Blog
Kratom Extracten
5 min

Wat Zijn Kratom Extracten?

5 min
Products Smartshop

Kratom extracten bieden een nieuw alternatief voor de reguliere poedervormige kratom in pillen of om thee te maken. Maar wat zijn deze extracten precies en hoe worden ze gemaakt? Lees verder om het te ontdekken.

Kratom is de afgelopen jaren in enorme opkomst, als medicinale substantie, maar ook als recreatieve drug. Nu is het mogelijk voor gebruikers om met kratom extracten veel sterkere doses van dit krachtige product te consumeren.

In deze post gaan we diep in op kratom en kratom extracten, wat ze zijn, hoe ze worden geproduceerd, en hoe je ze gebruikt. Voor een volledige lijst van al onze kratom producten, klik hier.

Let op: Alle informatie hieronder is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. We stimuleren het gebruik van kratom niet, noch voor medicinale, noch voor recreatieve doeleinden. Dit artikel is alleen geschreven ter informatie.

WAT IS KRATOM?

Kratom is een substantie afkomstig van de Mitragyna speciosa, een tropische, groenblijvende boom die groeit in Zuidoost-Azië. Mitragyna speciosa behoort tot de Rubiaceae planten familie, naast verschillende andere planten, waaronder Coffea (koffie), Kina, en vele andere. Kratom bladeren worden vaak verwerkt tot poeder, tabletten, of extracten.

In kleine doses werkt kratom als opwekkend middel. In grotere hoeveelheden produceert het echter sterke kalmerende effecten, vergelijkbaar met die van opium of opiaten. Kratom bladeren bevatten meer dan 25 verschillende verbindingen, maar de belangrijkste actieve ingrediënten die verantwoordelijk zouden zijn voor de effecten, zijn Mitragynine en 7-HydroHydroxyMitragynine.

Mitragynine is een psychoactieve alkaloïde, die in wisselwerking staat met het brein op een vergelijkbare manier als andere alkaloïden, zoals morfine, kinine, en nicotine. Het werkt in feite door receptoren in de hersenen voor de gek te houden, die gewoonlijk reageren op opioïden.

7-HydroHydroxyMitragynine daarentegen, werkt meer als een pijnstiller. Bij de juiste dosering, zou 7-HydroHydroxyMitragynine ook angst verminderen.

Kratom Asia

Kratom planten zijn afkomstig uit verschillende delen van Zuidoost-Azië, waaronder Thailand, Indonesië, Maleisië, Myanmar, en Papoea Nieuw-Guinea, waar het medicinaal wordt gebruikt vanaf in ieder geval de 19e eeuw.

Van oudsher wordt kratom gebruikt door op de bladeren te kauwen (vergelijkbaar met hoe cocabladeren worden gekauwd in delen van Zuid-Amerika) om vermoeidheid tegen te gaan en productiviteit een boost te geven. De bladeren kunnen ook worden geweekt en worden gebrouwen tot thee, en zouden eveneens wonden helen of werken als een plaatselijk verdovend middel. Tegen het einde van de 19e eeuw, zou kratom daarnaast zijn gebruikt bij de behandeling van opiaat-verslaving.

Tegenwoordig is kratom steeds populairder geworden als recreatieve substantie. In Thailand wordt kratom bijvoorbeeld gemengd met hoestsiroop, Coca Cola, en ijs om een "cocktail" te creëren genaamd 4x100. Terwijl het gebruik van de cocktail steeds populairder is geworden, wordt het steeds meer als een probleem gezien in verschillende Thaise regio's.

Kratom wordt buiten Azië zowel recreatief als medicinaal gebruikt, waar het vaak wordt verkocht in smartshops. Het is momenteel in de meeste staten van de VS legaal, maar in andere landen verschilt de wetgeving sterk. De DEA (Drug Enforcement Agency) overweegt echter om kratom te classificeren als Lijst 1 middel, waardoor het illegaal wordt. Het bezit en de teelt van kratom is ook verboden in Thailand en Maleisië, naast talloze andere landen over de wereld.

Kratom heeft veel aandacht gekregen dankzij de bijwerkingen ervan. In kleine doses zijn de mogelijke bijwerkingen van kratom misselijkheid, braken, jeuk, angst, vaak plassen, en verlies van eetlust. In gemiddelde tot hogere doses, zijn de mogelijke bijwerkingen tachycardie, hypotensie, zweten, duizeligheid, en meer. Epileptische aanvallen, tremoren, gewichtsverlies, en zelfs psychoses komen ook voor bij frequente gebruikers. In de VS zouden 15 sterfgevallen tussen 2014 en 2016 te linken zijn aan kratom.

