Blog
Brouw Je Eigen Bier
4 min

Zo Brouw Je Je Eigen Bier

4 min

In dit artikel onderzoeken we alles wat je moet weten over thuis brouwen. Daarnaast werpen we een blik op het geweldige gereedschap en de accessoires om je thuisbrouwproces nog gemakkelijker te maken.

De wereld van het thuis brouwen is springlevend. Om de opkomst van een rijke wereldwijde biercultuur te vieren, kondigen we hier bij Zamnesia graag de komst aan van een nieuwe lijn thuis brouw-producten.

In dit artikel geven we je een inleidend overzicht van het thuis brouwen. We laten ook een aantal geweldige betaalbare producten zien die het zelf maken van bier eenvoudiger maken dan ooit tevoren.

WAAROM DE MOEITE NEMEN OM JE EIGEN BIER TE BROUWEN?

Vraag een doorgewinterde thuisbrouwer waarom hij het doet en hij geeft je waarschijnlijk een hele reeks redenen. Dit zijn enkele van onze belangrijkste redenen waarom je je eigen bier moet brouwen.

 • Je hebt altijd je favoriete bier bij de hand: heb je nog meer redenen nodig? Brouw je eigen bier dat klaar is om geopend te worden wanneer je in de stemming bent.
 • Je leert goed bier te waarderen: laten we eerlijk zijn; er is veel middelmatig bier op de markt. Door je eigen bier te maken, leer je veel over de wetenschap en inspanning die bij een goed brouwsel komen kijken. Je gaat automatisch een goed biertje waarderen wanneer je er een ziet (of drinkt).
 • Je bespaart geld: nadat je de benodigde basisuitrusting om te brouwen hebt aangeschaft, merk je dat het brouwen van je eigen bier een goede manier is om geld te besparen als je drinkt. Bierkits zijn extreem goedkoop, ze kosten ongeveer €16,- voor 12 liter thuis gebrouwen heerlijkheid. Dat is €1,30 per liter!
 • Je hebt altijd een excuus om te drinken: brouw je eigen bier en je hebt altijd een excuus om een koud biertje te openen. Je weet wel, voor kwaliteitscontrole, en zo…

IS THUIS BROUWEN VEILIG?

Is Thuis Brouwen Veilig?

Ja, thuis brouwen is heel veilig. Dat is ook de reden dat zoveel mensen het doen.

Sommige mensen laten zich afschrikken hun eigen bier te brouwen omdat ze bang zijn om ziek te worden of het slachtoffer te worden van exploderende flesjes. Om eerlijk te zijn: het is bijna onmogelijk om ziek te worden van thuis gebrouwen bier omdat de alcohol in het brouwsel als natuurlijk conserveermiddel fungeert.

En wat betreft exploderende flesjes, ja; bierflesjes kunnen exploderen tijdens het brouw proces. Soms. Maar volg een goed thuisbrouwproces en je hebt hier geen problemen mee.

Als je nog steeds een beetje onzeker bent, zijn hier enkele standaard veiligheidstips om aan te denken wanneer je je eigen bier brouwt.

 1. Houd het schoon: een schone werkplaats is altijd belangrijk wanneer je met eten en drinken werkt. Het maken van bier is niet anders. Zorg altijd dat je brouwkit en accessoires schoon zijn gedurende het brouwproces.
 2. Zwaar tillen: 1 liter bier weegt 1 kilo. Bij het brouwen van grote partijen neemt dat gewicht snel toe en de meeste brouwkits zijn moeilijk of lastig op te tillen. Zorg dat je ze voorzichtig optilt. Gebruik pompen om het bier over te gieten en vraag hulp wanneer je die nodig hebt.
 3. Brandvoorzorgsmaatregelen: bij het maken van bier hoort het maken van wort, waar warmte voor vereist is. Wees voorzichtig met warme materialen en gebruik zo nodig beschermende uitrusting, zoals handschoenen of een schort.

HOEVEEL RUIMTE HEB JE NODIG OM JE EIGEN BIER TE BROUWEN?

Hoeveel Ruimte Heb Je Nodig Om Je Eigen Bier Te Brouwen

Niet veel. Brouwkits worden steeds compacter, waardoor het tegenwoordig gemakkelijker is dan ooit om bier in je huis te brouwen. Eigenlijk heb je alleen een kamer nodig om te brouwen (een keuken of een wasruimte werkt goed) en ruimte om je brouwsels te bewaren zodra je klaar bent. Dat is het.

Eén ding om rekening mee te houden: bier brouwen zorgt voor een sterke geur. Het fermentatieproces kan een geur creëren die zowel gistachtig als licht fruitig is. (Al varieert de exacte geur, afhankelijk van het bier dat je maakt.)

Hoewel de geur sterk is, blijft deze meestal niet lang hangen als je in een ruimte werkt die groot genoeg is (geen kast, bijvoorbeeld). Als je nog steeds twijfelt, gebruik dan enkele ventilatoren om je ruimte goed geventileerd te houden en dan komt alles goed.

WAT VOOR MATERIAAL HEB JE NODIG?

Wat Voor Materiaal Heb Je Nodig?

