Zorgt cannabis voor betere cognitieve functies?

Gepubliceerd op:
Categorieën : BlogMedicinale cannabis

Zorgt cannabis voor betere cognitieve functies?


In tegenstelling tot wat iedereen denkt, suggereert een nieuw onderzoek dat dagelijks gebruik van cannabis de prestaties van het brein voor bepaalde taken kan verbeteren.

De resultaten van een recent onderzoek, uitgevoerd door een team van de Universiteit van Minnesota, VS, waarin gesuggereerd wordt dat cannabis de cognitieve functies vermindert, lijken nu helemaal fout. Cannabis heeft al jarenlang het imago van een drug die een negatieve invloed heeft op de manier waarop ons brein zich ontwikkelt en functioneert. Dit is deels de reden waarom marihuana wel eens "dope" wordt genoemd.

Nieuw onderzoek laat hele andere resultaten zien. Een groep dagelijkse gebruikers van marihuana, die allemaal voor hun 17de levensjaar begonnen, werd gevraagd een serie tests uit te voeren, waarvan de resultaten werden vergeleken met een controle groep van niet-gebruikers. Ontdekt werd dat de gebruikers regelmatig beter scoorden op tests op verwerkingssnelheid en verbale spreekvaardigheid (het is waarschijnlijk belangrijk dat je weet dat ze tijdens de test niet high waren, maar dat deze mentale scherpheid een resterend effect van gebruik is).

De onderzoekers vermeldden in dit onderzoek, die dit jaar werd gepubliceerd in het Journal of Clinical and Experimental Neuropsychology, dat "Marihuana gebruikers zeer hoog functioneerden en vergelijkbare IQ's hadden op controles en een relatief betere verwerkingssnelheid."

Hoewel dit nieuws veelbelovend is, moeten we nog geen gat in de lucht springen. Dit experiment werd op kleine schaal uitgevoerd, met slechts 35 deelnemers in elke groep. Het moet op veel grotere schaal worden herhaald om de betekenis van de resultaten te valideren, maar het is zeker een geweldige start!

Het onderzoek wordt ook iets ondersteund door een eerdere studie, gepubliceerd in 2011, waarin 2000 jonge Australiërs gedurende acht jaar van hun leven werden gevolgd, zodat kon worden waargenomen hoe zij volwassen werden. Velen waren vrij verbaasd over de uitkomst, die compleet verschilde van wat de maatschappij dacht. Marihuana bleek op lange termijn geen effecten te hebben op het geheugen en leervermogen van deelnemers die het gebruikten. Hoewel dit geen positieve functies laat zien bij het uitvoeren van bepaalde taken, zoals bij het meest recente onderzoek, helpt dit wel aan te tonen dat er weinig tot geen negatieve effecten zijn.

Je zou jezelf af kunnen vragen waarom we dit soort onderzoeken niet meer in de reguliere media zien. Is dit omdat overheden en media niet willen toegeven dat ze het mis hadden als het gaat om wiet? Hoe dan ook, laten we hopen dat voortgaand onderzoek naar dit onderwerp meer positief nieuws brengt!