WAT ZIJN KRATOM EXTRACTEN?

Kratom Extracts

Kratom extracten zijn krachtige geconcentreerde vormen van kratom. Ze worden vaak gemaakt door verpulverde of vermalen kratom bladeren gedurende een lange tijd te brouwen om zoveel mogelijk water te verdampen en een dikke, donkere pasta te produceren, die veel actieve bestanddelen van de plant bevat.

Deze extracten kunnen verder worden verwerkt tot poeder, een vloeibare tinctuur of olie, of in vaste vorm als een compacte hars. Net als bij ieder ander plantenextract, is het doel van het maken van kratom extract om een verfijnd product te produceren, dat de hoofdingrediënten van de plant behoudt en kan worden geconsumeerd in kleinere, krachtigere doses.

Hoogwaardige kratom extracten worden doorgaans bereid door vakkundige experts die veel tijd hebben besteed aan het experimenteren met de plant, en een unieke aanpak hebben geconstrueerd om de hoofdbestanddelen te extraheren.

HOE HET GRADATIESYSTEEM VAN EXTRACTEN WERKT

Kratom extracten worden vaak gecategoriseerd als 1x, 5x, 10x, of een ander cijfer, gevolgd door een "x". De betekenis achter deze gradaties wordt over het algemeen verkeerd begrepen.

Veel gebruikers denken dat een kratom extract dat bijvoorbeeld is bestempeld als 15x, 15 keer sterker is of 15 keer meer alkaloïden bevat dan reguliere, onbehandelde kratom bladeren. Dit klopt echter niet.

In plaats daarvan, staan deze gradaties voor de concentratie van het extract per volume. Een 15x extract is bijvoorbeeld te herleiden naar 15 gram vermalen kratom bladeren, en is teruggebracht naar een 1 gram concentraat, terwijl een 4x extract te herleiden is naar 4 gram en is teruggebracht naar 1.

Een andere populaire misvatting is dat extracten met hogere gradaties concentraat krachtiger zijn. Zo denken de meeste mensen dat 15x extract sterker is dan een 5x extract.

Dit is echter niet per definitie het geval, vooral doordat het alkaloïden gehalte nogal varieert bij verschillende soorten kratom bomen. Daarom geeft de soort van een kratom extract over het algemeen een veel betere indicatie van de kracht, dan de gradatie.

HOE KRATOM EXTRACTEN TE GEBRUIKEN

Er is veel discussie omtrent kratom extracten en hun veiligheid, waarbij sommige gebruikers beweren dat er een hogere kans bestaat op tolerantie en negatieve bijwerkingen. Net als bij iedere andere substantie, komt het allemaal neer op je gezond verstand. Je zou toch ook nooit een bowl met 85% butaan hasj olie gebruiken als je nog nooit een joint hebt gerookt?

Als je nieuw bent met kratom, is het altijd een goed idee om te beginnen met een niet-geconcentreerd product, zoals vermalen of geperste bladeren. Probeer een soort te vinden met een gemiddelde kracht en begin met een dosis van ongeveer 1-2 gram.

Als je eenmaal meer vertrouwd bent geraakt met kratom, doorhebt hoe het je persoonlijk beïnvloedt, je ideale dosis weet en je zelfverzekerd genoeg bent om de volgende stap te zetten, kun je een extract gebruiken voor sterkere en meer effecten.

Bij het consumeren van een extract is het doseren van groot belang. Zoals we eerder hebben gezien, doordat er geen echte standaard is voor het alkaloïden gehalte bij verschillende kratom bomen, kan het erg lastig zijn om uit te vinden hoeveel extract je moet consumeren om de gewenste effecten te krijgen, terwijl je het risico op bijwerkingen klein houdt.

Hier is een zeer ruime schatting van hoe je bij een kratom extract moet doseren: Als je over het algemeen een dosis van 2 gram standaard kratom poeder neemt, probeer dan 0.2-0.3 gram van een 10x extract. Als je je veel zorgen maakt over mogelijke bijwerkingen, kun je een kleinere dosis van 0.15 gram overwegen.

