Blog
Bad Trip
3 min

Wat Is Een Bad Trip?

3 min
News Research

Bereid je goed voor als je gaat trippen. Door enkele voorzorgsmaatregelen te nemen, vergroot je de kans op een fantastische ervaring. Maar wat is nu precies een bad trip?

Bij het consumeren van hallucinogenen zit niemand te wachten op een nare ervaring. Een trip moet een avontuur zijn, een plek waar je jezelf ontdekt. Helaas is dat niet altijd het geval. De zaken kunnen soms een nare onverwachte wending nemen. En niets is zo vervelend als een bad trip die de feestvreugde verstoort.

WAT IS EEN BAD TRIP EIGENLIJK?

wat is een bad trip?

Psychedelica, zoals LSD, paddo's en zelfs marihuana en cocaïne, kunnen de waarneming van de omgeving veranderen als iemand onder invloed is. Deze veranderde waarneming noemt men ook wel een "trip". Hallucinogenen beïnvloeden niet alleen wat de gebruiker waarneemt; ze kunnen ook de mentale, emotionele en auditieve staat wijzigen.

Er zijn verschillende soorten bad trips. Soms manifesteert een dergelijke trip zich in een licht gevoel van onbehagen, terwijl een bad trip in een ander geval verpletterend of ronduit angstaanjagend is. Als dat het geval is, kan het veel moeite kosten om weer kalm en rustig te worden.

WAT KAN EEN BAD TRIP VEROORZAKEN?

Wat kan een badtrip veroorzaken?

Omdat hallucinogenen een verstoorde beleving van de werkelijkheid veroorzaken, moet je er rekening mee houden dat onaangename gevoelens in deze veranderde staat kunnen leiden tot een bad trip.

• Tijd: De perceptie van tijd kan veranderen. De tijd kan als zeer snel gaand, of als stilstaand worden waargenomen. Dit kan onprettig zijn voor de gebruiker, die het gevoel krijgt dat er geen einde aan komt. Als iemand in een bad trip belandt, helpt het als je hem eraan herinnert dat hij een hallucinogeen middel heeft gebruikt. Benadruk dat de effecten niet eeuwig aanhouden.

• Paranoia: Als je hallucinogene middelen gebruikt, kunnen je gevoelens razendsnel omslaan. Emoties kunnen snel veranderen van positief naar negatief en vervolgens weer naar positief. Soms kan iemand die een bad trip heeft niet op zijn gemak gesteld worden door zijn paranoïde gevoelens naar jou toe. In dat geval is het goed om de persoon naar een kalme, stille plek te brengen waar hij tot zichzelf kan komen. Zorg er wel voor dat je regelmatig even gaat kijken om het hem zo comfortabel mogelijk te maken.

• Hallucinaties: Tijdens een trip is het heel gewoon dat je visuele en auditieve hallucinaties hebt. Normaal gesproken zijn gebruikers zich hiervan bewust voordat ze een drug gebruiken. Tijdens een vervelende trip kan het echter nuttig zijn om iemand erop te wijzen dat het normaal is wat er gebeurt en dat het bij de ervaring hoort.

HOE VOORKOM JE EEN BAD TRIP?

Hoe voorkom je een bad trip?

Zodra iemand een hallucinogeen middel heeft ingenomen, is er geen weg meer terug, wat de ervaring ook is. Het duurt net zolang totdat de effecten afnemen. Als er sprake is van een bad trip, zijn er manieren om de ervaring een andere wending te laten nemen. Doorgaans zijn de effecten van een LSD-trip één tot drie uur na inname het heftigst. De complete ervaring kan tussen de zes en tien uur duren. Men zal over het algemeen slecht kunnen slapen, dus je doet er verstandig aan alles van tevoren goed voor te bereiden. Neem de tijd om een plek te creëren waar de geest in een positieve omgeving rond kan dwalen.

• Drink geen alcohol: Van alcohol is bekend dat het de hallucinaties, veroorzaakt door LSD, afzwakt. Het kan echter ook paniek in de hand werken, almede angst en agressiviteit. Vermijd situaties die deze emoties kunnen losmaken. Als iemand op het punt staat zichzelf wat aan te doen, schakel dan direct hulp in.

• Trauma's uit het verleden: Hallucinogenen zijn gebruikt voor therapeutische doeleinden, dus het is niet zo verrassend dat deze drugs herinneringen en trauma's aan het licht kunnen brengen. Dat kan snel uitmonden in een bad trip. Voordat je het avontuur aangaat, is het verstandig hier nog eens de aandacht op te vestigen en te beseffen dat dit kan gebeuren. Mocht het gebeuren, dan kan het nuttig zijn om na de ervaring psychologische hulp te zoeken.

• Regel een trip sitter: Zorg ervoor dat er iemand in de buurt is die begripvol en empathisch is, en die je begeleidt bij je trip. Deze persoon is meestal nuchter en kan een behulpzaam aanspreekpunt zijn voor iedereen die het even moeilijk heeft. Dit is een geweldige manier om de trip in veilige banen te leiden.

• Let op je behoeften: Zorg ervoor dat je genoeg drinkt en eenvoudig te bereiden hapjes klaar hebt staan. Tijdens een trip heb je wel wat anders aan je hoofd, waardoor je makkelijk vergeet dat je moet eten en drinken. Dat betekent echter niet dat je lichaam er geen behoefte aan heeft. Een knorrende maag en een droge mond kunnen vervelend zijn en je goede humeur verpesten.

Iedereen, van beginnende tot ervaren gebruikers, kan een bad trip krijgen. Dit betekent niet dat de meeste trips daarop uitdraaien, of dat de gebruiker iets verkeerd heeft gedaan. Met enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen, zoals het drinken van genoeg water en zelfbewust zijn, kan een trip, ongeacht de uitkomst, zeer positief zijn.

 

         
  Guest Writer  

Gastschrijver
Zo af en toe dragen gastschrijvers bij aan ons blog op Zamnesia. Ze hebben allemaal een andere achtergrond en verschillende ervaringen, waardoor hun kennis van onschatbare waarde is.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Read more about
News Research
Zoeken in categorieën
of
Zoeken