Tekorten Aan Macro- En Micronutriënten Uitgelegd

Tekorten Aan Macro- En Micronutriënten

Luke Sumpter
Luke Sumpter

Elke kweker moet kennis hebben over tekorten aan macro- en micronutriënten. Onwetendheid kan je cannabisplant letterlijk fataal zijn. Er zijn geen hulpdiensten voor cannabis, die je kunt bellen als het mis gaat. Als je marihuana Dr. Groenevingers nodig heeft, dan kun je die rol niet spelen als je er niets vanaf weet. Dit is je spiekbriefje bij tekorten aan voedingsstoffen.

EEN TEKORT AAN CALCIUM

EEN TEKORT AAN CALCIUM

WAT IS EEN TEKORT AAN CALCIUM?

Een tekort aan calcium is een relatief veelvoorkomend tekort aan micronutriënten, waarmee cannabiskwekers bij tijd en wijle te maken hebben. Kwekers die gebruik maken van kokosvezel en hydrocultuur hebben een grotere kans op problemen met deze specifieke secundaire voedingsstof. Hierbij is het groeimedium namelijk inert. Kwekers die aarde gebruiken, kunnen er echter ook mee te maken krijgen omdat bepaalde cannabissoorten meer calcium nodig hebben dan andere. Het kan dan snel gedaan zijn met de reserves in de aarde.

IDENTIFICATIE VAN EEN TEKORT AAN CALCIUM

Calcium is een immobiele voedingsstof. Toch kan een tekort aan dit mineraal zich relatief snel over de plant verspreiden. Dat komt omdat cannabisplanten calcium gebruiken voor meerdere verwerkings- en afbraakprocessen. Langzame groei, zwakke stengels en gevlekte bruine plekken op vergelende nieuwe bladeren, zijn duidelijke signalen van een tekort. Het duurt niet lang voordat het middelste en onderste gebladerte ook bruine vlekken vertoont, tenzij je snel actie onderneemt. Wat nog veel erger is; het tast de wortels aan, waardoor ze kwetsbaar worden voor wortelrot.

OORZAKEN VAN EEN TEKORT AAN CALCIUM

Als het groeimedium te zuur is en een pH heeft van minder dan 6,0, dan kunnen je planten geen voedingsstoffen opnemen. Maar als je de pH-waarde onder controle hebt, is de kans groot dat de basisvoedingsstoffen te weinig calcium en wellicht ook te weinig magnesium en ijzer bevatten. Je kunt er niet van uitgaan dat kraanwater in heel Europa de juiste hoeveelheid calcium bevat. Ook in flessenwater of gefilterd water zit niet genoeg.

BEHANDELING VAN EEN TEKORT AAN CALCIUM

Een eenvoudige oplossing is het toedienen van supplementen met calcium en magnesium. Een aantal merken verkoopt producten die alle benodigde voedingsstoffen bevatten. Maar bij de meeste meststoffen geldt dat je specifieke micronutriënten moet toevoegen. Ook al heb je erg rijke grond, toch moet je vrijwel altijd supplementen geven, omdat veel strains tijdens de bloei erg hongerig zijn naar calcium en magnesium.

EEN TEKORT AAN IJZER

EEN TEKORT AAN IJZER

WAT IS EEN TEKORT AAN IJZER?

Een tekort aan ijzer is ook een voortdurende bedreiging voor kwekers die werken met kokosvezel. Het kan eveneens problematisch zijn voor telers die in hydrocultuur of grond kweken. IJzer is essentieel voor fotosynthese, omdat cannabisplanten het gebruiken om chlorofyl te produceren en om suikers te verwerken.

IDENTIFICATIE VAN EEN TEKORT AAN IJZER

Verkleuring, die zich manifesteert in heldere gele bladeren bovenin de plant, is de belangrijkste aanwijzing dat je te maken hebt met een tekort aan ijzer. Vreemd genoeg vergelen de bladeren vanaf de basis en niet beginnend bij de toppen. Omdat dit nogal zeldzaam is, helpt het je om te onderscheiden of het wordt veroorzaakt door een tekort aan ijzer of aan andere voedingsstoffen. IJzer verspreidt zich niet over de plant en de planten worden minder krachtig en laten hun bladeren vallen. Eerst het bovenste gebladerte; daarna het onderste.

OORZAKEN VAN EEN TEKORT AAN IJZER

Kokosvezel is een fantastisch groeimedium, maar een tekort aan micronutriënten veroorzaakt regelmatig kopzorgen bij kwekers die gebruik maken van dit medium. Je weet waarschijnlijk al dat je supplementen kunt toevoegen met calcium en magnesium, maar ijzer wordt vaak over het hoofd gezien. Kwekers die grond of hydrocultuur gebruiken, kunnen ook te maken krijgen met een tekort aan ijzer. Dit gebeurt als de pH-waarden zich niet binnen de optimale marges bevinden.

BEHANDELING VAN EEN TEKORT AAN IJZER

Kwekers die werken met kokosvezel krijgen het advies om te investeren in hoogwaardige voedingsstoffen, die speciaal zijn ontwikkeld voor dit groeimedium. Daarmee kun je voorkomen dat nutriënten niet worden opgenomen en dat het medium te veel meststoffen krijgt. Veel formules voor hydrocultuur en grond werken gewoon niet als ze worden gebruikt voor cannabisplanten die in kokosvezel staan. Zorg er elke keer als je water geeft voor dat het water de juiste pH-waarde heeft, ongeacht het substraat. Vaak is dat de oplossing voor een tekort aan ijzer dat wordt veroorzaakt door voedingsstoffen die niet worden opgenomen. Kwekers die werken met kokosvezel/hydrocultuur moeten hun pH-waarde tussen de 5,5 en 6,5 houden. En telers die grond gebruiken, moeten tussen de 6,0 en 7,0pH blijven.

EEN TEKORT AAN KOPER

EEN TEKORT AAN KOPER

WAT IS EEN TEKORT AAN KOPER?

Een tekort aan koper is een mineraaltekort dat zelden voorkomt en makkelijk kan worden gecorrigeerd. Tenminste, als je het in een vroeg stadium ontdekt en behandelt. Een tekort aan koper komt zo weinig voor dat veel kwekers geen idee hebben wat er met hun cannabisplanten aan de hand is.

IDENTIFICATIE VAN EEN TEKORT AAN KOPER

In eerste instantie zien de bovenste bladeren er door de gele randjes uit alsof ze te veel mest hebben gehad. Het duurt echter niet lang totdat de groene toppen een vreemde, metaalblauwe tint krijgen of er gebleekt uitzien. Dat is niet de typerende verkleuring die je ziet bij andere tekorten aan voedingsstoffen. Als immobiele micronutriënt, begint de ellende van een kopertekort altijd aan de bovenkant van de plant. Wanneer het tekort optreedt tijdens de bloeifase, dan worden er geen dichte toppen gevormd.

OORZAKEN VAN EEN TEKORT AAN KOPER

Te veel water en/of een ongebalanceerde pH-waarde zijn de twee bekende oorzaken van dit ongewone tekort. Koper is in kleine hoeveelheden nodig, maar toch een essentieel element. Zonder koper kunnen cannabisplanten plastocyanide niet synthetiseren. Dit is een blauwgekleurde proteïne die nodig is voor fotosynthese. Als de pH-waarden fluctueren, kan het gebeuren dat de plant geen voedingsstoffen opneemt. En als ze te veel water krijgt, worden de spoorelementen uit het medium gespoeld.

BEHANDELING VAN EEN TEKORT AAN KOPER

We sluiten af met een snelle oplossing. Zorg ervoor dat de pH-waarden zich binnen de optimale marges van het door jou gekozen groeimedium bevinden (grond: 6,0-7,0pH, kokosvezel en hydrocultuur: 5,5-6,5pH). Geef de planten alleen water als dat nodig is. En zorg voor een effectieve nat-droog cyclus. Het is absoluut niet nodig om cannabisplanten specifieke supplementen met koper te geven. We weten niet eens of zoiets wel bestaat. Aangetaste bladeren moeten worden verwijderd, omdat ze niet herstellen.

EEN TEKORT AAN MANGAAN

EEN TEKORT AAN MANGAAN

WAT IS EEN TEKORT AAN MANGAAN?

Mangaan is een mineraal dat de cannabisplant maar in kleine hoeveelheden nodig heeft. De productie van chlorofyl en proteïnen, maar ook het afbreken van enzymen, zijn niet mogelijk zonder mangaan. Een tekort heeft dan ook een negatieve weerslag op het proces van fotosynthese.

