Buiten Cannabis Kweken

Buiten Cannabis Kweken

Miguel Antonio Ordoñez
Miguel Antonio Ordoñez
Bijgewerkt op:

Er gaat bijna niets boven het buiten kweken van wiet. Het gevoel van je handen in de aarde, de zon op je huid en kwetterende vogeltjes in de lucht... Wat is er nu leuker? Als je wietplanten tussen de gezelschapsplanten ziet zwaaien in de wind, vult je kwekershart zich met trots.

Er kleven veel voordelen aan het buiten kweken van wiet. De zon en regen schelen bijvoorbeeld kosten, zoals voor lampen en water. Vaak heb je ook meer ruimte om grote sativa's te kweken. Het gevolg daarvan is een grotere oogst. Klinkt het kweken van wiet in de buitenlucht je als muziek in de oren? Volg dan onderstaande stappen voor een zo optimaal mogelijk kweekseizoen, waarna een lonende buit op je wacht.

Cannabis Kweken In 5 Stappen

STAP 1: KIES DE PERFECTE SOORT WIET

STAP 1: KIES DE PERFECTE SOORT WIET

Onderschat de keuze van de soort niet. Het is een van de belangrijkste beslissingen bij elke cannabiskweek. Er zijn honderden soorten op de markt en al deze strains zijn ontwikkeld met specifieke kenmerken, van de morfologie tot het psychoactieve effect. Voordat je een soort kiest vanwege bepaalde effecten, moet je eerst uitvinden of deze geschikt is voor jouw klimaat. Woon je dicht bij de evenaar, waardoor je kunt profiteren van een lang kweekseizoen? Dan kun je bijna elke soort wel kiezen.

Als je echter in het koudere noorden woont, ga dan voor een soort die snel bloeit. Zo oogst je voordat het gaat vriezen. Snelbloeiende, indica-dominante, fotoperiodieke soorten zijn bijvoorbeeld een optie. Maar met autoflowering strains boek je de snelste resultaten. Ook zijn autoflowers niet afhankelijk van een verandering in het aantal lichturen om toppen te produceren.

[related_story id=776 lang=6 type_class=CMS]

Houd ook rekening met het formaat van de plant. Heb je veel ruimte en wil je een maximale opbrengst? Dan is een grote sativa ideaal. Als discretie van belang is, kun je beter voor een struikachtige indica gaan.

Nu je de praktische bezwaren hebt uitgevogeld, is het tijd na te denken over wat voor wiet je wilt roken. Word je graag super high? Kies dan voor een soort met veel THC. Telers die echter een helder en mild effect wensen, kunnen beter een strain kiezen met veel CBD of een plant die gelijke hoeveelheden van beide cannabinoïden bevat.

[view_product id="6740"]

STAP 2: ONTKIEM JE WIETZAADJES

STAP 2: ONTKIEM JE WIETZAADJES

Na het selecteren van de ideale soort, is het tijd je wietzaden te ontkiemen! Telers kunnen van een voorsprong profiteren als ze binnen beginnen met het opkweken van de zaadjes. Tegen de tijd dat de laatste vorst is verdwenen, zijn je zaailingen zo al hard op weg sterke vegetatieve planten te worden. In Noordwest-Europa zijn de planten meestal buiten te zetten na IJsheiligen, maar dit varieert per klimaat.

Er bestaan diverse methoden om wietzaadjes te ontkiemen. Deze methoden behelzen echter drie overeenkomsten: duisternis, vocht en luchtvochtigheid. Zolang je hieraan voldoet, ontkiemen de meeste zaden vanzelf.

De simpele keukenrolmethode levert bijvoorbeeld consistente resultaten op. Je plaatst je zaadjes hierbij tussen twee vochtige velletjes keukenrol. Hierna leg je ze enkele dagen in het donker. Het is ook mogelijk de zaden direct in kleine potten met vochtige aarde te zaaien en te wachten tot ze opkomen. Bij Zamnesia geven we de voorkeur aan Smart Start. Deze kit bevat een compacte tray en een speciale Stimulator Mix met essentiële microben voor het kiemproces. Al met al heb je hiermee de perfecte omgeving voor de beste kiemkracht.

[view_product id="1100"]

STAP 3: BEPAAL WAAR JE WILT KWEKEN EN BEREID DE LOCATIE VOOR

STAP 3: BEPAAL WAAR JE WILT KWEKEN EN BEREID DE LOCATIE VOOR

Terwijl je zaden kiemen, kun je je tijd benutten door op zoek te gaan naar de beste plek in je tuin. Kweek je planten op een zonnige locatie, beschermd tegen hevige wind en storm. Schimmel kan ook snel een mooi bladerdak met toppen vernielen. Zet je planten dus ergens neer waar ze een lekker briesje tot zich krijgen. Stilstaande lucht bevordert de ontwikkeling van schimmel. Een plekje op het zuiden is ideaal om de blootstelling aan zon te bevorderen.

Heb je geen tuin? Zet je planten dan op het balkon of een terras en pas dezelfde tips toe. Als je je wiet liever verbergt, overweeg dan een guerrillakweek. Hiermee bedoelen we het kweken van planten in het wild, uiteraard zonder op te vallen.

[related_story id=109 lang=6 type_class=CmsPagesItem]

Heb je de ideale kweeklocatie gevonden? Overweeg dan ook gezelschapsplanten te planten, die opkomen als je de wietplanten naar buiten verhuist. Deze nuttige planten helpen de geur van je wiet te verdoezelen. Daarnaast houden ze de cannabis uit het zicht, verjagen ze vervelende plagen en trekken ze gunstige insecten aan.

STAP 4: BEREID DE AARDE VOOR MET MEST, ZOALS MONSTER BUD MIX

STAP 4: BEREID DE AARDE VOOR MET MEST, ZOALS MONSTER BUD MIX

Nu je een ideaal plekje gevonden hebt, is het tijd plantenvoeding te maken! Wietplanten vereisen een gebalanceerd dieet, net als mensen. Hun wortels onttrekken mineralen uit de aarde, zodat ze proteïnen aan kunnen maken, fotosynthese kunnen uitvoeren en toppen kunnen voortbrengen. Als deze stoffen ontbreken, krijgen je planten te maken met tekorten. Ook loop je het risico op vertraagde groei of een tegenvallende opbrengst.

Begin daarom met hoogwaardige levende aarde. Zo ondersteun je de gezondheid van de planten en behaal je de beste resultaten. Aarde bevat meer dan slechts voedingsstoffen. Een gezonde, levende bodem behelst allerlei schimmels, bacteriën en gunstige microben die gezamenlijk je planten helpen groeien. Je kunt je eigen aardemix maken door simpelweg een composthoop aan te leggen in je tuin.

Begin je net met tuinieren en heb je nog wat hulp nodig? Koop dan potgrond en verrijk het met Monster Bud Mix. Dit biologische, vegan mengsel bevat alle voedingsstoffen die je planten nodig hebben vanaf de zaailingfase tot aan de oogst. Meng 150g met elke 22 liter substraat en je kunt van start!

[view_product id="6114"]

STAP 5: VERPLANT JE ZAAILINGEN EN ZET ZE BUITEN

STAP 5: VERPLANT JE ZAAILINGEN EN ZET ZE BUITEN

Als de kans op vorst geweken is, zijn je planten klaar om de elementen te weerstaan. Je kunt je zaailingen buiten direct in de grond zetten, maar het is ook mogelijk te kiezen voor een pot met het kweekmedium uit stap 4. Elke pot met een geschikt formaat voldoet. Deze kweekpot van geotextiel biedt echter veel voordelen, zoals een verbeterde luchtcirculatie en goede hydratatie voor het wortelsysteem.

[view_product id="6029"]

Dankzij hun groeisnelheid kun je autoflowering zaden direct in de uiteindelijke pot zetten. Fotoperiodieke soorten groeien echter langzamer en moeten vaak even wennen aan hun nieuwe thuis. Zet deze geleidelijk in een grotere pot, op het moment dat ze te groot worden voor de huidige. Stop zodra je de gewenste potmaat hebt bereikt.

Maak hiertoe een gaatje in het midden van je kweekmedium in de nieuwe pot. Plaats je hand over de oude pot heen en keer deze ondersteboven. Knijp voorzichtig in de zijkanten, totdat de wortelkluwen eruit glijdt. Zet je zaailing in het gat en bedek het wortelblok met aarde. Met een goede waterbeurt verwelkom je de plant in haar nieuwe verblijf, maar geef niet teveel water. Zet vervolgens de net verpotte planten tussen de gezelschapsplanten op jouw gekozen locatie.

[view_product id="7115"]

STAP 6: VERZORG JE PLANTEN GOED MET WATER EN VOEDINGSSTOFFEN

STAP 6: VERZORG JE PLANTEN GOED MET WATER EN VOEDINGSSTOFFEN

Wietplanten zijn niet veeleisend. Zorg voor genoeg water en voeding en ze zorgen in feite voor zichzelf. Het is echter wel belangrijk niet te overdrijven. Nadat je de aarde hebt verzadigd met water, wacht je tot de bovenste 2,5cm uit zijn gedroogd voordat je weer wat geeft. Bij een teveel kunnen de wortels vaak niet meer goed ademen. Bovendien leidt dit tot wortelrot en voorkomt het de hoognodige opname van voedingsstoffen.

[related_story id=23 lang=6 type_class=CmsPagesItem]

Als je goede compost gebruikt of Monster Bud Mix, krijgen je planten alle benodigde voeding. Gebruik je echter een voedingsarm medium, dan moet je de gehele levenscyclus bijmesten. Kies voor hoogwaardige, biologische mest en volg de instructies op de verpakking. Vergeleken met fotoperiodieke soorten, prefereren autoflowers minder voedingsstoffen in hun substraat. Ga hierbij voor ¼ of ½ van een standaard voedingsschema.

STAP 7: BESCHERM ZE TEGEN SCHIMMEL/ONGEDIERTE EN LET OP DE BLADEREN

STAP 7: BESCHERM ZE TEGEN SCHIMMEL/ONGEDIERTE EN LET OP DE BLADEREN

Niet alleen mensen zijn dol op wiet. Diverse insecten en grotere levensvormen lusten ook wel een hapje, als ze de kans krijgen. Maak je echter geen zorgen! Deze diertjes zijn makkelijk te voorkomen. Pas simpelweg onderstaande technieken toe.

Controleer je planten (stelen, toppen en de boven- en onderkant van de bladeren) regelmatig op ongedierte. Kleine plagen verwijder je soms simpel met de hand. Ook is het hiertoe mogelijk gunstige insecten uit te zetten, zoals lieveheersbeestjes. Gebruik deze technieken om infecties te herkennen en te voorkomen, zoals toprot.

Ook voedingstekorten kunnen de kop opsteken. Gelukkig communiceren wietplanten behoorlijk goed met hun bladeren. Gebruik deze handleiding om tekorten te herkennen en te behandelen.

Tekorten betekenen niet altijd dat er iets mis is met de aarde. Wiet vereist een bepaalde pH om voedingsstoffen op te kunnen nemen. Als de pH-waarde te laag of te hoog is, ontstaat soms een blokkade. Het is daarom verstandig het kweekmedium te testen met een pH-meter. Ontdek hier hoe je de pH van de bodem aanpast. Het meten van de pH-waarde is handig, maar niet altijd nodig, zeker niet tijdens je eerste kweek.

STAP 8: TRAIN DE PLANTEN OM DE OPBRENGST TE VERBETEREN (OPTIONEEL)

STAP 8: TRAIN DE PLANTEN OM DE OPBRENGST TE VERBETEREN (OPTIONEEL)

Door planten te trainen, is het mogelijk de opbrengst te vergroten. Het is niet noodzakelijk, maar het helpt wietplanten wel in toom te houden. Daarnaast stimuleert het de opbrengsten en verbetert het de blootstelling aan licht. Een goede methode voor beginners is bijvoorbeeld Low Stress Training (LST). Deze techniek draait om het neerwaarts vastbinden van de hoofdsteel en zijtakken. Dit verbetert de lichtpenetratie en moedigt zijwaartse groei aan. LST resulteert in veel toppen van gelijke grootte in plaats van één grote, centrale cola, omringd door kleinere toppen.

[related_story id=60 lang=6 type_class=CmsPagesItem]

Mainlining is een agressievere kweektechniek. Ook hiermee stimuleer je de opbrengst. Bij deze techniek top je de plant boven de eerste knoop om twee duidelijke stelen te creëren. De scheuten worden vervolgens even hoog en hebben genoeg ruimte om zich te ontwikkelen. Je kunt 8-32 van deze onafhankelijke toppenlocaties creëren.

EN NU... GEDULD

Volg bovenstaande stappen en je zorgt voor een bevredigende, succesvolle buitenkweek. Als je alles wat we hebben besproken hebt doorlopen, is de rest een kwestie van geduld. Vergeet niet je planten routinematig te controleren en je haalt in no time een geweldige oogst binnen!

Je bezoekt onze Nederlandse website.