Hoe Gebruik Je Neem Olie In De Kweekruimte?

Neemolie is erg populair binnen de cannabis community, zeker onder kwekers die waarde hechten aan milieuvriendelijke en duurzame manieren om wiet te kweken. Deze natuurlijke olie doodt meer dan 600 soorten ongedierte en is nauwelijks schadelijk voor het milieu. Ontdek hier hoe je het zowel binnen als buiten kunt gebruiken.

Het kweken van wiet is niet zo eng als het lijkt. Toch krijg je te maken met verschillende uitdagingen op het gebied van verlichting, voeding, de wet en, het onderwerp van dit artikel, ongedierte en schimmelinfecties.

Als je milieubewust wiet wilt kweken, nemen we je niets kwalijk als je niet precies weet hoe je ongedierte aanpakt zonder verwoestende, synthetische pesticiden te gebruiken. Gelukkig biedt neemolie hier uitkomst! Deze veelzijdige olie is afkomstig van de zaden van de neemboom. Hiermee heb je een veilige en effectieve manier om veelvoorkomende plagen te bestrijden, zoals spint, rouwvliegjes en de gevreesde echte meeldauw.

In dit artikel bespreken we hoe neemolie werkt en hoe je het zowel binnen als buiten op wietplanten toepast. Uiteraard delen we ook handige tips, zodat je er het beste uithaalt en geen onbedoelde schade aanricht.

Hoe werkt neemolie?

Neemolie bevat azadirachtine en dit stofje kan talloze insecten afweren of doden. Naar verluidt, kan dit wonderlijke goedje gebruikt worden om meer dan 600 soorten ongedierte te bestrijden, waardoor het een zeer effectief hulpmiddel is voor allerlei kwekers.

Veel hobbykwekers, vooral degenen die buiten kweken, kiezen ervoor om neemolie preventief te gebruiken. Elke week of om de week spuiten ze hun planten in om plagen in de kiem te smoren. Maar zelfs als je het uitsluitend bij plagen gebruikt, kun je goede resultaten behalen.

Gelukkig is het gebruik van neemolie erg gemakkelijk. Over het algemeen wordt het toegepast als bladspray, maar je kunt het in sommige gevallen ook op de aarde gebruiken. Het is beter om het uitsluitend op planten in de vegetatieve fase toe te passen omdat het de kwaliteit van de toppen kan schaden; hierover later meer. Ontdek hieronder hoe je neemolie zowel binnen als buiten kunt gebruiken om ongedierte bij je wietplanten te bestrijden.

Wat kun je met neemolie bestrijden?

Neemolie is effectief tegen een groot aantal schadelijke wezentjes met een voorliefde voor wiet. Denk aan spint, kleine mijten die zich razendsnel voortplanten en veel schade aan de fan leaves aanrichten, en rouwvliegjes, die ook graag in de tuin rondhangen. Daarnaast is het effectief tegen bladluis, witte vlieg, rupsen... De lijst is eindeloos.

Maar de toepassingen van neem gaan veel verder dan het bestrijden van insecten. Het kan namelijk ook verschillende schimmelinfecties voorkomen en behandelen. Een voorbeeld hiervan is echte meeldauw, een veelvoorkomende aandoening die een witte, poederige aanslag op het bladoppervlak achterlaat en een grote impact heeft op de gezondheid en opbrengst van de plant.

De olie werkt door insecten te verstikken en de levenscyclus van schimmels te verstoren, waardoor nieuwe sporen zich niet kunnen ontwikkelen. Vanwege deze dubbele werking is neem erg effectief tegen een aantal van de meest voorkomende plagen en aandoeningen die je wietkweek kunnen teisteren. Bovendien is het beter voor het milieu dan andere pesticiden. Om die reden zullen veel kwekers eerst neem proberen om een probleem op te lossen.

Gerelateerd artikel

Het Nut Van Insecten Bij Het Telen Van Wiet

Moet je neemolie op de aarde of de bladeren spuiten?

De meeste kwekers maken een bladspray met neemolie en brengen dit aan op de bladeren, takken en stelen (en hopelijk niet op de toppen). Toch gaat de effectiviteit van neem verder dan de bovengrondse delen van de plant. Je kunt het namelijk ook op de aarde gebruiken om ongedierte bij de bron aan te pakken. Denk hierbij aan rouwvliegjes.

Wanneer je neemolie op de aarde aanbrengt, bestrijdt het verschillende soorten ongedierte in het larvale stadium. De beestjes kunnen dan niet volwassen worden en je planten beschadigen. Het remt ook het vermogen van schimmels om zich te vermenigvuldigen, waardoor je het probleem in de kiem smoort. Heb je hard gewerkt om een gezonde rhizosfeer vol nuttige organismen, zoals mycorrhizaschimmels, te creëren? Onthoud dan wel dat neem niet selectief is. Het beschadigt ook de nuttige schimmels en insecten. Afhankelijk van je opstelling kan het dus zinvol zijn om na het gebruik van neemolie wat rijke compost aan je aarde toe te voegen om de aarde te herstellen.

Wanneer je neemolie op de bladeren spuit, is het erg belangrijk dat je dit niet doet als de zon op haar hoogst staat. Kies dus voor een koeler moment van de dag, bij voorkeur in de vroege ochtend of late avond. Neemolie kan namelijk de hitte en het licht van de zon versterken, wat de kans op verbranding van de bladeren vergroot.

Kan ik neemolie op de toppen van wiet spuiten?

Als het om bloeiende wietplanten gaat, moet je erg voorzichtig zijn. We raden af om neemolie direct op de toppen te spuiten, omdat dit de smaak en geur van het eindproduct kan beïnvloeden. Als ongedierte een probleem is tijdens de bloei, gebruik neemolie dan op de bodem. Je kunt ook proberen om de bladeren te besproeien en de toppen te vermijden.

Soms heb je geen andere keuze dan neemolie te gebruiken, bijvoorbeeld wanneer ongedierte je kweek dreigt te verwoesten. Probeer in dit geval de toppen zoveel mogelijk te vermijden. Neem laat niet alleen een bittere smaak achter op je zorgvuldig gekweekte toppen, maar kan ook de harsproductie remmen. Dit zorgt ervoor dat je wiet minder cannabinoïden en terpenen bevat. In de laatste drie weken van de bloei dien je het gebruik van neem helemaal te vermijden.

Hoe gebruik je neemolie als je binnen wiet kweekt?

Je wiet binnen kweken, levert vele voordelen op. Een daarvan is dat je planten beschermd zijn tegen de meeste plagen, of dit nu insecten of schimmels zijn. Natuurlijk kun je nog steeds tegen problemen aanlopen, maar vergeleken met buiten is die kans aanzienlijk kleiner. Mocht je toch een plaag hebben die zich tegoed doet aan je kostbare plantjes, lees je hieronder wat je moet doen.

Werkwijze

  1. Maak je oplossing: Meng 1-2 theelepels neemolie met 4-5 liter water en een paar druppels milde vloeibare zeep, die als emulgator werkt. Gebruik warm, maar geen heet water.
  2. Breng het aan tijdens donkere uren: Spuit de oplossing op je planten wanneer de lichten uit zijn. Besproei zowel de bovenkant als de onderkant van de bladeren voor een maximale dekking. Je kunt scheutig met de plantenspuit vernevelen. Je plant kan het wel behappen, maar het ongedierte zal deze mix niet prettig vinden.
  3. Herhaal wanneer nodig: Afhankelijk van de ernst van de plaag of ziekte kun je de oplossing elke dag opnieuw op je planten spuiten totdat het probleem verdwenen is.

Hoe gebruik je neemolie als je buiten wiet kweekt?

Het aanbrengen van neemolie op wietplanten die je buiten kweekt, gaat op dezelfde manier als binnen. Daarbij moet je wel enkele aanpassingen doen voor de grootte van je kweek en de omgevingsfactoren. Overigens is het buiten veel waarschijnlijker dat je neemolie moet gebruiken, omdat je planten daar nauwelijks tegen ongedierte beschermd zijn.

