Waarom Je Wiet In Een Kas Of Serre Zou Moeten Kweken

Waarom je wiet in een kas of serre zou moeten kweken

Max Sargent
Max Sargent

Wiet hoeft niet per se binnen of buiten gekweekt te worden. Als je in een kas of serre kweekt, profiteer je in principe van het beste van twee werelden! Ontdek hier alles wat je moet weten om aan de slag te gaan.

Het internet staat vol met afbeeldingen van met folie beklede kamers met daarin rijen bloeiende wietplanten. De beste wiet wordt echter meestal buiten onder het zonnetje gekweekt. Er is tenslotte niets beters dan natuurlijk licht. Maar helaas woont niet iedereen op een plek waar je non-stop buiten kunt kweken. In die gevallen kan een kas echt uitkomst bieden en het kweekproces optimaliseren.

In dit artikel bespreken we het kweken van wiet in een kas of serre, onderzoeken we de voor- en nadelen en geven we enkele tips om het goed aan te pakken!

De verschillen tussen kas- en serreteelt

De verschillen tussen kas- en serreteelt

Hoewel er geen grote verschillen zijn tussen de twee, zijn er wel enkele kleine nuances. Kort gezegd, is een kas strikt gemaakt voor het kweken van planten en meestal gescheiden van iemands woonruimte. Een serre is echter vrijwel altijd een verlengstuk van een huis. Je kunt erin tuinieren, maar dat is vaak niet de hoofdfunctie. Beide ruimtes zijn meestal gemaakt van glas, maar kunststof kan ook.

Serres kunnen klein en warm zijn, of groot en luchtig. Met het oog daarop, zijn ze niet altijd geschikt om planten in te kweken, hoewel ze wel genoeg zonlicht doorlaten. Kassen zijn dat daarentegen wel, zolang ze maar op de juiste plek worden gezet.

Verschillende soorten kassen

Verschillende soorten kassen

Er zijn vier hoofdtypen kassen, die allemaal weer verschillende vormen en ontwerpen hebben:

  • Pop-up kassen: deze constructies zijn vrij klein, en dus perfect voor beginnende hobbyisten en mensen met weinig ruimte. Ze zijn bovendien relatief goedkoop; voor 30 à 40 euro heb je er al eentje. Vaak zijn ze van een kunststof of metalen frame gemaakt en zit er een plastic hoes bij. De ene kant heeft een ritssluiting, waardoor je er makkelijk in kunt. De interne schappen kun je naar behoefte verstellen. Een pop-up kas kun je binnen en buiten gebruiken en is ideaal voor één of twee wietplanten.
  • Inlooptuinkassen: dit zijn een soort grotere pop-up kassen. Ze zijn op dezelfde manier ontworpen, maar aanzienlijk groter. Hierdoor heb je niet alleen beter toegang tot je planten en apparatuur, maar het maakt het ook gemakkelijker om meer wietplanten, lampen, uitlaatsystemen en andere zaken toe te voegen. Meestal staan deze kassen buiten of in echt grote binnenruimtes.
  • Polytunnels: nu gaan we echt next level. Deze tunnelvormige kassen nemen veel ruimte in beslag, maar er passen dan ook veel planten in. Als je een polytunnel helemaal vol met wiet zet, kun je een gigantische oogst verwachten. Je kunt er naast wiet ook wat andere planten in kweken. Polytunnels kun je daarbij in principe alleen buiten gebruiken. Als je er plek voor hebt, kun je hiermee echt op een comfortabele manier kweken.
  • Professionele kassen: deze kunnen in grootte variëren, maar zijn altijd van stevige, eersteklas materialen gemaakt. Ze zijn dus niet echt goedkoop. Maar als je veel wiet wilt kweken, dan kan het de moeite waard zijn.

Welk formaat kas is het beste voor wiet?

De ideale afmetingen hangen voornamelijk af van de ruimte die je tot je beschikking hebt en hoeveel wiet je wilt kweken. Je kunt je zuurverdiende spaargeld wel in een polytunnel stoppen, maar als het niet in je tuin past, heb je er nog niks aan. Ben je van plan om één grote plant te kweken, dan volstaat een kleine pop-up kas. Wil je honderd of meer planten telen, dan heb je echt een polytunnel of professionele kas nodig!

