Blog
Zuipen zonder kater - De bal is aan het rollen
2 min

Zuipen zonder kater - De bal is aan het rollen

2 min
Headshop Producten

Je drinkt graag, maar haat een kater? Nou, een Britse wetenschapper is wederom een stap dichterbij gekomen om katers, en de bijbehorende schade, tot het verleden te laten horen.

Je herinnert je misschien nog dat we een paar maanden geleden een artikel hebben geplaatst, waarin stond dat wetenschappers op het punt stonden om alcohol te creëren waar je geen kater van krijgt. Nou, deze droom komt steeds dichterbij. Professor David Nutt, de beroemde drugs tsaar en voormalig adviseur aan de Britse overheid, die ook nog eens opriep cannabis te decriminaliseren en de overheid vertelde dat paardrijden gevaarlijker is dan het gebruik van XTC, heeft een drug en een synthetische alcohol gecreëerd, waarvan hij denkt dat katers niet meer zullen voorkomen.

Natuurlijk is dit niet de "natuurlijke" katervrije alcohol die we ooit graag zouden zien, maar het is een aanzienlijke stap in de goede richting!

DE DRUG

Laten we eerst eens kijken naar de drug. Deze pil, met de naam "chaperone", wordt genomen met alcohol en voorkomt blijkbaar dat de gebruiker te beschonken wordt, ongeacht hoeveel hij drinkt. Voor sommigen zal dit een afknapper zijn, omdat het niet zozeer de kater voorkomt, maar voorkomt dat de gehele ervaring niet zodanig uit de hand loopt dat je de volgende ochtend zal lijden, waarbij mogelijk ook de pret op de avond zelf wordt verminderd. Overmatig drinken is echter nooit een goede zaak en voor personen, die bezorgd zijn over hun gezondheid, heeft deze drug veel mogelijkheden.

Er is ook nog de zorg dat de drug zal worden misbruikt, zoals mensen die het gebruiken om teveel te drinken of niet bijhouden hoeveel ze al hebben gehad. Het is nog niet duidelijk hoeveel schade deze drug kan voorkomen en of alleen maar de symptomen uit de vergelijking worden gehaald. De verwachting is dan ook dat de pil vrij duur zal zijn en om te beginnen alleen maar verkrijgbaar is in de meer luxueuze cocktail bars, waar de prijs niet echt een probleem zal zijn. Door dit te doen, wordt gehoopt dat de drug meer gebruikt zal worden als middel om te "ontnuchteren" in plaats van een vrijbrief om zoveel mogelijk te drinken.

DE SYNTHETISCHE STOF

De tweede, en mogelijk nog interessantere, creatie heet "Alcosynth". Dit is technisch gezien geen alcohol, maar een vloeistof die de effecten van alcohol imiteert, zonder de giftigheid, agressie, verlies van controle of kater die er normaal gesproken bij komen. Dit is, wederom, niet gecreëerd om meer drankgebruik aan te moedigen, maar om een veiliger alternatief te bieden en hopelijk de mogelijkheid op misbruik en schade (aan jezelf en de maatschappij) te verminderen.

Deze nieuwe, synthetische alcohol zou zomaar alle alcohol in drankjes kunnen vervangen, waarbij de smaken van bier en andere soorten wel blijven bestaan, maar zonder het gevaar. Of dit populair zal zijn, moet nog worden bepaald, want dit komt waarschijnlijk neer op het feit hoe mensen denken over hun drank. Wijn- en whisky liefhebbers bijvoorbeeld, zullen vast niet juichen over deze verandering, maar zij drinken meestal ook niet om dronken te worden. Het zal allemaal afhangen van je doel.

De synthetische stof zelf is afgeleid van benzodiazepine, maar zonder de verslavende aard of ontwenningsverschijnselen.

HET IS HARD NODIG

Of je deze kater-vrije alternatieven voor alcohol zelf nu wil gebruiken of niet, deze stap voorwaarts in alcohol gerelateerde wetenschap is hard nodig. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zorgt alcohol wereldwijd voor 3,3 miljoen doden per jaar, wat het tot op heden de meest schadelijke drug maakt, in termen van schade aan de maatschappij. Een veilig alternatief, waarmee je nog steeds "dronken" kan worden, kan mogelijk miljoenen levens redden, terwijl de industrie nog steeds blijft voorbestaan (al zal deze wel een overgang moeten maken). Het is nog vroeg, maar het ziet er positief uit. Het hoeft niet lang te duren voor je op alcosynth gebaseerde drankjes vindt in een bar bij jou in de buurt!


Read more about
Headshop Producten
Zoeken in categorieën
of
Zoeken