Blog
Wiet, Paddo’s, Ayahuasca Zijn Geen Drugs
3 min

Wiet, Paddo’s, Ayahuasca Zijn Geen Drugs

3 min
Editorials Nieuws

Het verbod heeft onze relatie met planten als cannabis, peyote en paddenstoelen volledig veranderd. Het is ons in de laatste eeuw aangeleerd dat deze stoffen simpelweg "drugs" zijn - gevaarlijke stoffen die geen plaats verdienen in onze samenleving. Ontdek hier waarom verandering nodig is.

Welkom bij de editorials van Zamnesia! Steven, onze schrijver, deelt hier zijn mening over alle dingen die te maken hebben met cannabis, CBD en de smartshop industrie. Onthoud, de standpunten in deze artikelen zijn van de auteur en niet noodzakelijk die van Zamnesia als onderneming. Wil je jouw mening delen met onze auteur en ons team? Laat dan gerust een reactie achter.

Wereldwijd verandert het standpunt over stoffen als cannabis. Steeds meer mensen zien liever een meer liberale/open aanpak van het drugsbeleid. Men lijkt zich eindelijk te realiseren dat een verbod niet werkt.

Het verbod is echter gebouwd op veel meer dan een aantal wetten die het bezit, de commercialisering en het gebruik van stoffen zoals cannabis strafbaar stellen. Buiten deze beleidswijzigingen zijn er honderden campagnes met onjuiste informatie over de verschillende stoffen, de effecten, oorsprong en nog veel meer.

Gerelateerd artikel

Waar Kun Je Legaal Cannabis Roken In Europa?

Reefer Madness en D.A.R.E. (om er maar wat te noemen) hebben aanleiding gegeven voor verschillende programma's. Zo zijn voorstanders van het verbod erin geslaagd miljoenen mensen bang te maken voor de effecten van psychoactieve planten zoals cannabis. Die angst zit diep. Zo diep dat het onze hele denkwijze heeft veranderd, ondanks het feit dat de mensheid deze planten al eeuwen gebruikt.

Deze misleiding is zo effectief dat we ook nu nog psychoactieve (cannabis)planten onder het kopje "drugs" plaatsen. We zien ze niet voor wat ze werkelijk zijn: planten die al duizenden jaren een sleutelrol spelen in onze samenleving.

Wat Bedoelen We Eigenlijk Met Het Woord "Drugs"?

Wat Bedoelen We Eigenlijk Met Het Woord

Google de betekenis van het woord "drugs". Je vindt de volgende definitie: "een stof, die een fysiologisch effect opwekt wanneer het wordt ingenomen of op andere wijze in het lichaam wordt geïntroduceerd".

"Een stof, die een fysiologisch effect opwekt wanneer het wordt ingenomen of op andere wijze in het lichaam wordt geïntroduceerd."

Er zijn echter talloze stoffen die fysiologische reacties opwekken in het lichaam. Enkele voorbeelden zijn gember, knoflook, munt en thee. Deze stoffen beschouwen we echter niet als "drugs". Dit wekt de indruk dat we een iets andere definitie hebben van het woord.

Het verbod heeft ons geleerd dat "drugs" stoffen zijn die aanzienlijke veranderingen teweegbrengen onze denkwijze, onze gevoelens en onze acties. We gebruiken het woord om te verwijzen naar illegale stoffen die zowel ons fysieke als mentale welzijn schijnbaar in gevaar brengen. Sterker nog, hoe vaak heb je "drugs en alcohol" in een zin voorbij horen komen? Heb je ooit stil gestaan bij de betekenis?

De verbodscampagnes van de afgelopen 100 jaar zijn erg effectief geweest. Velen van ons vergeten dat je drugs niet alleen koopt in een donker steegje of op een verlaten parkeerterrein. Je kunt ze legaal kopen bij je lokale buurtsuper of apotheek.

Cannabis, Paddo’s, Ayahuasca, Peyote - Oude Geneesmiddelen En Spirituele Wegwijzers

Cannabis, Paddo’s, Ayahuasca, Peyote - Oude Geneesmiddelen En Spirituele Wegwijzers

Het lijkt er dus op dat onze definitie van het woord "drugs" niet helemaal klopt. Sommigen vinden dit onbelangrijk, maar dat is onterecht en wel hierom:

Veel stoffen die we “drugs” noemen, zijn afkomstig van planten waar onze voorouders al duizenden jaren een intensieve connectie mee hadden. Deze planten stonden hoog in aanzien als krachtige medicijnen. Dit is lang voordat wij ze gebruikten om een high op te wekken.

Een mooi voorbeeld is cannabis. De plant werd in China gebruikt als landbouwgewas. Ze kweekten het voor de vezels en voor voedsel. Hierna werd het gebruikt in de Chinese kruidengeneeskunde, samen met duizenden andere planten. Cannabis is vermeld in de Pen Ts'ao[1], een oud Chinees, geneeskundig boek en de oudste farmacopee ter wereld. Men behandelde er reumatische pijn, constipatie, malaria en andere aandoeningen mee. Ook in andere oude teksten vinden we de cannabisplant, zoals het Sanskriet Sushruta Samhita[2]. Het werd gebruikt bij onder meer ontstekingen en diarree.

Ayahuasca heeft een reputatie als "extreem gevaarlijke drug". Het is echter al duizenden jaren bekend als medicijn bij Amazone culturen in Brazilië, Peru, Bolivia en andere Zuid-Amerikaanse landen. Een belangrijk onderdeel van de ayahuasca-ervaring is "de zuivering" (of "la purga" in het Spaans). Veel mensen zien dit als een methode om van diepe emotionele trauma's en angsten af te komen. Een waarheid als een koe. Maar ayahuasca bevat ook unieke bestanddelen die bekend staan als harmala alkaloïden[3] (ook bekend in oude volksgeneesmiddelen in India en Pakistan). Deze ondersteunen bij het verdrijven van parasieten uit het lichaam.

De geschiedenis van peyote is niet veel anders. Zuidwestelijke inheemse Amerikaanse stammen benutten peyote-cacti om diverse aandoeningen te behandelen. Denk aan pijn, koorts, verkoudheid en nog veel meer. De Amerikaanse bioloog Richard Evan Schultes schreef bijvoorbeeld over de mogelijkheden van peyote als medicijn[4]. In 1938 beschreef hij enkele medicinale eigenschappen en toepassingen in het tijdschrift American Anthropologist.

Uit historisch bewijs, zoals rotsschilderingen, blijkt dat onze voorouders[5] 9000 jaar geleden al psilocybine-paddenstoelen gebruikten voor spirituele en religieuze doeleinden.

Gerelateerd artikel

Magic Mushrooms Zijn De Veiligste Drugs

Door de huidige wetgeving en de beruchte Amerikaanse War on Drugs zijn we de rijke geschiedenis van deze planten helaas vergeten. Het is ons aangeleerd dat het gevaarlijke, illegale drugs zijn die geen plaats verdienen in onze samenleving. Afgezien van de eigenschappen van deze stoffen, is het duidelijk dat tegenstanders ze ook misbruikten om de desbetreffende culturen in een kwaad daglicht te stellen. Dit past goed bij het westerse kolonialisme en racisme, die invloed uitoefenen op onze beschouwing van legale en illegale stoffen.

Waarom Het Nodig Is Ons Beeld Van "Drugs" Te Veranderen

Waarom Het Nodig Is Ons Beeld Van Drugs Te Veranderen

Het ongedaan maken van de vieze spelletjes van tegenstanders kost tijd. Veranderen hoe we over cannabis en andere psychoactieve stoffen praten, is echter een goed begin. De geschiedenis leert ons dat onze voorouders intense, diepe banden hadden met planten zoals cannabis, peyote en de gebruikte stoffen in ayahuasca.

Ze gebruikten deze planten zorgvuldig en respecteerden hun kracht. Het bewijs hiervoor vinden we in de rituele aard waarop onze voorouders deze stoffen consumeerden. Als we ons opnieuw willen verbinden met deze planten, moeten we stoppen met het gebruik van woorden die angst en misverstanden opwekken.

Laat ik één ding heel duidelijk stellen: ik promoot noch suggereer het gebruik van illegale middelen. Deze planten genieten echter van een rijke geschiedenis en bezitten heuse medicinale mogelijkheden. Het is tijd onze kennis over "drugs" te vergeten. Alleen zo kunnen we de echte waarheid leren over deze eeuwenoude stoffen.

Steven Voser

Geschreven door: Steven Voser
Steven Voser is een Emmy genomineerde freelance journalist die een hoop ervaring heeft opgedaan in de loop van de tijd. Mede door zijn passie voor alles wat met cannabis te maken heeft, spendeert hij nou veel tijd aan het ontdekken van de wereld van wiet.

Ontdek onze schrijvers
Disclaimer:
Wij proberen ons verre te houden van medische beweringen. Dit artikel is slechts bedoeld ter lering en gebaseerd op wetenschappelijke onderzoekspublicaties van andere externe bronnen.

Externe Bronnen:
  1. Chinese History of Cannabis - http://antiquecannabisbook.com
  2. https://www.researchgate.net
  3. Some folk uses of Peganum harmala in India and Pakistan | SpringerLink - https://link.springer.com
  4. https://www.jstor.org
  5. Artepreistorica.com | THE OLDEST REPRESENTATIONS OF HALLUCINOGENIC MUSHROOMS IN THE WORLD (SAHARA DESERT, 9000 – 7000 B.P.) - http://www.artepreistorica.com

Read more about
Editorials Nieuws
Zoeken in categorieën
of
Zoeken