarenlang Ayahuasca gebruik

2 min
Research Smartshop

Nu Ayahuasca razendsnel in populariteit toeneemt, is het belangrijk de lange termijn effecten op de hersenen te beoordelen. Zoals gewoonlijk, heeft de wetenschap het antwoord.

Goed nieuws, iedereen! Diegenen onder jullie, die het geluk hebben toegang te hebben tot Ayahuasca, kunnen rustig slapen omdat het geen negatieve, lange termijn effecten veroorzaakt op de hersenen. Volgens onderzoek veroorzaakt langdurig Ayahuasca gebruik geen cognitieve of neurologische problemen of afbraak. In feite is er zelfs een klein beetje bewijs dat suggereert dat Ayahuasca voordelig kan werken op de hersenen!

Wat is Ayahuasca?

Ayahuasca is een kruidenbrouwsel uit de Amazone, die zeer beroemd is vanwege haar intense, psychedelische kracht. Het wordt al eeuwen gebruikt als spiritueel hulpmiddel door de inheemse stammen in de Amazone, maar is recentelijk zeer populair geworden bij globetrottende psychonauten. Een groot deel van die populariteit heeft te maken met het feit dat haar ingrediënten relatief hoge hoeveelheden natuurlijk voorkomende DMT bevatten, waardoor het een van de meest krachtige psychedelische stoffen tot nu toe is. Om die reden zijn ook zorgen over de lange termijn effecten op de hersenen ontstaan.

De wetenschap zegt dat Ayahuasca veilig is

Gelukkig heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat die angst ongegrond is, omdat de resultaten geen negatieve effecten kunnen bevestigen. Initiële onderzoeken werden in 1993 uitgevoerd en gepubliceerd in The Journal of Nervous & Mental Disease, waar onderzoekers de psychologische toestand van 15 langdurig Ayahuasca gebruikers beoordeelden. Ontdekt werd dat er geen bewijs was voor cognitieve afbraak. In feite leek elke gebruiker in een uiterst functionele cognitieve conditie te zijn.

Deze bevindingen worden ondersteund door meer recent onderzoek, uitgevoerd door de Experimental Neuropscyhopharmacology group van Sant Pau Hospital. Zij evalueerden de mentale gezondheid van 127 langdurig Ayahuasca gebruikers en vergeleken deze met een controlegroep van 115 niet-gebruikers. Er kon geen bewijs worden gevonden voor degeneratie of beschadiging en de ayahuasca groep liet in feite lagere psychopathologische scores en hogere cognitieve scores zien dan de niet-ayahuasca controlegroep!

Voordelen op lange termijn?

Je kunt je dus afvragen of langdurig gebruik van Ayahausca in feite voordelen levert voor de hersenen. Hoewel dit uiteraard tot in de details moet worden getest, hebben andere interessante bevindingen van het onderzoek aangetoond dat Ayahausca gebruikers een veel hogere concentratie van serotonine in hun bloed hadden. Omdat het brouwsel een wisselwerking heeft met de serotonine receptoren, zou normaal kunnen worden aangenomen dat Ayahuasca gebruikers een tolerantie opbouwen, die uiteindelijk leidt tot een afgenomen hoeveelheid, waardoor het uiteindelijk minder effectief wordt, op ongeveer dezelfde manier als antidepressiva medicijnen dat doen. Het feit dat Ayahuasca geen tolerantie lijkt op te bouwen, heeft enorme implicaties voor Ayahuasca, of een afgeleide hiervan, waardoor het wellicht in de toekomst als alternatief op antidepressiva kan worden gebruikt.

Zover zijn we nog niet en er is nog veel meer onderzoek nodig, maar het is een spannend vooruitzicht. Onderzoek naar dit onderwerp neemt gestaag toe, nu de Oorlog tegen Drugs zich in de laatste fase van stuiptrekkingen bevindt. Laten we hopen dat de wetenschappelijke gemeenschap de vaart kan bijhouden en meer manieren kan ontdekken waarop Ayahuasca kan worden gebruikt om de mensheid te helpen.


Read more about
Research Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken