Blog
Zamnesia VIP: Alex Grey
2 min

Zamnesia VIP: Alex Grey

2 min
Art News
Alex Grey, een visionaire artiest en filosoof, is het meest bekend vanwege zijn multi-dimensionale psychedelische schilderijen. Als een fanatieke onderzoeker van het bewustzijn, weerspiegelen zijn schilderijen visoenen van het leven, de dood en de ruimte

Alex Grey, een visionaire artiest en filosoof, is het meest bekend vanwege zijn multi-dimensionale psychedelische schilderijen. Als een fanatieke onderzoeker van het bewustzijn, weerspiegelen zijn schilderijen visoenen van het leven, de dood en de ruimte ertussen. Grey werd beroemd door zijn schilderijen over het menselijke energetische systeem en hun spirituele betekenis.

Vroege jaren

Hij werd geboren op 29 november 1953 in Columbus, Ohio, als het middelste kind van een middenstandsgezin. Alex ontwikkelde vanaf vroege leeftijd een scherpe interesse in kunst, wat door zijn vader, een grafisch ontwerper, werd aangemoedigd. Zelfs vanaf het begin liet Alex de thema's dood en transcendentie in zijn werk zien, wat uiteindelijk ontwikkelde tot zijn kenmerkende stijl. Toen Alex 18 jaar was, kreeg hij een volledige beurs voor de Columbia College of Art and Design, maar hij stopte met de opleiding toen hij 21 was. Vervolgens schilderde hij reclameborden voor Columbus billboards reclame, maar daar stopte hij uit verveling al na een jaar mee.

www.alexgrey.com

Alex Grey - Praying

Alex Grey - Praying

In 1974 accepteerde Alex een baan als studio assistent in Boston, waar hij studeerde onder de conceptuele kunstenaar Jay Jaroslav op de School of the Museum of Fine Arts. Hier kwam Alex echt in zijn artistieke bloei. Al snel nadat hij aan zijn baan begon, ontmoette hij zijn toekomstige vrouw, Allyson. Samen begonnen zij met het gebruiken van LSD en andere psychedelische stoffen om hun geest te verruimen. Deze ervaring veranderde de existentiële agnostische standpunten van Alex in een volledige radicale transcendentalisme. Het was een reis die zij samen maakten, waarbij ze meer in contact kwamen te staan met zichzelf en het universum in zijn geheel.

Alex Grey - Oversoul

Alex Grey - Oversoul

Later kreeg Alex een baan op de Anatomie afdeling van Harvard Universiteit, waar hij kadavers voorbereidde op ontleding. Dit stelde hem in staat om het lichaam zelf te bestuderen, waarbij hij zijn bekwaamheid aanscherpte. Terwijl hij nog steeds op Harvard werkte, startte hij later ook voor Dr. Herbert Benson en Dr. Joan Borysenko als onderzoekstechnoloog, waar hij onderzoek deed naar genezende energieën. Hoewel dit voor een artiest niet de meest logische keuze was, speelde zijn werk met anatomie een grote rol in het realisme en de details die hij nu laat zien in zijn anatomische schilderijen. Doctoren op Harvard zagen zijn schilderijen en boden hem werk als een anatomisch illustrator voor de universiteit; zo accuraat waren zijn schilderijen.

Het volgende deel van het leven van Alex was gewijd aan het bevorderen van zijn academische carrière, waarin hij zijn artistieke talent combineerde wat hij op Harvard had geleerd. De volgende tien jaar gaf hij les in Artistieke Anatomie en Figuur Beeldhouwwerk op de Universiteit van New York. Ook gaf hij talloze kunst workshops in de Verenigde Staten. Zowel Alex als zijn vrouw Allyson geven tot de dag van vandaag Mystic Artists Guild International (MAGI) workshops in de Chapel of Sacred Mirrors in Wappinger, New York.

Alex Grey - Cannabacchus

Alex Grey - Cannabacchus

De Chapel of Sacred Mirrors

Tijdens zijn leven, heeft Alex een serie levensgrote schilderijen ontwikkeld met de naam Sacred Mirrors. De serie werd gestart in 1979 en zijn te zien in het hart van zijn kapel. Ze nemen de toeschouwer mee op een reis waarin het lichaam, de geest en de ziel wordt ontdekt en de toeschouwer wordt geholpen zijn eigen gevoel van innerlijke spiritualiteit en goddelijkheid te bereiken. Na het afronden van de Sacred Mirrors, paste hij het, door hem ontwikkelde, multidimensionale perspectief toe op alle andere aspecten van de menselijke ervaring, zoals het gebed, geboorte en dood.

Alex Grey - Psychic Energy System

Alex Grey - Psychic Energy System

In 1996 was Alex mede-oprichter voor de Chapel of Sacred Mirrors Ltd, een organisatie die streeft naar creativiteit, compassie en integrale wijsheid binnen een ieder die ernaar zoekt. Door de toenemende populariteit, en de toenemende betekenis in de spiritualiteits-leer, aanbidding en sacramentele ceremonies, werd de organisatie in 2008 officieel erkend als een religie.

Sinds die tijd zijn de rollen die Alex en zijn vrouw in de spirituele wereld spelen alleen maar toegenomen; op dit moment wordt hij beschouwd als een van de top 20 spirituele leiders van vandaag door de Watkins Review; in deze klasse bevinden zich ook de Dalai Lama en Eckhardt Tolle. De Temple of Understanding verklaarde Alex en zijn vrouw tot twee van de top 50 de meest invloedrijke interreligieuze leiders die op dit moment in leven zijn.

Alex verblijft in de Chapel of Sacred Mirrors, die, na erkenning als religie, verhuisde naar een 16 hectare groot landgoed in Wappinger, New York. Het landgoed fungeert nu als locatie voor een spirituele retraite voor diegenen die het nodig hebben, waarin men kan genieten van grote, weelderige tuinen, weerspiegelende zwembaden, spirituele ceremonies, mystieke workshops, een uitgebreide bibliotheek en een gemeenschappelijke leefruimte. Het is een centrum voor spirituele bewustwording.


Read more about
Art News
Zoeken in categorieën
of
Zoeken