Blog
Overgeven en baden Cannabinoïde Hyperemesis Syndroom
3 min

Wat is het Cannabinoïd Hyperemesis Syndroom?

3 min

Cannabis Hyperemesis Syndroom is een zeldzame reactie die voorkomt bij een aantal zwaar gebruikers. We onderzoeken wat het is, wat de symptomen zijn en hoe vaak het voorkomt bij zwaar gebruikers (hint: Niet vaak!).

Cannabinoïde Hyperemesis Syndroom (CHS) is een van de weinige, mogelijke negatieve, gezondheidsaandoeningen die wellicht direct door cannabis wordt veroorzaakt. Maar is het echt een aandoening en moeten we ons zorgen maken? Alleen als je enorme pech hebt.

CHS is een aandoening die wordt veroorzaakt door een vorm van intolerantie tegen cannabinoïden. Het ontwikkelt zich over een periode van meerdere jaren bij langdurig zwaar gebruikers (die jarenlang 3 tot 5 keer per dag roken). Het wordt gekenmerkt door een afmattende misselijkheid en overgeven. Mensen die aan deze aandoening leiden, zullen vaak aangeven dat de symptomen aanzienlijk worden verminderd door een warm bad of hete douche. Als een gevolg hiervan zullen velen onder de douche blijven springen om de symptomen te verlichten tot ze verdwijnen. Symptomen verdwijnen na het stoppen met cannabis. Het goede nieuws? Het is extreem zeldzaam, zelfs onder zware gebruikers.

Deze "dwangneiging" tot douchen kan in feite een directe, wetenschappelijke oorzaak hebben. Uit een door de overheid ondersteund onderzoek, uitgevoerd in Philadelphia, blijkt: "Hete baden kunnen mogelijk de door cannabis opgewekte onevenwichtigheid corrigeren van het warmte-regulerende systeem van de hypothalamus."

Het idee dat de consumptie van cannabis de hypothalamus beïnvloedt, is niet nieuw. Cannabinoïden kunnen een enorme invloed uitoefenen op de regulerende functies van de hypothalamus. Dit wordt steeds meer begrepen in de wetenschappelijke literatuur om neuroendocriene homeostase te helpen behouden en niet te ondermijnen.

CHS is zeldzaam omdat bij een zeer kleine groep individuen blijkt dat het menselijk lichaam plotseling overbelast kan raken. In deze gevallen lijkt de consumptie van cannabis ineens een tegenovergesteld effect te hebben. De meeste zware gebruikers zullen hier nooit mee te maken krijgen.

WAT ZIJN DE SYMPTOMEN?

Er zijn verschillende stadia van wat tot dusver een weinig bestudeerd fenomeen is.

De "prodromale" fase kan maanden of soms jaren optreden voor het daadwerkelijke begin van de ernstige symptomen van voortdurend braken. In deze periode voelen gebruikers "ochtendmisselijkheid", buikpijn, ongemak en angst voor overgeven. Dit is blijkbaar ook een periode waarin cannabis gebruikers hun inname verhogen, vanwege de algemene opvatting dat cannabis deze symptomen kan bestrijden.

De "hyperemesis" fase wordt gekenmerkt door intensivering van deze gevoelens, in combinatie met aanhoudende misselijkheid en overgeven, soms wel urenlang, maar ook gewichtsverlies, uitdroging en frequente baden. Herstel is niet onmiddellijk; na het stoppen met het gebruik van cannabis kan het dagen, weken of zelfs maanden duren voordat de symptomen geheel verdwijnen. Stoppen is echter de enige manier om terugkeer van de symptomen te voorkomen. Het is bekend dat mensen die reeds te maken hebben gehad met CHS al snel terugvallen na de consumptie van cannabinoïden.

KOMT HET VAAK VOOR?

Het antwoord is nee. Het is enorm zeldzaam. De auteurs van het onderzoek in Pennsylvania ontdekten ook dat er gemiddeld 16 jaar lang cannabis werd gebruikt voor het begin van de symptomen en het vroegste begin werd vastgesteld bij een patiënt die symptomen ontwikkelde na drie jaar intensief gebruik. In een Australisch onderzoek uit 2004 werd ook opgemerkt dat dit soort gevallen uitsluitend voorkomen bij zware gebruikers, die tenminste meerdere jaren gebruiken in een omgeving waar cannabis eenvoudig verkrijgbaar is.

Uit zowel het Australische onderzoek alsook het anekdotische bewijs, dat inmiddels opduikt in Amerikaanse staten waar recreatief gebruik legaal is, blijkt dat een mogelijke verklaring voor deze aandoening wellicht te vinden is in het feit dat meer mensen cannabis zijn gaan gebruiken. Zelfs met deze dramatische stijging in gebruik, zijn gevallen van CHS nog steeds extreem zeldzaam.

KAN HET ROKEN VAN MEER CANNABIS HELPEN?

Helaas is het antwoord op deze vraag ook nee. Op dit moment is de enige genezing voor deze aandoening direct en permanent te stoppen met het gebruik van cannabis.

Omdat de auteurs van het onderzoek niet hebben uitgezocht of de deelnemers zichzelf beschouwden als "medicinaal" of "recreatief" gebruikers, is het onduidelijk of er een onderliggende medische reden was voor dit zware en regelmatige gebruik.

IS ER EEN ANDERE VERKLARING?

Het goede nieuws is dat dit fenomeen een "ontdekking" is van de laatste tien jaar en daarnaast ook nog in een periode waar het gebruik van cannabis steeds meer toeneemt. Een criticus had het volgende te melden over het Australische onderzoek uit 2004: "Cannabis wordt al eeuwenlang gebruikt, ook op dit moment door miljoenen mensen over de hele wereld. Het is maar moeilijk te geloven dat dit syndroom, zogenaamd veroorzaakt door het gebruik van cannabis, nooit eerder is opgemerkt door gebruikers of artsen."

In het onderzoek wordt gemeld dat dit soort reacties mogelijk een andere oorzaak kunnen hebben dan de cannabinoïden, zoals bijvoorbeeld pesticiden of andere chemicaliën die tijdens het kweken, oogsten of uitharden zijn gebruikt. Ook anderen, die sceptisch zijn als het gaat om de echte oorzaak van deze aandoening, zijn het hiermee eens.

Een andere theorie is de manier waarop de cannabis wordt geconsumeerd. Sommige patiënten hebben dit soort symptomen gemeld na de consumptie van een krachtig concentraat of edible met een hoge dosering.

Het zou kunnen dat de anti-misselijkheid eigenschap van de drug op de hersenen wordt overschreven bij bepaalde personen die gevoelig zijn voor CHS vanwege een effect op de darm dat misselijkheid stimuleert.

Deze theorie is echter nooit klinisch onderzocht of bestudeerd. In het Australische onderzoek, waar dezelfde algemene conclusies werden getrokken over de oorzaak en progressie van de ziekte, werd ook opgemerkt dat alle bestudeerde deelnemers cannabis rookten en geen extract gebruikten.

Adam Parsons
Adam Parsons
Professioneel cannabisjournalist, copywriter en auteur Adam Parsons is al lang werkzaam bij Zamnesia. Hij behandelt een breed scala aan onderwerpen, van CBD tot psychedelica en alles daartussen. Adam schrijft blogartikelen, handleidingen en neemt een steeds groter wordend assortiment aan producten onder de loep.
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken