De Beste Verzorging Voor Cannabis Tijdens De Bloeiperiode

Cannabis Tijdens De Bloeiperiode

Luke Sholl
Luke Sholl
Bijgewerkt op:

Tijdens de bloei richten wietplanten zich op de productie van hun zo geliefde toppen. Er verschijnen hoofdtoppen, de planten ontwikkelen trichomen en krijgen een stroperige hars vol met cannabinoïden en terpenen. Voor de meeste telers is dit de opwindendste periode van de kweek. Eindelijk krijgen ze het resultaat van hun harde werk te zien!

In de bloeifase hebben wietplanten specifieke behoeften, waarbij ze ander licht en andere voedingsstoffen vereisen dan in het vegetatieve stadium. Zorgen voor de optimale temperatuur en relatieve luchtvochtigheid kan ook wonderen doen bij het voorkomen van schimmel en voor de kwaliteit van je toppen. Maar hoe verzeker je dat dit stadium succesvol verloopt en resulteert in een vruchtbare oogst? Raadpleeg onderstaande handleiding en ontdek alles over de diverse fases van de bloei.

Je planten hebben al een redelijke groeiperiode achter de rug. Ze zijn flink gegroeid, hebben een krachtige structuur ontwikkeld en er zijn ruimschoots fan leaves ontstaan. Zodra de vrouwelijke planten bij de knooppunten kleine witte stampers produceren, is dat een zichtbaar teken dat ze klaar zijn voor de bloei. Tijdens de bloeiperiode groeien de toppen en maken ze volop cannabinoïden en terpenen aan.

DE 4 FASES VAN DE BLOEIPERIODE

Buiten begint de bloeiperiode op natuurlijke wijze als de herfst in zicht komt. Binnenkwekers moeten het lichtregime echter zelf veranderen van 18-6 naar 12-12 licht en duisternis. Voordat we in detail treden, willen we je erop attenderen dat veel kwekers vaak een specifieke fout maken. En dat is dat ze de planten tijdens de bloeiperiode te veel voedingsstoffen toedienen. Als een plant toppen gaat produceren, wil dat nog niet zeggen dat ze overvoerd moet worden met meststoffen en boosters. Vaak leidt dit tot voedingsstoffen-toxiciteit. Als vuistregel geldt; minder nutriënten leveren betere resultaten op. Constateer je een tekort aan voedingsstoffen? Dan kun je geleidelijk de benodigde nutriënten aan je groeimedium toevoegen.

1. DE PRE-BLOEIFASE

PRE-BLOEIFASE

Doorgaans wordt de bloeiperiode als een enkelvoudige fase beschouwd; er zijn echter bepaalde nuances te onderscheiden die waardevol zijn voor de beste resultaten. Wanneer de witte stampers (haartjes) zich bij de knooppunten beginnen te vertonen, is de pre-bloeifase begonnen. Op dat moment schakelen binnenkwekers over op een lichtregime van 12-12. Op die manier krijgen de planten het signaal dat de herfst is begonnen en het tijd is om toppen te produceren. Het is belangrijk door te gaan met het geven van de reguliere groeivoeding en vervolgens langzaam over te schakelen naar meer P-K (fosfor en kalium). Zo kunnen de toppen zich ontwikkelen en rijp worden.

Beginnende kwekers schakelen soms helemaal over van vegetatieve stikstofrijke meststoffen naar voedingsstoffen die rijk zijn aan P-K; dat loopt vaak op een ramp uit. Op dat moment hebben zich nog nauwelijks toppen gevormd; ze hebben slechts spoordelen nutriënten nodig. Tijdens de pre-bloeifase ontwikkelen zich rond de knooppunten meer stampers en grotere bloemkelken (cannabis toppen). En dat brengt ons naar de volgende fase.

2. DE VROEGE BLOEIPERIODE

DE VROEGE BLOEIPERIODE

De grootte van de kelken neemt toe en de stampers worden langer. Dat gebeurt in de vroege bloeiperiode. De toppen lijken op kleine ronde balletjes met witte uitsteeksels. Op dat moment neemt de omvang van de planten nog steeds toe en kunnen ze aanzienlijk langer worden; dat hangt van de genetica van de soort af. De toppen hebben hierbij behoefte aan iets meer P-K. Als het mogelijk is, moet de temperatuur wanneer de lampen branden iets getemperd worden; 23°C is ideaal. Hierdoor denken de planten dat het herfstseizoen vordert.

3. DE PIEK VAN DE BLOEIPERIODE

De piek van de bloeiperiode begint wanneer de locaties waar de toppen groeien in elkaar opgaan en een lange opeenhoping van groene kelken en witte stampers vormen. Gedurende deze fase moeten de planten wat meer P-K krijgen omdat de omvang van de toppen nu aanzienlijk toeneemt. Dit is tevens het stadium waarin kwekers extreem voorzichtig moeten zijn met de omgevingsfactoren en het geven van voeding. Wanneer er namelijk iets mis gaat tijdens de piek van de bloeiperiode nemen de toppen niet veel in omvang meer toe. Voorzichtigheid is daarom geboden.

Op dit punt aangekomen, stagneert de groei van de planten en concentreren ze alle energie op het vormen van toppen. Een grote plant kan op dit moment wel een steuntje gebruiken. De toppen raken vol met vocht en kunnen te zwaar worden voor de stelen; die zouden door het gewicht kunnen knakken. Ook beginnen hierbij de trichomen vorm aan te nemen. En binnenin ontwikkelen zich cannabinoïden en terpenen.

[view_product id="6350"]

4. DE LATE BLOEI - RIJPINGSFASE

LATE BLOEI - RIJPINGSFASE

Dan nu de laatste fase van de bloeiperiode; de rijpingsfase. Op dit moment zijn de toppen behoorlijk groot, compact en zwaar. De witte haartjes beginnen zich om te krullen, worden geel, oranje, en tot slot bruin van kleur. De trichomen veranderen van doorzichtig helder in troebel en melkachtig wit. Als je langer wacht, zie je dat ze amberkleurig worden. Als je graag een opwekkend effect van je toppen ervaart, moeten ze geoogst worden als bijna alle trichomen melkachtig wit zijn. Voor meer kalmerende en verdovende highs moet je wachten tot het grootste deel amberkleurig is.

Tijdens deze fase moeten de voedingsstoffen die gegeven worden langzaam afgebouwd worden en er moet geen stikstof meer aanwezig zijn in de mix. Een of twee weken voordat de planten geoogst gaan worden, moeten alle nutriënten weggespoeld worden. Die wil je namelijk echt niet roken. Doorgaans wordt dit gedaan door de aarde vol te laten lopen met water waarvan de pH-waarde is aangepast. Dit zorgt ervoor dat de planten alle opgeslagen voedingsstoffen gaan gebruiken. Na het spoelen van de planten worden de bladeren geel en vallen ze eraf. Als dat in dit stadium gebeurt, is dat een goed teken. Zodra de toppen volledig gerijpt zijn, is het tijd voor de oogst. Dat is tevens het eind van de bloeiperiode.

BEWATEREN TIJDENS DE BLOEIPERIODE

BEWATEREN TIJDENS DE BLOEIPERIODE

Tijdens de pre-bloeifase en de vroege bloeiperiode hebben de planten geen behoefte aan extra water. Wanneer de piek van de bloeiperiode aanbreekt, zuigen de toppen echter de aarde leeg. Ze zitten dan vol vocht en daarom is het niet meer dan logisch dat je wat meer water moeten gaan geven. Dat kun je het beste doen door het op de grond te gieten. Wanneer de aarde opdroogt, moet het bewateringsschema aangepast worden.

VOEDINGSSTOFFEN TIJDENS DE BLOEIPERIODE

In de voedingsstoffen die tijdens de groeiperiode gegeven worden, moet veel stikstof zitten. Zoals we hierboven al opmerkten, moeten ze tijdens de bloeiperiode stapsgewijs aangepast worden. Geef geleidelijk meer voeding met P-K.

BLADVOEDING

BLADVOEDING

Tijdens de groeiperiode is het vrij eenvoudig je planten te voorzien van bladvoeding. Echter, tijdens de bloeiperiode dien je te vermijden chemische producten op je toppen te sprayen. Vanaf het moment dat de toppen beginnen op te zwellen, dient bladvoeding helemaal vermeden te worden. Blijkt het toch noodzakelijk te zijn? Probeer dan op een slimme manier je fantasie te gebruiken en de aangetaste bladeren van de toppen te scheiden. Dat kost een beetje tijd en moeite, maar het is niet onmogelijk.

DE BESTE OMSTANDIGHEDEN IN DE KWEEKRUIMTE TIJDENS DE BLOEIPERIODE

DE BESTE OMSTANDIGHEDEN IN DE KWEEKRUIMTE TIJDENS DE BLOEIPERIODE

Verlichting: tijdens de bloeiperiode dienen de lampen die je gebruikt meer in het "rode" lichtspectrum te vallen. In de groeiperiode hebben de planten echter behoefte aan verlichting die meer valt in het "blauwe" spectrum. Het lichtregime moet bijgesteld worden naar 12-12 bij binnenkweek, tenzij het autoflowering soorten betreft. Die houden wel van wat meer lichturen per dag.

Temperatuur/luchtvochtigheid: bij planten die afhankelijk zijn van de fotoperiode is het een goed plan om de korter wordende dagen tijdens de overgang van de zomer naar de herfst na te bootsen. Laat de temperatuur daarbij iets dalen. Het verlagen van de temperatuur met 2-3°C tijdens de bloeiperiode werkt goed, maar het is niet absoluut noodzakelijk voor het ontwikkelen van uitmuntende toppen. De relatieve luchtvochtigheid mag niet meer dan 50% bedragen want dan bestaat er kans op toprot.

De pH-waarde: voor cannabisplanten die in aarde gekweekt worden, ligt de ideale pH tussen de 6,0-6,5. Voor hydrocultuur ligt de juiste waarde tussen de 5,5-6,0.

Ventilatie/luchtcirculatie: tijdens alle fases van de groei is een goede luchtcirculatie erg belangrijk. Iets om rekening mee te houden, is dat tijdens de bloeiperiode de toppen behoorlijk heftig beginnen te ruiken. Je buren kunnen deze geurtjes vrij snel oppikken.

Je bezoekt onze Nederlandse website.