Je eigen bier brouwen, lijkt misschien iets waarvoor je veel materiaal nodig hebt. Maar dat is niet zo. Hier is wat je nodig hebt om te brouwen.

1. EEN STARTER KIT

Bij Zamnesia hebben we onze lijn van brouwproducten net uitgebreid. Een van de laatste toevoegingen aan onze winkel is de Brewfirm Starter Kit. Deze basiskit bevat alles wat je nodig hebt om je brouwavontuur te beginnen, inclusief:

 • Gistemmer van 30 liter met kraan en ventiel
 • Brouwlepel
 • Flesborstel
 • Kroonkurkapparaat
 • Speciaal schoonmaakmiddel

Voor slechts €39,95 is deze kit de perfecte introductie voor het thuis brouwen voor zelfs de meest onervaren brouwer die er bestaat. Het enige wat je nodig hebt, is een bierkit. Deze bierkits zijn al verkrijgbaar vanaf slechts €15,95 voor 12 liter.

2. BIERKITS

Bij Zamnesia hebben we een breed aanbod van bierkits waarmee je kunt experimenteren met verschillende bierstijlen, waaronder:

Brewferm IPA: traditionele Engelse India Pale Ale; hoppig, vol van smaak en met een stevig alcoholpercentage van 6,5%. Het bier heeft een mooie heldere amber kleur en een kleine, maar stevige schuimkraag. Het heeft flink wat koolzuur en een moutig lichtzoet aroma met een zweem van een traditionele Engelse ale.

Deze IPA is vooruitstrevend van smaak, zoals je zou verwachten. Maar het heeft ook een mooie zoete afdronk die je niet altijd vindt bij dit type. Al met al fantastisch bier voor elke IPA-liefhebber.

Bierkit Brewferm IPA (12l)

Brewferm Gallia Belgian Ale: fantastische Belgische ale die stevigheid combineert met een geweldige verfrissende smaak. Het heeft een heldere donkere amber kleur met flink wat koolzuur en een sterke dikke schuimkraag. Met een alcoholpercentage van 5,5% is dit geweldig bier voor iedereen die niet op zoek is naar iets sterks als een Triple, maar wel wil genieten van een volle smaak.

Met een vleugje bitter zorgt dit bier voor een complex uitnodigend aroma dat fris, zoet en licht moutig is. Als je op zoekt bent naar Belgisch bier om van te genieten op een zonnige middag is dit voor jou.

Bierkit Brewferm Gallia Belgian Ale (12l)

Brewferm Triple: heerlijk abdijbier dat recht doet aan de iconische Belgische biercultuur. Met een alcoholpercentage van 8% is dit bier erg sterk, maar niet overdreven zwaar. Sterker nog, de meeste brouwers zijn verrast door de zachte, maar complexe smaak. Het heeft een donkere, heldere, gouden kleur met een flinke schuimkraag. Dit is geweldig bier om te laten rijpen als je de verleiding kunt weerstaan!

Bierkit Brewferm Triple (9l)

Brewferm Raspberry: er is een hele beweging van ambachtelijke biermakers gericht op het verkennen van fruitige biercombinaties. Dit is er een van. Dit raspberry (of framboos) bier is geweldig fris en ideaal voor een warme zomerdag.

Het heeft een mooie gouden kleur met flink wat koolzuur en een kleine schuimkraag van één vinger dik. Het is iets troebeler dan sommige andere Brewferm kits, wat te verwachten is van fruitbier. Het bier heeft een zeer sterk aroma dat wordt gedomineerd door frambozen en een zachte, lagerachtige ondertoon. De smaak is ook overheersend framboos, met een licht bittere afdronk.

Ook dit is geweldig bier om een paar weken te laten rijpen als je er met je vingers af kunt blijven. Met een alcoholpercentage van 5,5% is dit fantastisch bier voor in de middag.

Bierkit Brewferm Raspberry (12l)

… en nog veel meer!

3. ACCESSOIRES

Tot slot, als je op zoek bent naar brouw accessoires kun je ook terecht bij Zamnesia. Onze thuis brouw shop is zojuist vernieuwd. We hebben een ruim aanbod van accessoires; van kookzakken en alcoholmeters tot glazen flessen en kroonkurken.

Heb je flessen nodig om je verse brouwsel in te bewaren? Bekijk dan ons assortiment standaard glazen bierflessen. Wil je het fermentatieproces versnellen en de kwaliteit van je brouwsel verbeteren? Onze glucose Vinoferm oplossing is eenvoudige, natuurlijke vergistbare suiker. De suiker zorgt voor een snellere, vollere fermentatie en beter bier in het algemeen.

Los van wat en hoe je brouwt, kun je bij Zamnesia terecht voor ons volledige assortiment bierbrouwproducten. Dus waar wacht je op? Bestel wat je nodig hebt en start vandaag nog met brouwen!

Steven Voser
Steven Voser
Steven Voser is een onafhankelijke cannabisjournalist met meer dan zes jaar ervaring in het schrijven over alles omtrent wiet: hoe je het kweekt, hoe je er optimaal van geniet, maar ook de groeiende industrie en het onduidelijke juridische landschap eromheen.
Headshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken