Blog
Zorgen Indica en Sativa cannabis soorten voor een ander effect in edibles?
4 min

Zorgen Indica en Sativa cannabis soorten voor een ander effect in edibles?

4 min
Headshop Recipes
Meerdere factoren hebben invloed op onze ervaring met edibles, van de manier waarop onze lichamen reageren op sativa's en indica's tot de verwachtingen die we hebben van het consumeren van edibles.

Cannabis liefhebbers kunnen de vele verschillende soorten wel waarderen, die allemaal zo hun eigen effecten hebben. Van sativa soorten die ons energie geven tot indica soorten waarmee we na een lange dag kunnen ontspannen; beide soorten bezitten zo hun eigen, unieke voordelen. Maar heb je je ooit afgevraagd hoe de effecten van sativa's of indica's verschillen bij edibles? Verschillen ze eigenlijk wel?

Hoewel het antwoord geen duidelijke ja of nee is, zijn er veel redenen waarom "het hangt ervan af" een gepaste conclusie is. Meerdere factoren hebben namelijk invloed op onze ervaring met edibles, van de manier waarop onze lichamen reageren op sativa's en indica's tot de verwachtingen die we hebben van het consumeren van edibles.

HET VERSCHIL TUSSEN INDICA EN SATIVA

Sativa vs Indica

Als je een sativa liefhebber vraagt waarom hij sativa gebruikt, is de kans groot dat hij vertelt dat het energie geeft, de stemming verbetert en de creativiteit stimuleert. Een indica liefhebber zou daarentegen waarschijnlijk zeggen dat hij liever chillt en geniet van een relaxed gevoel. Iedereen heeft zo zijn redenen voor het genieten van indica's of sativa's. Wetenschappers en andere professionals trekken deze verschillen nu echter al een tijdje in twijfel, waardoor veel mensen zich afvragen waarom consumenten ze als verschillend beschouwen.

Veel fabrikanten van edibles, zoals Botanica, verkopen producten die zowel indica als sativa labels bevatten. Hun edible lijn "Spot" bevat deze labels en er is inderdaad een verschil tussen deze twee types producten.

"Er zijn zo'n 150 moleculen die samenwerken met onze lichamen als we cannabis innemen. Het kan niet alleen maar THC zijn. CBN werkt als een pijnstiller; CBD werkt tegen ontstekingen; THCV kan je meer of minder paranoïde maken, afhankelijk van de verhouding. Het is de alchemie van plantenmaterie."

Omdat het belangrijk is de verschillen te weten van de verbindingen die cannabinoïden worden genoemd, proberen de infusie artiesten bij Botanica het chemische profiel te behouden door hun starter soorten voorzichtig te verwerken en langzaam te koken op een lagere temperatuur. Dit draagt allemaal bij aan het bewaren van de meest belangrijke delen van de plant. En deze delen bevatten meer dan slechts THC.

Terpenen, de essentiële oliën die cannabis haar sterke geur geven, hebben net zoveel invloed. Daarnaast passen terpenen ook de effecten van THC en andere cannabinoïden aan. Om deze reden wordt er meer aandacht besteed aan deze geurige mixen bij het selecteren van specifieke soorten vanwege hun effecten. Aan de andere kant is niet iedereen het erover eens wat een indica nou onderscheidt van een sativa, als het aankomt op de effecten. Marketing manager Eileen Namanny van The Goodship legt uit wat er gebeurt als je hun extractie-methode gebruikt:

"Bij ons extractie-proces worden de cannabinoïden profielen behouden, maar de terpenen profielen gaan verloren. Dus als het effect meer op terpenen dan cannabinoïden is gebaseerd, zal je dat verliezen, tenzij je later terpenen introduceert. Of als het de cannabinoïde profiel verhoudingen zijn, die ook verantwoordelijk zijn voor het effect, dan denk ik dat dit kan worden gehandhaafd."

De verschillen tussen indica's en sativa's kunnen afhangen van de cannabinoïden, terpenen of zelfs een combinatie van de twee. Maar kan je de twee onderscheiden bij edibles?

EDIBLES: KAN JE DE VERSCHILLEN TUSSEN INDICA'S EN SATIVA'S MERKEN?

Al je probeert het verschil te bepalen tussen de twee belangrijkste types cannabis in edibles, zal je uiteindelijk twee compleet verschillende soorten moeten kiezen, met name een sativa en een indica. Zelfs als bij het bakken dezelfde temperatuur en baktijd wordt gebruikt, is het dan mogelijk het verschil te bepalen tussen de twee soorten?

Bij het bakken, kunnen de resultaten aanzienlijk veranderen als het niet correct wordt gedaan. Als de boter niet wordt gehomogeniseerd, krijg je een ongelijk resultaat. In andere woorden kan de ene persoon eindigen met een super-krachtige brownie en de ander eet er een waar bijna niets in zit. Op dat moment is het lastig een conclusie te trekken en het verschil tussen de twee te bepalen.

