Blog
Zorgt legale cannabis voor meer of minder ziekteverzuim?
1 min

Zorgt legale cannabis voor meer of minder ziekteverzuim?

1 min

De gegevens van de Current Population Survey hebben zojuist een einde gemaakt aan de veronderstellingen dat werknemers zich ziek melden omdat ze "te stoned" zijn of "geen zin hebben".

Het imago van de verwilderde en luie stoner die jammerlijk faalt in het verkrijgen of behouden van een baan is al jarenlang van kracht op de wereldwijde psyche. Het zou gemakkelijk zijn meteen op de kast te springen en de vinger te wijzen naar de manipulatie van de waarneming en oneerlijke demonisering door een handvol tegenstanders van de prachtige cannabisplant. Maar dat is niet nodig. Dankzij legalisatie en ongehinderde communicatie vanwege de wereldwijde verbondenheid, is er in open onderzoek bewezen dat deze en andere mythes simpelweg leugens zijn.

CANNABIS LEGALISATIE EN DE WERKPLEK

Nieuwsgierig hoe cannabis wetten invloed hebben gehad op het gebruik van ziektedagen, dook Darin F. Ullman, recentelijk gepromoveerd in economie aan de Universiteit van Wisconsin, in de gegevens van de Bureau of Labour Statistics Current Population Survey (CPS). Het lijkt erop dat de gedachte van de inefficiënte, ongevallen- en letselgevoelige, afwezige cannabis gebruiker, die een negatieve invloed heeft op de prestaties, onjuist is en niet op feiten berust. In de 24 staten in de VS, waar medicinale cannabis legaal is of waar de wetten tenminste versoepeld zijn, was het "minder waarschijnlijk dat 8% van de ondervraagden zich ziek zou melden op het werk vanwege gezondheidsproblemen." De drogredenen dat werknemers zich ziek melden omdat ze "te stoned" zijn of "gewoon geen zin hebben", zijn zojuist van tafel geveegd.

Met geïnformeerd medicinaal cannabis gebruik worden aandoeningen behandeld waarmee mensen normaal gesproken thuis zouden zitten. In staten waar medicinale cannabis illegaal is, moeten mensen, die in staat zijn om te werken, ironisch genoeg thuisblijven om van de therapeutische voordelen van een gekozen medicijn te genieten. De gegevens kunnen worden vertekend door een vrijere zelf-rapportage door de deelnemers die wellicht het gebruik voorafgaand aan legalisatie niet wilden toegeven. Andere niet-verwante pijlers kunnen echter ook worden gevonden wanneer cannabis wordt gelegaliseerd. Zo is er een daling in het cannabis gebruik onder tieners en ook zijn er minder mensen afwezig door complicaties met alcoholmisbruik.

AFSLUITER

De legendarische Cheech en Chong waren en zijn nog steeds hilarisch. Stoners genieten van de zelfspot en ironie. Absoluut grappig, maar helaas kampt de cannabis liefhebber over het algemeen met dit onsympathieke imago. Het punt is echter dat Dave er niet is, omdat hij aan het werk is, stoned, gezond, gefocust, efficiënt en bekwaam.

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Ordoñez bezit een AB Mass Media and Communications-diploma. Deze ervaren schrijver draait al 13 jaar mee en voorziet de lezer sinds 2017 van cannabisgerelateerde content. Hij heeft zijn diepgaande kennis over het onderwerp opgebouwd door persoonlijke ervaringen en nauwgezet onderzoek.
Nieuws Onderzoek
Zoeken in categorieën
of
Zoeken