Zoals we eerder hebben gezegd, is het consumeren van kratom extracten vergelijkbaar met het innemen van een ander soort concentraat. Gebruik je gezond verstand en begin voorzichtig. Je kunt immers altijd meer nemen als dat nodig is, maar je kunt niet minder nemen als je negatieve bijwerkingen begint te voelen. Gebruik de extracten ook niet te vaak, aangezien je dan het risico loopt op het ontwikkelen van een kratom tolerantie.

DE EFFECTEN VAN KRATOM EXTRACTEN

Effecten Kratom extracten

Een hoogwaardig kratom extract levert vergelijkbare effecten op als regulier kratom poeder, maar dan in een veel kleinere dosis. Kleine doseringen van kratom produceren verheffende, stimulerende effecten, vergelijkbaar met die van amfetamine en cocaïne.

Grotere hoeveelheden kratom daarentegen, produceren kalmerende effecten, vergelijkbaar met die van opium en andere verdovende middelen. Hieronder vind je een algemene lijst van de effecten van kratom, zowel in poeder als in concentraat vorm.

Positieve effecten kunnen zijn:
• Stimulatie
• Beter humeur
• Verbeterde concentratie
• Diepe ontspanning
• Pijnstilling
• Kalmering
• Verhoogd libido

Negatieve effecten kunnen zijn:
• Misselijkheid
• Braken
• Droge mond
• Vaak plassen
• Agitatie
• Slaperigheid en slechte coördinatie
• Vermoeidheid
• Constipatie
• Buikpijn

POPULAIRE KRATOM EXTRACTEN

De Zamnesia smartshop zet zich in voor het aanleveren van hoogwaardige natuurlijke psychedelica, krachtige kruiden, energizers en afrodisiaca. We wijden ons aan het verkrijgen van kwaliteitsproducten van gerenommeerde bronnen, en bieden deze producten aan aan ruimdenkende mensen, zoals jij.

Als je geïnteresseerd bent in het experimenteren met kratom extracten, presenteren we met trots onze verschillende eersteklas concentraten. 

15X THAI KRATOM EXTRACT (1 GRAM)

Kratom Thai Extract

Een hoogwaardig poedervormig kratom extract, dat effecten produceert met doses van slechts 0.2 gram. Ons 15x Thai kratom extract staat bekend om het veroorzaken van diepe ontspanning en een sterke euforie. Ervaren gebruikers kunnen hun dosis opvoeren naar 0.5 of 0.8 gram voor veel sterkere effecten.

15X BALI KRATOM EXTRACT (3 GRAM)

Kratom Bali Extract

Bali kratom is een favoriet onder ervaren gebruikers, en staat bekend om het produceren van sterke ontspanning, pijnstilling, en euforie. Ons nieuwe poedervormige 15x Bali kratom extract bevat alle goede eigenschappen van Bali kratom in een betrouwbaar, gemakkelijk te gebruiken product. Dit extract is niet zo krachtig als ons poedervormige Thaise extract, en biedt lichte ervaringen bij doses van zo'n 0.5 gram.

KRATOM HARS EXTRACT

Kratom hars extracten zijn een populair alternatief voor de poedervormige extracten die er op de markt zijn. Ze zijn donkerbruin of zwart-achtig van kleur en hebben een textuur die vergelijkbaar is met die van cannabis extracten, zoals hasj.

Hars extracten worden gemaakt met behulp van een soort oplosmiddel dat over de bladeren wordt verspreid en het mengsel stimuleert om zo veel mogelijk plantenverbindingen te extraheren. Het verkregen mengsel wordt vervolgens geforceerd om een kleverige hars te produceren, die extreem alkaloïde-rijk is.

10X THAI KRATOM EXTRACT (5 GRAM)

Kratom Thai Resin

Als je wilt experimenteren met niet-poedervormige concentraten, raden we je aan om ons zachte 10x Thai kratom extract te proberen. Gemaakt met alleen kokend water, is deze hars volledig vrij van chemicaliën en kun je van alle voordelen van Thaise kratom genieten in doses van slechts 0.5-1 gram. Doe het simpelweg in 150ml kokend water, laat het ongeveer 5-10 minuten weken, en geniet ervan.

 

         
  Steven Voser  

Geschreven door: Steven Voser
Steven Voser is een Emmy genomineerde freelance journalist die een hoop ervaring heeft opgedaan in de loop van de tijd. Mede door zijn passie voor alles wat met cannabis te maken heeft, spendeert hij nou veel tijd aan het ontdekken van de wereld van wiet.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Read more about
Products Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken