Blog
Bhang
3 min

Wat Is Bhang En Hoe Maak Je Het?

3 min
Facts News

Heb je ooit van Bhang gehoord? Veel mensen niet, maar het is een van de populairste manieren om cannabis te gebruiken in India, en kent een lange geschiedenis.

Wat is Bhang? Waar Het Vandaan Komt en Hoe Je Het Maakt!

Bhang, Ganja, en Hasj worden vaak voor hetzelfde gebruikt maar dat is onterecht want ze lijken in de verste verten niet op elkaar. Ganja is Sanskriet en verwijst naar de rookbare bloemen van de cannabisplant. Hasj is een geconcentreerde, harsachtige substantie gemaakt van de geperste trichomen (kief) van de cannabisplant. Bhang is een gebrouwen drankje met cannabis als hoofdingrediënt.

Er wordt gebruik gemaakt van de bladeren, toppen en soms ook de steeltjes van de cannabisplant gemengd met melk en verschillende kruiden, zoals gember en venkel. Dit romige, smaakvolle drankje komt oorspronkelijk uit India, en het is bijzonder geliefd op feesten zoals Holi, Anmashtami, en Maha Shivaratri.

DE GESCHIEDENIS VAN BHANG

Bhang Indiase Cultuur

Bhang is veruit een van de oudste cannabis-tradities van de wereld die tot op de dag van vandaag populair is gebleven. Het gebruik ervan dateert van ongeveer 2.000 vCh., en is een fundamenteel onderdeel van de Indiase cultuur.

Bhang wordt meestal gebruikt tijdens de grote Hindu-festivals, maar in veel landelijke streken wordt het nog steeds gebruikt om koorts, dysenterie, zonnesteek, spijsverteringsproblemen, malaria en zelfs spraakgebreken mee te behandelen. Strijders in de oudheid zouden bhang gebruikt hebben om rustig te worden voordat ze ten strijde trokken. Pasgehuwden zouden het ook gebruiken om de lust op te wekken tijdens de huwelijksnacht.

Cannabis was altijd al de normaalste zaak van de wereld in India. Tot de tijd dat de Britten aankwamen en India koloniseerden was het gebruik van cannabis aanvaard. Zo erg zelfs dat ze besloten de uitkomst van het rapport uit 1894 door de Indian Hemp Drugs Commission te steunen. Daarin werd het effect van langdurig cannabisgebruik op de samenleving onderzocht.

Het rapport concludeerde dat het gebruik van cannabis volkomen veilig was en er geen aanleiding was om het te verbieden. Het rapport stelt letterlijk dat "het verbieden of aan banden leggen van een heilig kruid zoals cannabis, algehele ellende en ergernis zou veroorzaken". Tsjonge, dat waren nog eens tijden.

MEDICINALE VOORDELEN VAN BHANG

huidaandoeningen Bhang

Buiten beschouwing gelaten hoe je het consumeert, de voordelen van cannabis zijn eindeloos, en Bhang maakt daar geen uitzondering op. Bhang wordt gebruikt als traditioneel geneesmiddel voor volwassenen, kinderen, zuigelingen, en mensen met een aangetast immuunsysteem. Net zoals het roken van cannabis zou bhang in staat kunnen zijn om hulp te bieden bij spijsverteringsproblemen en de eetlust kunnen opwekken.

Van bhang wordt ook wel eens verteld dat het als antidepressivum en angstremmend middel gebuikt wordt, vanwege de ontspannende effecten. Men weet inmiddels ook dat het pijnstillend is, en vaak door artsen in India wordt voorgeschreven.

Een andere interessante toepassing voor bhang schijnt het verzachtend voor huidaandoeningen te zijn, met name zonnebrand en eczeem. Net als Aloë Vera koelt bhang de huid direct waar het op de huid gesmeerd wordt. Je ziet dus dat het bijzonder veelzijdig is.

EENVOUDIG BHANG RECEPT

Dit heb je nodig:

 • 500ml. water
 • 700ml. warme melk
 • 120ml. suiker of honing
 • Max. 15g verse cannabis bladeren of bloemen
 • ¼ theelepel garam masala
 • ¼ theelepel gemalen gember
 • ¼ theelepel gemalen venkel
 • ¼ theelepel gemalen anijs
 • ¼ theelepel gemalen kardemom
 • ¼ theelepel rozenwater
 • En iets leuks om mee te garneren, naar keus (eetbare bloemen, stengeltjes munt, geschaafde amandel of geplette pistaches bijvoorbeeld).

Bereidingswijze

Breng het water aan de kook en neem de pan van het vuur. Voeg nu de cannabis die je gebruikt toe. Ga zeven minuten iets anders doen, zodat de thee rustig kan trekken.

Neem nu een stuk neteldoek en zeef de bladeren en toppen van de cannabisplant eruit. Knijp de doek goed uit tot er geen vocht meer uitkomt. Laat de thee nog even staan.

Doe nu de overgebleven plantenresten in een vijzel met stamper samen met 10ml. warme melk. Stamp het vervolgens lekker door elkaar en knijp daarna de toppen uit in de melk. Herhaal dit enige malen tot je 120ml. melk hebt gebruikt. Zet de melk met het plantenextract even weg.

Doe vervolgens de garnering in de vijzel met een scheut van de warme melk. Maal tot je een homogene massa hebt verkregen. haal de overgebleven vezels uit de pasta.

Nu gaan we alles husselen! Voeg de thee, het melkextract en de pasta samen en voeg vervolgens de masala, gember, venkel, anijs kardemom en het rozenwater toe. Tot slot voeg je de honing (of suiker) toe met de overgebleven melk.

Stevig doorroeren en koel en vers serveren. geniet van je Bhang!

BHANG VARIATIES

Als je eens een ander soort bhang wilt maken kun je kleine veranderingen aanbrengen aan het bovenstaande recept zodat je een andere smaak krijgt. Hier volgen enkele voorbeelden.

Bhang Lassi - Voeg ½ theelepel grenadine, 15ml. yoghurt en 15ml. kokosmelk toe.

Thandai - Vermaal wat amandelen, cashewnoten, meloenpitten, dadels en zwarte peperkorrels in de vijzel met een stamper tot een dikke pasta. Voeg warme melk en een van tevoren bereid bhang-mengsel toe aan de pasta en laat dit 4-5 minuutjes zachtjes pruttelen. Koud serveren.

Als je bhang drinkt moet je je wel realiseren dat je niet een joint of een pijpje aan het roken bent. Het is een edible waar je uren mee onder de pannen kunt zijn. De high kan ook anders overkomen en is waarschijnlijk intenser dan wanneer je cannabis gewoon rookt. Je kunt het beter in het begin rustig aandoen dan teveel gebruiken. Hoe lekker het ook mag smaken.

 

         
  alex  

Geschreven door: alex
Na jaren van zowel schrijven alsmede haar ervaring in de cannabis-industrie, was het combineren van die twee en schrijven over de allerlaatste wiet-ontwikkelingen het enige wat zinnig leek. Alexandra is afkomstig uit Californië en is nu een voorvechtster voor cannabis in het Middenwesten van Amerika.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Read more about
Facts News
Zoeken in categorieën
of
Zoeken