Blog
Zorgen psychedelica ervoor dat je hersenen in een wakkere droomtoestand verkeren
1 min

Zorgen psychedelica ervoor dat je hersenen in een wakkere droomtoestand verkeren

1 min
Producten Smartshop
Het lijkt erop dat hallucinaties dichter bij dromen komen dan we eerst dachten, dankzij nieuwe, wetenschappelijke ontdekkingen.

Psychonauten hebben hun, door hallucinogenen opgewekte, ervaringen vaak beschreven als "verkeren in een wakkere droomtoestand". Volgens nieuw onderzoek, kan dit wel eens verrassend dicht bij de waarheid zijn!

Onderzoekers van de Medical Department van Imperial College London hebben recent interessante bevindingen gepubliceerd over hoe psychedelica zoals LSD, DMT en psilocybine werken op de hersenen.

Volgens nieuw onderzoek, activeren hallucinogenen de netwerken in de hersenen die betrokken zijn bij emotioneel denken. Meer specifiek: Het lijkt dat zowel de hippocampus (betrokken bij geheugen en emotie) en de anterior cingulate cortex (in verband gebracht bij een toestand van opwinding) beiden tegelijkertijd worden geactiveerd. Dit is meestal iets dat uitsluitend in een droom voorkomt.

HET VERKRIJGEN VAN DE RESULTATEN

Het team verkreeg hun resultaten door het gebruik van de resultaten uit een eerder onderzoek, waarbij fMRI scans van, op psilocybine trippende, deelnemers werden gebruikt. Daar werd een wiskundig model, "entropie", op losgelaten. Hiermee kon de veranderlijkheid in de hersenactiviteit in bepaalde gebieden van de hersenen worden gemeten, zonder een verse set data te hoeven verkrijgen.

Dr. Carhart-Harris, hoofdonderzoeker, had het volgende te zeggen over de resultaten: "Ik was gefascineerd toen ik de overeenkomsten zag tussen de patronen van hersenactiviteit in een psychedelische toestand en de patronen van hersenactiviteit tijdens de slaap, zeker omdat beiden betrekking hebben op de primitieve gebieden van de hersenen, die in verband staan met emoties en geheugen. Mensen beschrijven het gebruik van psilocybine vaak als het produceren van een droomachtige toestand en onze bevindingen hebben, voor het eerst, een lichamelijke representatie ontdekt voor de ervaring in de hersenen."

DE WEG NAAR DE TOEKOMST VOORBEREIDEN

Hoewel deze resultaten misschien niet significant lijken, in termen van praktische toepassingen, geven ze wel een solide en fundamenteel inzicht in hoe hallucinogenen, zoals magische paddestoelen, werken in de hersenen. Met deze fundering is het veel gemakkelijker voor wetenschappers om hun onderzoek uit te breiden, waarna kan worden onderzocht hoe hallucinogenen praktisch kunnen worden gebruikt, zoals in medicijnen en therapie. Daarnaast is het natuurlijk behoorlijk interessant om te weten dat we, tijdens het trippen, echt een soort van wakkere droom meemaken!


Read more about
Producten Smartshop
Zoeken in categorieën
of
Zoeken