Met edibles is het belangrijk te realiseren dat iedereen anders is. Onze lichamen reageren niet alleen anders op cannabis, maar onze stofwisseling verschillen ook als het gaat om de reacties op het kruid. Wil Ritthaler van Goodship zegt namelijk dat het beheersen van iemands endocannabinoïde systeem niet mogelijk is.

 

Cannabis eten

"Er is geen controle over endocannabinoïde-systemen bij verschillende mensen. De testen in een laboratorium zullen meer vertellen over de kracht, maar je zal altijd terugvallen op een soort subjectief filter."

Het persoonlijke filter waar Ritthaler aan refereert, speelt een vitale rol in hoe we de indica en sativa soorten ervaren, maar ook wat we van beiden verwachten. Een persoon met een lage tolerantie tegen edibles kan bijvoorbeeld een overweldigende angst ervaren bij het eten van een zeer krachtige brownie. Een meer ervaren edible consument, met een hogere tolerantie, kan echter dezelfde brownie eten en geen enkel effect voelen. Met dit in gedachte hebben onze ervaringen en de reacties van onze lichamen veel te maken met hoe we het onderscheid maken tussen sativa en indica.

Dus we weten dat thuis bakken ons niet tot conclusies brengt. Maar hoe zit het met professioneel gebakken producten?

PROFESSIONEEL GEBAKKEN EDIBLES: ZIT ER EEN MERKBAAR VERSCHIL TUSSEN SATIVA'S EN INDICA'S?

Op sommige etiketten met producten die uitsluitend als sativa of indica worden verkocht, staat meestal niet vermeld welke effecten je zal ervaren. Meestal staat op het etiket alleen "indica" of "sativa." Zou je in staat zijn het verschil te herkennen als je geen idee had welke soort je zou gebruiken?

De resultaten van deze test kunnen in feite variëren door je eigen waarneming. Stel, je bent iemand die overdag alleen opwekkende effecten opmerkt. Als je dan een edible eet in de middag, die je stemming en energieniveau verhoogt, zou je aannemen dat het een sativa is. Als je echter de andere edible in de avond eet en je ligt gestrekt, neem je aan dat je een indica gegeten hebt.

Wetend dat het een van beiden moet zijn, zal je je gok baseren op wat je reeds weet en bij elke edible hebt ervaren. Dit antwoord kan helemaal fout zijn, omdat je ervoor gekozen hebt je antwoord te baseren op je waarneming. Al bij al zal de reactie van je lichaam uiteindelijk leiden tot jouw inschatting.

Anders gezegd, wat als je weet wat je eet? Zou je anders hebben gereageerd? Wat zou er gebeuren als je beiden in de morgen, middag of avond zou nemen? Dit zijn een aantal twijfelachtige punten die nog verder moeten worden onderzocht. Daarnaast zal het vinden van de antwoorden op deze vragen consumenten helpen om producten te vinden die het beste aan hun behoeften voldoen. En Lena van Botanica lijkt het hiermee eens te zijn:

"We willen een product die mensen uit deze op THC-gefocuste mentaliteit haalt. We wilden een merk creëeren die jou in staat stelt emotioneel op de ervaring te reageren. Wellicht zeg je: "Ik vind het concept van een sativa edible fijn," of: "Het idee van een indica edible spreekt mij aan." Maar het concept moet dieper zijn dan dat. Het moet bewezen worden in de ervaringen van je lichaam."

 

Sativa or indica

CONCLUSIE

Hoewel de antwoorden dus onzeker blijven als het gaat om de verschillen tussen indica's en sativa's, zijn er absolute feiten over edibles die belangrijk zijn om te weten.

Allereerst, houd rekening met je tolerantie. Omdat iemand met een hogere tolerantie meer cannabis aankan, zullen diegenen met een lagere tolerantie zich moeten houden aan een lagere dosis. Ten tweede, houd rekening met het moment van de dag. Onze lichamen zijn tenslotte op bepaalde tijden energieker dan andere momenten. Ten derde, zelfgemaakte edibles hoeven niet dezelfde effecten op te wekken. Zoals bij het eerder vermelde voorbeeld van de niet correct gehomogeniseerde brownies, waarbij je dus een ongelijke verhouding hebt als het om de kracht gaat. En wellicht de meest belangrijke: Wat je verwacht, is wat je ervaart. Als je verwacht in slaap te vallen, is de kans groot dat je ook in slaap valt.

 

         
  Guest Writer  

Gastschrijver
Zo af en toe dragen gastschrijvers bij aan ons blog op Zamnesia. Ze hebben allemaal een andere achtergrond en verschillende ervaringen, waardoor hun kennis van onschatbare waarde is.

 
 
      Ontdek onze schrijvers  

Read more about
Headshop Recipes
Zoeken in categorieën
of
Zoeken