Blog
Zullen De Italianen Een Coffeeshop-Renaissance Veroorzaken?
3 min

Zullen De Italianen Een Coffeeshop-Renaissance Veroorzaken?

3 min

Canapa Café in Rome is de eerste Italiaanse “coffeeshop” – maar verwacht hier niet hetzelfde concept als in Amsterdam.

Alhoewel de “coffeeshop”-cultuur die kenmerkend is voor de Amsterdamse cannabis-scene wereldwijd een nastrevenswaardig business model en zelfs een teken van recreatieve tolerantie is, is het een model dat op andere locaties verrassend moeilijk blijkt te reproduceren. Zelfs in Nederland. Terwijl 105 van de 443 Nederlandse gemeentes minstens één coffeeshop hebben, blijft het een verrassend Nederlandse innovatie. En zelfs in Nederland is het misschien een overblijfsel van een voorbijgaande tijd.

Velen hebben zich afgevraagd of het traditionele idee van een coffeeshop dan dood is. Nederlandse autoriteiten zijn dit soort etablissementen ondanks hun blijvende populariteit gaan sluiten, beginnend in Amsterdam. En ondanks de worstelingen waar deze zaken in Nederland mee te kampen hebben gehad, blijven de Nederlanders voorop lopen.

Spanje en Engeland zijn aan het experimenteren met “smoke-clubs” voor privéleden. Dit idee is in de VS veel uitgeprobeerd en gebeurt vanwege de overal geldende ban op consumptie in de openbare ruimte nog steeds buiten de boeken om. Oregon heeft coffeeshops vorig jaar met de komst van recreatieve legalisering zelfs expliciet verbannen. Zelfs Canada, waar recreatieve hervorming verleidelijk dichtbij is (misschien al in 2017), is niet dichterbij het repliceren van het concept gekomen dan het oprichten van een paar “vapour lounges” waar klanten het spul kunnen testen.

Maar net als zombies is het een geweldig idee dat maar niet wil uitsterven, vooral met de opmars van legalisering – zelfs voor medische doeleinden. Het is zelfs zo’n aantrekkelijk idee om met wat vrienden een fijne tent binnen te wandelen en een paar uur ontspannen achterover te leunen, dat het vrijwel overal vanuit supercreatieve interpretaties van hetzelfde concept wel wordt geprobeerd.

EEN HYBRIDE STRAIN – ITALIË GAAT VERDER

Italië staat aan de vooravond van echte medicinale en potentieel recreatieve hervormingen. Het land speelt al minstens negen jaar met het idee van legalisering. In 2013 legaliseerde het land pot voor medicinale patiënten, terwijl de drugs geïmporteerd werd vanuit Nederland. Deze zomer diende de nationale wetgever ook een wetsvoorstel in waar recreatieve legalisering duidelijk ook op tafel lag, alhoewel dit voorstel nog niet is aangenomen. Dit wetsvoorstel zou op zijn minst persoonlijk gebruik in kleine hoeveelheden decriminaliseren. Nog aantrekkelijker is echter dat de nationale wetshervorming rondom cannabis die nu wordt overwogen recreatieve gebruikers ook toestaat om in de openbare ruimte tot 5 gram bij zich te hebben; cannabisclubs zou legaliseren (tot wel 50 leden); en private kweek door commerciële entiteiten met vergunningen toe zou staan. Alhoewel het nog wachten lijkt op de nationale wetgeving, begon het Italiaanse leger, dat verantwoordelijk is voor kweek binnenslands, in september eindelijk medicinale marihuana te verstrekken aan ziekenhuizen en apotheken.

Deze duidelijk beweging richting echte, federale nationale hervormingen op twee fronten, samen met de duidelijke intentie om semilegale publieke ruimtes voor consumptie te creëren, zou mogelijk ook ruimte kunnen bieden aan “coffeeshops” – dat is zelfs de eerste locatie buiten Nederland. Het is ook duidelijk entrepreneurs van Canapa Café - Italiës eerste toetreding op de markt die zojuist een winkel in Rome heeft geopend – zo’n idee in hun achterhoofd hadden. Alhoewel de website nog niet werkt, is het café 10 september geopend. Het etablissement biedt hennepproducten en schijnbaar “smakelijke” mogelijkheden aan voor wat op de rekening verschijnt als “cannabisrecepten”. Er is ook een speciale vape-kamer waar patiënten met legale prescripties kunnen relaxen en in een sociale setting cannabis kunnen roken.

Het is niet zo dat het idee van praktisch openbare consumptie hier volledig nieuw is. In het hele land zijn underground sociale clubs opgedoken, die zich in bijzonder op medicinale patiënten richten, vergelijkbaar met het Spaanse model. Canapa Café probeert echter duidelijk een hybride model te creëren dat voorziet in de behoeftes van mensen die geen lid van een privéclub willen zijn om te kunnen smoken. Het is bovendien duidelijk dat dit soort cafés, zodra de wetgeving wat duidelijker wordt, net als in Nederland mogelijk binnen het grensgeval van tolerantie vallen – maar misschien met iets meer vereiste creativiteit in de uitvoering.

WAAROM HEEFT IEDEREEN ZOVEEL WERSTAND?

Cannabis “coffeeshops” zijn voor de meeste gebruikers ontzettend bevrijdend. Hun bestaat betekent dat het gebruik van cannabis een sociaal geaccepteerde handeling is. Dat is ook precies waarom hun aanwezigheid zo bedreigend is – vooral voor autoriteiten. Ondanks de opmerkelijke stappen richting hervormingen die de laatste jaren vrijwel overal hebben plaatsgevonden, blijft cannabis een gestigmatiseerd middel vanwege de decennialange wereldwijde strijd tegen drugs die het vergeleek met harddrugs.

EEN WEDERGEBOORTE NA RECREATIEVE HERVORMINGEN?

De kansen op wijdverspreide recreatieve hervormingen garanderen ook niet dat de oorspronkelijke Nederlandse coffeeshopcultuur elders op grote schaal herrijst. Bijna overal waar hervormingen in het verschiet zijn of zelfs plaatsvinden, blijft de uitvoering van het idee een kwestie van afwachten. Mogelijk wordt de zich in Canada ontwikkelende industrie vanaf volgend jaar de nieuwe standaard, maar hoe en waar de nieuwe lading coffeeshops zich zullen ontwikkelen, blijft voorlopig voor cannabisliefhebbers over vrijwel de hele wereld nog een vraag.

Als gevolg daarvan kun je meer “business modellen” of zelfs hybrides verwachten zoals momenteel in Italië worden opgericht.

WAT ZOU HET ALTERNATIEF KUNNEN ZIJN?

De toekomst van coffeeshops in Europa en daarbuiten hangt echt af van de details van de medische hervormingen die nu over het gehele continent aan de gang zijn. Het patroon van recreatieve hervormingen als gevolg van medische acceptatie lijkt vrijwel overal de norm te zijn.

18 EU-landen hebben medicinaal gebruik nu gelegaliseerd. He is zeker niet onmogelijk dat “patiëntenlounges” binnen een paar jaar wijder verspreid worden – zelfs als klanten marihuana niet ter plekke kunnen kopen. Maar hoe verleidelijk dat soort etablissementen in de praktijk zullen zijn, blijft voorlopig de vraag. De smoke-clubs die in veel Europese steden bestaan, hebben lange tijd gehandeld in een grijs gebied waarbij ze geen cannabis maar “clublidmaatschap” verkopen. Hybride “cofeeshops/-clubs slaan misschien meer aan in een omgeving waar medicinale cannabis als minder gevaarlijk wordt beschouwd (wat vervolging voor het gebruik ervan dus in feite zinloos maakt). “Non-profit” smoke-clubs zijn echter nog geen cannabiscafés.

Het is ook waarschijnlijk dat het hier gebruikte model zal opkomen in andere Europese landen waar hervorming langzaam voortkruipt – maar hoe populair ze zullen zijn en hoeveel ze bezocht zullen worden, is nog onbekend.

Luke Sumpter
Luke Sumpter
Luke Sumpter heeft een diploma in de Klinische Gezondheidswetenschappen en een passie voor het kweken van planten. Inmiddels werkt hij al zeven jaar als professioneel journalist en schrijver op het gebied van cannabis en de wetenschap.
Nieuws Wetgeving
Zoeken in categorieën
of
Zoeken