Blog
Wat Gebeurt Er Als Je Cannabis Eet?
2 min

Wat Gebeurt Er Als Je Cannabis Eet?

2 min

Als je cannabis eet, staat je een krachtige erving te wachten, krachtiger dan wanneer je dezelfde hoeveelheid had gerookt. En dit hebben we te danken aan de manier waarop je lichaam ermee omgaat.

De oeroude discussie over roken versus het eten van cannabis is er een waar veel stoner filosofen over hebben nagedacht en ook zijn veel beginners erover gestruikeld. Nu cannabis en de legalisatie beweging steeds meer aandacht krijgen, is deze vergelijking belangrijker dan ooit. Cannabis in de spijsvertering is iets om rekening mee te houden. De meeste mensen weten wel dat er een verschil is tussen het roken en eten van cannabis, maar de details worden vaak vergeten. Dus we vertellen je hier precies wat er gebeurt als je cannabis eet.

HET DRAAIT ALLEMAAL OM DE STOFWISSELING

Het grote verschil tussen het roken en eten van cannabis, is de manier waarop het lichaam het absorbeert en metaboliseert. Wanneer je cannabis rookt of vaporiseert, zullen THC en andere cannabinoïden door de longen passeren en direct in de bloedbaan terechtkomen. Hierdoor hebben de cannabinoïden bijna onmiddellijk toegang tot de bloed-brein barrière, waardoor een high ontstaat.

Wanneer cannabis wordt gekookt en gegeten, werkt het proces heel anders. Cannabis komt eerst in de maag terecht en daarna in de darmen. Het wordt afgebroken en op dezelfde manier geabsorbeerd als voedingsstoffen uit voeding. Hierdoor zullen THC en andere bestanddelen eerst door de lever passeren voordat ze de bloedbaan bereiken. Dit is het grootste verschil tussen eten en roken. Zodra THC de lever bereikt, wordt het omgezet in 11-hydroxy-THC, een sterkere vorm van THC, die heel snel door de bloed-brein barrière kan passeren. Het resultaat is een nuchtere vertraging als de cannabis wordt verteerd, mogelijk gevolgd door een zeer krachtige high.

Hiermee willen we niet beweren dat het eten van cannabis altijd een meedogenloze ervaring veroorzaakt, maar per dosis is bovenstaand de reden dat het eten van cannabis sterker uitpakt dan het roken van dezelfde hoeveelheid. Door te beginnen met het eten van een kleine hoeveelheid, kan een lekkere, comfortabele buzz worden bereikt. Daarom wordt het beginners ook altijd aangeraden om klein te beginnen, je kan namelijk altijd meer eten maar niet minder. Het geeft je ook een idee voor een toekomstige dosering met andere edibles.

TIJDSDUUR

Niet alleen zorgt het eten van cannabis een voelbaar sterkere high, maar de high blijft ook langer hangen. Dit heeft wederom te maken met de manier waarop het lichaam omgaat met de toestroom van cannabinoïden. Hoewel het eten van cannnabis sterker voelt, wordt een kleinere concentratie van cannabinoïden afgeleverd aan het plasma in je bloed, ongeveer 10 tot 20 procent, dankzij het feit dat het wordt omgezet in je lever. Als je cannabis zou roken, ligt het percentage rond de 50 tot 60 procent.

Desondanks heeft de THC van gerookte cannabis de neiging om na ongeveer een uur te verdwijnen, terwijl de THC van gegeten cannabis tot wel 10 uur kan blijven hangen. Dit kan komen door een combinatie van twee factoren. Allereerst kan het lastiger zijn voor je lichaam om 11-hydroxy-THC verder te verwerken en af te breken in het spijsverteringsstelsel. En dan is er ook nog het feit dat gegeten cannabis, vergeleken met roken, zal zorgen voor een veel langzamere afgifte. De cannabis wordt niet allemaal tegelijk verteerd en het kan dus een tijdje duren voor het door het spijsverteringskanaal is gepasseerd en in het bloed komt.

Het eten van cannabis is een geweldige manier om eens een andere kant van een cannabis high te ervaren en het biedt een hele nieuwe en spannende manier om te experimenteren in de keuken en de resultaten te delen met vrienden. Weten hoe edibles werken op het lichaam kan helpen verzekeren dat je de correcte dosis gebruikt, waardoor je geen ervaring krijgt die je overweldigt of ervoor zorgt dat je je nooit meer aan edibles waagt. Je kan er enorm veel plezier mee hebben en daarnaast is het gezonder dan roken!

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Effecten Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken