Wat Doe Je Met Overgebleven Bladeren En Knipafval?

Wat Doe Je Met Overgebleven Bladeren En Knipafval?

Adam Parsons
Adam Parsons
Bijgewerkt op:

Het is niet nodig om de resten van je wietplanten weg te gooien! Je kunt de fan leaves en knipresten namelijk prima gebruiken voor het maken van allerlei dingen, van cannabiscrème tot hasj. Lees verder en ontdek hoe je de gehele wietplant optimaal benut.

Als je aan wiet denkt, ga je er vast vanuit dat uitsluitend de toppen cannabinoïden en terpenen bevatten en dat je de rest moet weggooien. Maar dat klopt niet. De fan leaves en het knipafval bevatten ook veel goede stoffen die we vaak achteloos wegdoen. Als je knipresten hebt na het oogsten, gooi ze dan niet weg! Lees verder en ontdek hoe je (letterlijk) alles uit je wietbladeren en snoeiafval haalt!

[schema_markup id="941"]

Maak je eigen hasj

Deze oplossing lijkt voor de hand te liggen, maar toch doen niet alle kwekers er hun voordeel mee. Sommige mensen vinden het teveel gedoe, maar eigenlijk is het heel makkelijk. Als je graag rookt of vapet en daarbij regelmatig een grinder gebruikt, heb je waarschijnlijk al het benodigde al in huis. En dat zonder dat je het door had!

Pollen hasjPollen hasj

Dit type hasj maak je heel gemakkelijk van geperste kief. Maar wat is kief eigenlijk? Nou, in feite is kief het 'pollen' op je toppen. Het is rijk aan trichomen en bevat alle cannabinoïden en terpenen. Je kunt kief op meerdere manieren verzamelen. Een voorbeeld is het gebruik van een grinder en een pollenzeef. Hiermee scheid je kief van het plantenmateriaal om het vervolgens op te vangen.

Als je veel kief wilt verzamelen, maak dan een pollenzeef met een zeefdrukraam. Wrijf de wietbladeren langs het gaas en dan zie je fijn kief verschijnen. Dit kun je dan gemakkelijk verzamelen. Leg een dienblad of wat bakpapier onder het gaas om de kief schoon en bij elkaar te houden.

Als je zoveel mogelijk pollen hebt verzameld, kun je er hasjblokjes van persen. Een pollenpers is ideaal voor dit doel. Vul de pers met de verzamelde kief, haal de hendel over en geniet van de handige blokjes die klaar zijn voor gebruik.

[view_product id="1632"]

Bubble hashBubble hash

Het maken van bubble hash is een andere manier om je wietbladeren en knipafval goed te benutten. Hierbij gebruik je ijskoud water om de trichomen van het plantmateriaal te scheiden. Vervolgens filter je het in zakjes met steeds fijner gaas. Bepaalde producten, zoals de Ice-O-Lator, besparen je veel werk. Zo maak je in een handomdraai een voorraad eersteklas kief voor eigen gebruik.

Nu je de bubble hash hebt verzameld en gedroogd, kun je het tot blokjes persen, maar je kunt het ook direct gebruiken. Met deze methode maak je uitzonderlijk zuivere kief. Het materiaal uit het fijnste zakje zal smelten en bubbelen bij verhitting. Dat duidt op hoogwaardige hasj. Inferieure bubble hash verbrandt daarentegen snel en geeft een meer ruwe rookervaring.

[related_story id=815 lang=6 type_class=NewsClass]

Maak een topische wietcrème

Maak een topische wietcrème

Steeds meer fabrikanten van schoonheidsproducten maken speciale zalven en crèmes met wiet. Daar is een goede reden voor. Het blijkt dat de verbindingen uit de cannabisplant al eeuwenlang op de huid worden toegepast. Je huid is je grootste orgaan en absorbeert de actieve stoffen heel goed. Het loont dus de moeite om zelf een poging te wagen om hoogwaardige wietcrème te maken.

Als je een zalf of crème maakt met wiet en op je huid smeert, geef je je lichaam de natuurlijke verzorging die het verdient. Knipafval is een geweldige bron van cannabinoïden voor het maken van topische formules. Als je THC op je lijf smeert, ervaar je geen high. Wees dus niet bang dat je bladeren en knipresten niet krachtig genoeg zijn.

Allereerst moet je het plantmateriaal decarboxyleren en malen. Nu kun je het mengen met de andere ingrediënten, zoals bijenwas en kokosolie. Verrijk de zalf naar wens met essentiële olie. Kies bijvoorbeeld lavendel of sandelhout om spanning te verlichten; citroen of kaneelolie om je immuunsysteem een boost te geven en rozemarijn of pepermunt voor meer energie. Wees creatief!

Vape met een vaporizer

Vape met een vaporizer

Vapen is waarschijnlijk gezonder dan roken en veel mensen zijn al overgestapt. Omdat de hitte je wiet niet verbrandt, kun je de suikerblaadjes in je vaporizer gebruiken. Zo profiteer je van de goede cannabinoïden en terpenen zonder dat je zware rook boordevol chlorofyl binnenkrijgt. Maar vergeet niet dat suikerblaadjes lang niet zo psychotroop zijn als de toppen. Overweeg daarom je stash te mengen: mix wiettoppen met knipafval, zodat je voorraad langer meegaat.

[view_product id="7537"]

Gebruik knipresten en bladeren voor wietboter

Gebruik knipresten en bladeren voor wietboter

Boter is een fantastische basis voor cannabinoïden. Als je van edibles houdt, dan moet je absoluut al het goede van wietboter ervaren. Als je genoeg knipafval hebt, kun je een behoorlijk krachtige boter maken. En als je eenmaal wietboter hebt, zijn de mogelijkheden eindeloos. Je kunt in elk recept de gewone boter vervangen door wietboter, zodat je behoorlijk wat opties hebt in de keuken. Je kunt het zelfs op je toast smeren voor een ultra-makkelijke edible.

Allereerst moet je je knipafval decarboxyleren. Nu kun je het mengen met verwarmde boter, waarna je het plantmateriaal met een zeef scheidt van de goede zaligheid. Voor een vegan alternatief kun je de knipresten en de bladeren toevoegen aan kokosolie en dat in je gerechten verwerken.

[related_story id=207 lang=6 type_class=NewsClass]

Maak wietdrankjes met THC

Met knipafval en bladeren van de wietplant kun je niet alleen edibles maken. Wat denk je van verrijkte drankjes? Wees creatief en maak melk, thee, bhang of warme chocolademelk. Drankjes met wiet smaken geweldig, slaan stevig in en zijn bovendien makkelijk te maken.

WietmelkWietmelk

Zelf wietmelk maken, is heel simpel. Bovendien kun je zuivelvrije alternatieven kiezen, zoals sojamelk, havermelk of kokosmelk. Het enige wat je moet doen, is je melk verwarmen en je gedecarboxyleerde bladeren en knipresten toevoegen.

Roer en laat het 30–45 minuten sudderen, zodat alles goed kan mengen. Indien nodig, kun je meer melk toevoegen. De melk neemt al het goede uit de wiet op en dat zie je aan de geelgroene kleur. Daarna moet je de melk zeven en in de koelkast bewaren in een afgesloten verpakking.

Dat is alles! Zorg wel dat je de melk gebruikt voordat de uiterste houdbaarheidsdatum verstrijkt; dan zit je altijd goed. Wietmelk is perfect in je koffie of bij je ontbijtgranen. Als je zin hebt in een verfrissende hit, drink je het gewoon ijskoud.

BhangBhang

Bhang is een pasta-achtige, met cannabis verrijkte substantie die al eeuwenlang wordt gebruikt. Van oorsprong komt het uit India. Traditioneel mengt men het met melk en andere drankjes om het te gebruiken bij religieuze ceremonies en feesten. Maar ook tegenwoordig geniet men van bhang en je kunt het heel gemakkelijk zelf maken.

De benodigde ingrediënten bestaan uit knipafval, bladeren, wat kruiden en een beetje melk. Je kunt ook een bewerkelijke versie van bhang maken met yoghurt, kokosmelk of zelfs gemalen noten en gedroogd fruit. Maar dat is helemaal aan jou. Als je van avontuurlijk eten houdt, dan kun je er zelf allerlei ingrediënten aan toevoegen.

[related_story id=1406 lang=6 type_class=NewsClass]

Thee

Cannabis Thee

Het is natuurlijk geen verrassing dat je geweldige wiet thee kunt zetten met je knipafval. Het geeft een milde high en is erg populair bij mensen die een subtiele ervaring wensen. Doe een halve theelepel boter bij je gedecarboxyleerde toppen en roer goed door. Kies nu je favoriete thee en vul een thee-ei of infuser met de theemix.

Breng wat water aan de kook, doe je thee-ei erbij en laat het ongeveer 30 minuten trekken. Deze tijd is nodig om het water te verrijken met de thee en cannabinoïden, en om deze stoffen aan de boter te laten binden. Als het klaar is, kun je het zeven en ervan genieten.

Extra tip: de boter zal naar boven drijven, wat niet echt geweldig smaakt. Daarom is het een goed idee om wat melk (welk type dan ook) toe te voegen. Dit helpt ook om de cannabinoïden gelijkmatiger te verdelen.

[view_product id="4511"]

Maak extracten

Zelf extracten maken, is nog een fantastische manier om het meeste te halen uit je knipresten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor wietolie en dabs.

WietolieWietolie

Wietolie heeft, net als wietboter, talloze toepassingen in de keuken. Omdat olijfolie een gezondere olie is, beschouwt men het als de meest effectieve dragerolie voor wiet. Maar je kunt natuurlijk ook een andere olie kiezen. Het ligt aan je persoonlijke voorkeur.

Welke olie je ook kiest, de uitvoering is hetzelfde. Gebruik een verhouding van 2:1 en voeg 2 delen olie bij 1 deel gemalen knipresten en bladeren. Roer goed door en verhit de olie enkele uren zodat de ingrediënten goed worden opgenomen.

[view_product id="6741"]

Als je infusie klaar is, zeef je het mengsel door een kaasdoek en heb je heerlijke olie die je meteen kunt gebruiken. Sprenkel het over je favoriete salade of pizza, of combineer het met andere ingrediënten; maak bijvoorbeeld hummus met THC.

Je kunt eindeloos variëren met wietolie. Er zijn ook mensen die THC-capsules maken. Dat kost iets meer tijd en moeite, maar als je dit doet, heb je een gemakkelijke en discrete manier om te doseren als je onderweg bent.

DabsDabs

Als je graag een rig gebruikt, kun je dabs produceren met je knipresten. Je verwacht misschien dat de dabs minder sterk zijn als je snoeiafval gebruikt, maar de concentratie zal je verbazen, zolang je maar genoeg plantmateriaal hebt.

Voor deze onderneming heb je wel wat extra hulpmiddelen nodig. Denk aan isopropylalcohol, ongebleekte koffiefilters en een fijne metalen zeef. Dit klinkt avontuurlijk, maar we beloven dat het de moeite waard is. Als je onze stappen volgt, geniet je in een mum van tijd van heerlijke wax.

[related_story id=1821 lang=6 type_class=NewsClass]

Maak je eigen vloeitjes

Maak je eigen vloeitjes

Oké, dit klinkt vergezocht. Toch is het een beproefde, natuurlijke en geweldige manier om je overgebleven waaierbladeren te gebruiken. Het vergt enige oefening, maar is zeker de moeite waard. Je kunt kiezen uit diverse technieken en meestal geldt het advies om verse bladeren te gebruiken. Bij deze techniek laat je de ingepakte bundel een tijdje ‘uitharden’, net als bij een sigaar.

Met wat gereedschap maak je zelf een krachtige wietsigaar die meer dan een uur brandt. Dat lijkt ons perfect voor die rooksessies waarbij je echt indruk op je vrienden wilt maken.

[related_story id=1840 lang=6 type_class=NewsClass]

Ervaar de smaak met rauwe blaadjes (geen high)

Ervaar de smaak met rauwe blaadjes (geen high)

Als je de bladeren van je wietplant wilt gebruiken zonder er high van te worden, kun je er de smaak van allerlei gerechten en dranken mee verrijken. Wil je een snufje wiet in je salade? Geen probleem; verwerk er wat waaierbladeren in voor een onmiskenbare smaak.

Er zijn veel fans van wiet die in de morgen wat wietbladeren in hun smoothie verwerken, op dezelfde manier als boerenkool of andere bladgroente. Om een high op te wekken, moet je de bladeren decarboxyleren. Bij het gebruik van rauwe bladeren ervaar je geen psychotrope effect. Je kunt zoveel eten als je wilt.

Naar verluidt, kunnen de gezonde ingrediënten in een smoothie samenwerken met de cannabinoïden. Deze synergetische relatie staat bekend als het entourage effect.

Volgens deze theorie kunnen andere verbindingen uit de wietplant, zoals terpenen, de impact van cannabinoïden versterken. Maar dat is nog niet alles. Ook andere planten bevatten terpenen; dus wellicht gaat fruit met vitamine C heel goed samen met bepaalde cannabinoïden.

Dat gezegd hebbende, zijn de mogelijkheden voor het maken van smoothies werkelijk eindeloos; je kunt recepten naar smaak en behoefte aanpassen. Als je ook nog hennepzaad of hennepmelk toevoegt, heb je een echte wiettraktatie!

Gebruik het als compost

Gebruik cannabisbladeren als compost

Als de andere opties zijn mislukt, kun je het plantmateriaal natuurlijk altijd nog weggooien. Maar het is organisch materiaal, waardoor het veel logischer is om het te composteren. Zo kun je de voedingsstoffen inzetten voor een gezonde bodem vol levende organismen.

Als je wiet kweekt, moet je altijd proberen om je impact op het milieu te beperken. Maak dus gewoon zelf een composthoop. Zo zet je de cyclus van het leven voort, terwijl je ook nog de allerbeste wiet kweekt.

Je bezoekt onze Nederlandse website.