Zoals eerder vermeld, kun je je buitenwiet ook preventief met neemolie behandelen, bijvoorbeeld een keer per week.

Werkwijze

  1. Maak een grotere hoeveelheid: Afhankelijk van hoeveel planten je buiten hebt staan, moet je misschien grotere hoeveelheden van de oplossing bereiden. Maak meer dan je nodig hebt, want je wilt niet zonder zitten voordat je het probleem hebt opgelost!
  2. Houd rekening met de omstandigheden: Let op de weersvoorspellingen, want regen kan de neemolie van de planten spoelen en dan zijn al je inspanningen voor niets geweest. Wacht dus op droog weer. Breng het in de vroege ochtend of avond aan, zoals eerder vermeld. De hitte van de zon kan de bladeren verbranden, waardoor je met een heel nieuw probleem zit!
  3. Wees zorgvuldig: Buiten lopen je planten veel meer risico op plagen en ziektes. Zorg dus dat je alle plantendelen bedekt, inclusief de stelen.
  4. Herhaal wanneer nodig: Buiten zul je waarschijnlijk de neemolie vaker moeten aanbrengen om ongedierte te bestrijden. Geef niet op; het werkt echt!

Tips voor het gebruik van neemolie op wietplanten

  • Wees consequent: Regelmatige toepassing van neemolie kan ongedierte en ziektes voorkomen.
  • Overdrijf niet: Neemolie is veilig, maar overmatig gebruik kan je planten stressen. Houd je aan de aanbevolen concentraties en frequenties, en gebruik het met mate als er geen plaag aanwezig is.
  • Let op de gezondheid van je planten: Houd je planten in de gaten na het aanbrengen van neemolie en wees waakzaam op tekenen van stress of negatieve reacties.
  • Meng met een emulgator: We stipten het al aan, maar de toevoeging van zeep of afwasmiddel kan je neemolie-oplossing verbeteren. Zo bindt het zich namelijk beter aan planten, waardoor het effectiever is.
  • Gebruik warm, maar geen heet water: Neemolie mengt beter met warm water, waardoor je het gelijkmatig over je plant kunt verdelen. Maar wanneer het water te heet is, kun je nuttige enzymen verwoesten en dan is je mix niet effectief!
  • Verwarm de olie voor het mengen: Probeer ook je neemolie iets op te warmen voordat je het met water mengt, als dat mogelijk is. Warmere olie is namelijk beter vloeibaar. De ideale temperatuur is 25ºC, maar kamertemperatuur helpt ook.

Is neemolie veilig voor wietplanten?

Neemolie staat bekend als veilig voor wietplanten en biedt een biologisch alternatief voor synthetische pesticiden. Vanwege de natuurlijke oorsprong en biologische afbreekbaarheid is neem een goede keuze voor milieubewuste kwekers. Hoewel het over het algemeen onschadelijk is voor planten en het milieu, moet je er niet teveel van gebruiken. Overmatig gebruik van neemolie, of het gebruik van een hoge concentratie, kan wietplanten wel beschadigen. Wees dus wel een beetje voorzichtig.

Het is wel belangrijk dat je neemolie niet op de toppen van wietplanten spuit, want daar wordt de kwaliteit niet beter van. Neem heeft een impact op de sterkte en de smaak van je wiet. Uiteraard moet je zelf de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen als je bloeiende planten worden aangevallen, maar probeer het gebruik dan in ieder geval te beperken.

Neemolie is een veelzijdige, effectieve en veilige optie om ongedierte en ziektes bij je wietplanten aan te pakken. Past het op de juiste manier toe en gebruik je gezonde verstand. Zo kun je makkelijk je planten beschermen zonder agressieve chemicaliën in te zetten. Onthoud ook dat een effectieve ongediertebestrijding niet alleen uit behandeling bestaat, maar ook uit een consequente preventie, waarbij je de gezondheid van je planten goed in de gaten houdt.

Je bezoekt onze Nederlandse website.