IDENTIFICATIE VAN EEN TEKORT AAN MANGAAN

Mangaan verspreidt zich niet over de plant en de jongste bladeren worden als eerste getroffen. Nieuwe aanwas blijft daarbij achter. Jonge clusters met blaadjes vergelen en vertonen bruine vlekken, terwijl de nerven groen blijven. Controleer goed wat er met de plant aan de hand is, door de oudere bladeren te onderzoeken en ze met elkaar te vergelijken. Daarmee voorkom je een onjuiste diagnose.

OORZAKEN VAN EEN TEKORT AAN MANGAAN

De meest voorkomende oorzaak van een tekort aan mangaan is uitsluiting van voedingsstoffen, oftewel "nutrient lockout". Mangaan kan alleen worden opgenomen door de wortels bij een pH-waarde van tussen de 6,0 en 6,5. Ongeacht het substraat dat je gebruikt. Kraanwater bevat kleine hoeveelheden mangaan, dus het is niet nodig om extra meststoffen toe te voegen.

BEHANDELING VAN EEN TEKORT AAN MANGAAN

Zorg ervoor dat je de pH-waarde van je water terugbrengt naar de optimale waarde van 6,0-6,5pH. Daarmee is het probleem waarschijnlijk opgelost. Het kan zijn dat je een paar van de bovenste bladeren moet snoeien. Het herstel van de planten duurt slechts een paar dagen en daarna gaan ze weer groeien.

EEN TEKORT AAN MOLYBDEEN

EEN TEKORT AAN MOLYBDEEN

WAT IS EEN TEKORT AAN MOLYBDEEN?

Net als bij de andere essentiële spoorelementen, is molybdeen slechts in minuscule hoeveelheden vereist. Het helpt de marihuana plant bij de verwerking van stikstof. Zonder het element kunnen cannabisplanten gewoonweg niet sterk en gezond worden.

IDENTIFICATIE VAN EEN TEKORT AAN MOLYBDEEN

Een plotselinge, vreemde verkleuring van de bladeren, vanaf halverwege de plant, wijst op een beginnend tekort aan molybdeen. Het gebladerte wordt geel en/of bijna wit en krult om naar binnen. Het duurt niet lang voordat de nieuwere aanwas vergeelt en verkleurt. Als je er niets aan doet, krijgen de bladeren uiteindelijk een verschroeide, roestige tint.

OORZAKEN VAN EEN TEKORT AAN MOLYBDEEN

De uitsluiting van voedingsstoffen is echt een plaag voor de kweker van cannabis. Als de pH niet tussen de 6,0 en 6,5 is, kunnen de wortels geen molybdeen opnemen, ook al is het volop aanwezig. Een tekort aan dit specifieke spoorelement komt zelden voor, maar als je ermee te maken krijgt, is dat een ramp. Een gebrek aan molybdeen wordt vaak onjuist gediagnosticeerd. In tegenstelling tot mangaan, verspreidt dit spoorelement zich wel over de plant. Het duurt dan ook niet lang totdat het tekort over de hele plant zichtbaar is.

BEHANDELING VAN EEN TEKORT AAN MOLYBDEEN

Let steeds op de pH-waarden van voedingsoplossingen en gebruik kraanwater. Daarmee kun je een tekort aan molybdeen voorkomen. Maar het gebeurt regelmatig dat het gebrek ten onrechte wordt aangezien voor een tekort aan stikstof. Ook komt het weleens voor dat het wordt verward met een gebrek aan fosfor. De enige preventieve maatregelen die je kunt nemen: regelmatig de pH-waarde checken en voedingsstoffen gebruiken die speciaal zijn ontwikkeld voor cannabis. Afgestorven gebladerte moet je snoeien en de groei wordt belemmerd. Hoe rigoureus je daarin te werk moet gaan, hangt af van hoe snel je erbij bent. Een tekort aan molybdeen is lastig te corrigeren.

EEN TEKORT AAN STIKSTOF

EEN TEKORT AAN STIKSTOF

>WAT IS EEN TEKORT AAN STIKSTOF?

Stikstof is de “N” van de drie grote macronutriënten. Het trio wordt weergegeven als N-P-K op je basisvoedingsstoffen. Cannabisplanten hebben tijdens hun hele levenscyclus stikstof nodig. Maar vooral tijdens de vegetatieve groei is het van essentieel belang. Stikstof is de sleutel voor het behouden van frisgroen gebladerte en een gezonde ontwikkeling van de scheuten. Als je een tekort niet behandelt, kan het fataal zijn.

IDENTIFICATIE VAN EEN TEKORT AAN STIKSTOF

Omdat het een macronutriënt is, die zich over de plant verspreidt, verplaatst stikstof zich naar waar de plant het het meest nodig heeft. Als de onderste bladeren van de cannabisplanten vergelen, gaan hangen en eraf vallen, terwijl de nieuwe blaadjes groen blijven, dan heb je te maken met een stikstofprobleem. Het komt erop neer dat de plant de stikstofreserves onttrekt aan de oudere bladeren. Een verkleuring van onder naar boven kan zich snel verspreiden, dus je moet er meteen iets aan doen.

OORZAKEN VAN EEN TEKORT AAN STIKSTOF

Hoe je het ook wendt of keert, de schuld ligt altijd bij de kweker. Een tekort aan stikstof is een ziekte die je zelf veroorzaakt. Het kan komen door een onjuiste dosering van basisvoedingsstoffen, een ongebalanceerde pH of ongeschikte meststoffen en substraten.

BEHANDELING VAN EEN TEKORT AAN STIKSTOF

Allereerst moet je ervoor zorgen dat je de pH-waarde regelmatig controleert voor het specifieke substraat dat je gebruikt. Kwekers die werken met hydrocultuur of kokosvezel moeten een pH aanhouden van tussen de 5,5 en 6,5, terwijl voor telers die in grond kweken een pH-waarde geldt van tussen de 6,0 en 7,0. Als alternatief kun je investeren in een meststof voor cannabis die zichzelf aanpast aan de pH. Koop je groeimedium niet bij een tuincentrum. De pH-waarde van die grond is niet geschikt voor de kweek van cannabis. Ook het lukraak samenstellen van je eigen cocktail van macro- en micronutriënten is een heel slecht idee. Lees altijd het etiket van de voedingsstoffen die je gebruikt en houd je aan de aanbevolen dosering.

EEN TEKORT AAN FOSFOR

EEN TEKORT AAN FOSFOR

WAT IS EEN EEN TEKORT AAN FOSFOR?

Fosfor is de “P” van de grote drie macronutriënten. De meeste kwekers weten al dat P essentieel is tijdens de bloei, omdat het de formatie van toppen stimuleert. Maar een tekort aan fosfor zorgt er ook voor dat er geen celdeling en wortelontwikkeling kan plaatsvinden. Daardoor worden zowel de zijwaartse als verticale groei belemmerd. Fosfor is nodig tijdens de hele levenscyclus van de cannabisplant. Een tekort kan grote invloed hebben op de omvang van de oogst. In het ergste geval kan het indirect fataal zijn. Zwakke, ongezonde planten zijn veel kwetsbaarder voor plagen en ziekteverwekkers.

IDENTIFICATIE VAN EEN TEKORT AAN FOSFOR

Ook fosfor is een zeer mobiele macronutriënt. De reserves raken het eerst uitgeput in de lagere, oudere bladeren. Het gebladerte en de stengels vertonen bijzondere kleuren die je niet moet verwarren met genetische of door het klimaat veroorzaakte kleurschakeringen. Voor beginners is het goed om te letten op de onderste bladeren. Die worden donkergroen of krijgen zelfs een blauwachtige tint met onregelmatig verspreide paarsbruine vlekken. De stengels kunnen ook roodpaars worden. De algehele gezondheid en groeikracht van de plant nemen af. Als je het niet behandelt, worden alle bladeren aangetast. Daarbij komt nog dat als het tekort tijdens de bloeifase ontstaat, er geen stevige toppen worden gevormd. Het ziet er niet aantrekkelijk uit, maar is wel makkelijk te herkennen.

OORZAKEN VAN EEN TEKORT AAN FOSFOR

Te veel water, lage temperaturen in de kweekruimte, een onjuiste N-P-K-verhouding en een ongebalanceerde pH-waarde, afzonderlijk of in combinatie, kunnen zorgen voor een tekort aan fosfor. Helaas worden alle hierboven genoemde symptomen veroorzaakt door fouten van de kweker. Krijg je tijdens de vegetatieve groei te maken met een tekort aan P? Dan is de kans groot dat je te veel water geeft, of dat de pH-waarde niet valt binnen de optimale 5,5-6,5 range voor kokosvezel/hydrocultuur en 6,0-7,0 voor grond.

Als de plant overgaat tot bloei, dan is het essentieel dat je haar geleidelijk minder N geeft, terwijl ze zowel van P als van K meer nodig heeft. Een tekort aan fosfor tijdens de bloeifase is vaak het gevolg van het geven van stimulerende producten en voedingsoplossingen die niet goed op elkaar zijn afgestemd. Een abrupte afname van temperatuur kan de planten ook doen schrikken. Dit kan ervoor zorgen dat ze geen voedingsstoffen meer opnemen, ongeacht in welke fase van de levenscyclus ze zich bevinden.

BEHANDELING VAN EEN TEKORT AAN FOSFOR

Als je er gewoon voor zorgt dat je orde op zaken hebt in de cannabistuin en een consistente, methodologische aanpak hebt, dan kun je de meeste tekorten aan voedingsstoffen voorkomen. Als je toch te maken krijgt met een tekort aan fosfor, dan moet de oplossing worden aangepast aan de fase waarin de plant zich bevindt. Je moet de symptomen snel herkennen en de hoeveelheid water en voedingstoffen aanpassen. Pas de voeding indien nodig aan met basisvoedingsstoffen speciaal voor cannabis in de vegetatieve groei- of bloeifase. Knip de dode en verwelkende blaadjes af en observeer hoe de plant reageert nadat ze water heeft gekregen. En geef het nooit op.

EEN TEKORT AAN KALIUM

EEN TEKORT AAN KALIUM

WAT IS EEN TEKORT AAN KALIUM?

Een kaliumtekort is een grote bedreiging voor de oogst van je marihuanaplanten. Een van de belangrijkste oorzaken voor lage opbrengsten is een tekort aan kalium, of beter gezegd, aan beschikbare kalium. Als je planten een tekort hebben aan deze macronutriënt, is dat een bedreiging voor de stofwisseling van de plant. Ook worden er mogelijk minder terpenen geproduceerd. Jongere planten die een tekort hebben aan kalium, ontwikkelen een zwak, ongezond wortelstelsel. De kans is groot dat ze zich met moeite door hun levenscyclus worstelen.

HOE ZIET EEN TEKORT AAN KALIUM ERUIT?

De eerste, zichtbare symptomen bij een cannabisplant, zijn vergelende/bruin wordende bladeren die bij de randjes beginnen te verkleuren. Aangezien K (kalium) zich binnen de plant verplaatst, begint een tekort in de lager groeiende, oudste bladeren. De plant stuurt de beschikbare kalium naar het jongere gebladerte. Het lijkt alsof de bladeren zijn verbrand. Om te weten of het gaat om een tekort aan kalium moet je de plant dan ook van onder tot boven inspecteren.

EEN TEKORT AAN KALIUM BEHANDELEN

Hoogwaardige bodems, die geschikt zijn gemaakt voor cannabis, bevatten over het algemeen veel kalium. Ook zijn er voedingsstoffen op de markt waarbij de precieze N-P-K verhouding wordt vermeld voor zowel de vegetatieve als de bloeifase van de cannabisplant. Krijg je ondanks het gebruik van dergelijke producten te maken met een tekort aan kalium? Dan is de kans groot dat de planten zijn aangetast doordat ze niet bij de voedingstoffen kunnen. Kalium kan alleen worden opgenomen als de grond een pH-waarde van tussen de 6,0 en 7,0 heeft. Kwekers die telen met kokosvezel of met hydrocultuur moeten een lagere pH, van tussen de 5,5 en 6,5, aanhouden. Het goede nieuws is dat doorspoelen met puur, pH-gebalanceerd water je planten weer kan herstellen. Geef vervolgens de benodigde voedingsstoffen, zodat er niet weer een tekort optreedt.

PREVENTIEVE MAATREGELEN

Als je kweekt met hydrocultuur substraten, die geleidelijk voedingsstoffen loslaten, zijn de niet bemeste plantwortels enkel en alleen afhankelijk van de kweker. Als een plant dan te veel water krijgt, kan de aanwezige kalium daardoor wegspoelen. Denk er dus aan om een efficiënte nat-droog cyclus aan te houden om dat te voorkomen.

EEN TEKORT AAN ZWAVEL

EEN TEKORT AAN ZWAVEL

WAT IS HET?

Een tekort aan zwavel zorgt ervoor dat de plant tijdens de vegetatieve fase in haar groei wordt belemmerd. Als een dergelijk tekort niet wordt behandeld tijdens de bloeifase, krijg je geen toppen. Een gebrek aan deze hulpstof komt niet vaak voor. Maar het kan zeer vervelend zijn voor de ongelukkige, onervaren kweker die ermee te maken krijgt. Cannabisplanten hebben zwavel nodig voor de productie van chlorofyl en voor de ontwikkeling van een sterk, resistent wortelstelsel. De vitale processen fotosynthese en transpiratie, die ervoor zorgen dat de plant blijft leven, kunnen niet zonder zwavel.

HOE ZIET EEN TEKORT AAN ZWAVEL ERUIT?

Omdat een tekort aan zwavel niet vaak voorkomt, wordt het vaak ten onrechte aangezien voor een gebrek aan stikstof. Een tekort aan N wordt van onder naar boven zichtbaar, waarbij de oudste blaadjes geel verkleuren. Zwavel verspreidt zich echter niet over de plant. Het tekort is dan ook zichtbaar bij de jongste blaadjes, die vlakbij de top van de plant vergelen. Jonge planten stoppen met groeien en de bladeren worden kleiner en kwetsbaar. Aan de onderkant van de blaadjes kunnen roze-achtige vlekken verschijnen. Als je dit tekort niet behandelt, worden ze bruin of roestkleurig en vallen ze af. Tijdens de bloeifase kan een tekort aan zwavel rampzalig zijn. Er worden namelijk geen toppen meer gevormd. Nieuwe aanwas verwelkt en sterft af. Een plantage met geelbruine toppen is een jammerlijk aanzicht. Het is zo ongeveer de ergste nachtmerrie van elke kweker.

EEN TEKORT AAN ZWAVEL BEHANDELEN

Gelukkig is er een snelle oplossing voor een tekort aan zwavel, mits je de juiste diagnose stelt en snel handelt. Zoals gewoonlijk moet je eerst doorspoelen met pH-gebalanceerd puur water waarna je voedingsstoffen specifiek voor cannabis toevoegt. Zwavel wordt makkelijker door de wortels opgenomen bij een pH-waarde van tussen de 5,5 en 6,5. Een hoge pH is de belangrijkste oorzaak voor de meeste gevallen van een zwaveltekort. Als je niet de juiste diagnose stelt, of het probleem ontdekt tijdens de bloeifase, is het een kwestie van ruimen. Je moet dan het dode en afstervende plantmateriaal verwijderen en de pH-waarde aanpassen.

PREVENTIEVE MAATREGELEN

Kwekers die werken met hydrocultuur of kokosvezel moeten heel goed letten op de pH-waarde van voedingsoplossingen. Daarnaast moeten ze de plant observeren nadat ze voedsel heeft gekregen. Grond is iets toegeeflijker bij een hogere pH en functioneert als een buffer voor de wortelzone. Het kan gebeuren dat cannabis die in grond wordt verbouwd last krijgt van een tekort aan zwavel. Maar de kans daarop is veel minder groot. Zeker als je substraten, meststoffen en supplementen gebruikt die specifiek zijn ontwikkeld voor cannabis.

EEN TEKORT AAN ZINK

EEN TEKORT AAN ZINK

WAT IS HET?

Een andere hulpstof, waarvan cannabisplanten slechts een klein beetje nodig hebben, is zink. Door een zinktekort wordt de groei van de plant tijdens de groeifase vertraagd. En het kan ervoor zorgen dat de toppen geen stevige clusters vormen gedurende de bloei. Daardoor zijn de opbrengsten minder groot en de toppen die zich wel ontwikkelen, zijn luchtig en losjes. Cannabis heeft zink nodig om enzymen te activeren en chlorofyl te produceren.

HOE ZIET EEN TEKORT AAN ZINK ERUIT?

Zink verplaatst zich niet door de plant en zorgt ervoor dat de jongste blaadjes geel worden tussen de nerven. Ook zien de toppen van de bladeren er verbrand uit. Nieuwe scheuten groeien niet verder en de afstand tussen de internodes wordt minder groot, waardoor de blaadjes op een hoopje groeien. Als het tekort niet wordt behandeld, houdt de plant na een tijdje op met groeien en vergeelt ze van boven naar onderen. Er ontwikkelen zich pluizige toppen in plaats van stevige clusters. Ook dit tekort komt niet vaak voor en daarom wordt het vaak ten onrechte verward met verbranding door licht.

EEN TEKORT AAN ZINK BEHANDELEN

Hiervoor is geen wondermiddeltje nodig. Gewoon kraanwater kan de oplossing zijn. Het meeste schone, drinkbare water uit de kraan bevat voldoende zink voor cannabisplanten. De wortels kunnen zink opnemen zolang het groeimedium niet basisch wordt. Kraanwater met een pH van tussen de 5,5 en 6,5 is precies goed. Spoel de planten door met puur water en geef ze daarna regelmatig voedingstoffen. Ongezonde scheuten en afstervende blaadjes moeten waarschijnlijk worden gesnoeid. Maar dat hangt af van hoe snel je het zinktekort hebt ontdekt.

PREVENTIEVE MAATREGELEN

Als je zeker wilt weten dat je een zinktekort niet verwart met verbranding door licht, moet je de temperatuur, relatieve luchtvochtigheid en de afstand van het licht tot de planten monitoren. Je moet er ook goed op letten dat de pH-waarde van je voedingsstoffen niet te hoog is. Secundaire nutriënten kunnen in voldoende mate aanwezig zijn, maar ze komen niet bij de wortels als het substraat basisch is.

EEN TEKORT AAN BORIUM

EEN TEKORT AAN BORIUM

WAT IS HET?

Een tekort aan borium komt vaak voor bij cannabis die onder droge omstandigheden wordt gekweekt. Droge, aride weers- of omgevingsomstandigheden en onregelmatig water geven kunnen leiden tot een boriumgebrek. Anderzijds kunnen zaailingen, of recent verplante stekjes die in een sompig groeimedium staan dat te veel water heeft gekregen, ook last krijgen van een tekort aan borium. Cannabisplanten hebben kleine hoeveelheden borium nodig voor het transport van suiker. En nog belangrijker, om calcium, kalium en stikstof te kunnen opnemen. Als het niet wordt behandeld, ontstaan ook tekorten aan andere macro- en micronutriënten.

HOE ZIET EEN TEKORT AAN BORIUM ERUIT?

Bruine plekken op gele bladeren en achterblijvende, abnormale nieuwe aanwas aan volgroeide cannabisplanten zijn de waarschuwingssignalen voor een tekort aan borium. Slappe stelen en verdraaide blaadjes zijn vaak de eerste tekenen dat jonge planten zijn aangetast.

EEN TEKORT AAN BORIUM BEHANDELEN

Verschillende bekende voedingsoplossingen, die speciaal zijn ontwikkeld voor cannabis, bevatten nu ook borium; de meeste daarvan zijn bedoeld voor zaailingen en stekjes. Heeft het echter even geduurd voordat je hebt ontdekt dat je planten een tekort hebben aan borium? Dan kan een lichte oplossing van deze producten ervoor zorgen dat ook grotere plantjes weer herstellen.

PREVENTIEVE MAATREGELEN

Een tekort aan borium kan eenvoudig worden voorkomen. Misschien is het al opgelost als je kraanwater gaat gebruiken. Daarin zit alles wat een cannabisplant nodig heeft. Om de planten op een gezonde manier te laten groeien, moet je ze naar behoefte water geven. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat er niet te veel zaailingen in het substraat staan. Een tekort aan borium is behoorlijk zeldzaam. Het enige wat je moet doen, is ervoor zorgen dat de pH-waarde goed is en dat je planten niet te veel en niet te weinig water krijgen. Als je daarvoor zorgt, is een tekort aan borium makkelijk te voorkomen.

Je bezoekt onze Nederlandse website.