Voor de meeste hobbykwekers is een kleine pop-up kas echter prima.

De voor- en nadelen van wiet in een kas of serre kweken

De voor- en nadelen van wiet in een kas of serre kweken

Net als bij elke andere teeltmethode zitten er enkele voor- en nadelen aan het gebruik van een kas of serre voor je kweek.

Voordelen van kassen

Een tuinkas of serre is vaak kostenefficiënter in vergelijking met een reguliere binnenkweek. Je profiteert daarbij van de natuurlijke warmte in de ruimte, wat vooral handig is bij lage buitentemperaturen of als je wietplanten wilt kweken die lekker gaan op warme en vochtige omstandigheden, zoals Thaise sativa's.

Bovendien heb je de mogelijkheid om (indien nodig) aanvullende verwarmings- en/of koelsystemen te installeren. Dit geeft je wat meer speelruimte: in de zomer kun je op een natuurlijke manier telen, en in het najaar kun je je planten met wat technologische aanpassingen een handje helpen.

Dankzij de transparante afdekking benut je daarnaast de kracht van de zon. Je krijgt gezonde en sterke planten, zonder dat je het aan je energierekening merkt! Een ander voordeel is dat je wiet beter beschermd is tegen zowel hongerige insecten als nieuwsgierige buren.

Laten we de voordelen nog eens op een rijtje zetten:

  • Maakt gebruik van de kracht van de zon
  • Creëert een optimale omgeving om wiet in te kweken
  • Goedkoper dan binnen kweken
  • Meer controle in vergelijking met een buitenkweek
  • Verlengt het kweekseizoen
  • Houdt zowel ongedierte als pottenkijkers weg

Nadelen van kassen

Een nadeel is echter dat de groei van je planten grotendeels van de natuurlijke lichtcyclus afhankelijk is. Om bij een reguliere binnenkweek de bloeifase te starten, wijzig je handmatig de lichtcyclus. Planten in een kas of serre luisteren echter naar Moeder Natuur, en schakelen op natuurlijke wijze over van de groei naar de bloei.

Ondanks dat kun je in een kas of serre ook een lichtsysteem bouwen. Hetzelfde geldt voor lichtdeprivatiesystemen. Plan, indien mogelijk, je kweek zo dat je planten voldoende tijd krijgen om te groeien en onder de zomerzon kunnen rijpen voordat de koude, donkere wintermaanden aanbreken.

Een ander potentieel nadeel is dat je te maken kunt krijgen met bepaalde ziekten en plagen; veel sneller dan bij binnenkweek. Houd dit dus goed in de gaten.

Ten slotte, met name bij serreteelt, hangt je vermogen om de zon te benutten echt af van hoe je serre is gebouwd. Staat je serre op het zuiden gericht, dan heb je geluk! Dit is perfect voor het kweken van wiet. Minder ideaal is het wanneer je serre naar het westen of oosten is gericht, maar met genoeg zon kun je alsnog een degelijke oogst binnenhalen. Als de serre op het noorden staat, krijgen je planten waarschijnlijk niet genoeg direct zonlicht om goed te groeien.

Laten we de nadelen nog eens op een rijtje zetten:

  • Zonder extra accessoires ben je beperkt tot het normale groeiseizoen
  • Biedt minder controle in vergelijking met binnenkweek
  • Hogere kans op ziekten en plagen in vergelijking met binnenkweek
  • Voor het beste resultaat moet je serre op het zuiden gericht zijn

Tips voor het kweken van wiet in een kas of serre

Tips voor het kweken van wiet in een kas of serre

Nu je weet wat de voor- en nadelen zijn van kweken in een serre of kas, volgen hier enkele tips.

Kies goede strains

Soorten met goede genen zijn het halve werk. Doe je huiswerk en koop altijd wietzaden met sterke genen. Je kunt nog zoveel investeren in een goede kas en dure spullen; slechte zaden zijn nog steeds slechte zaden.

Begin op tijd

Een goede planning is essentieel. Om het maximale uit je kaskweek te halen, moet je op tijd beginnen. Idealiter begin je vroeg in het jaar, zodat je planten voldoende tijd hebben om te kiemen en de vegetatieve fase goed te doorlopen. Dit is de periode waarin ze sterke takken krijgen en waaierbladeren produceren. Een goede groeifase is essentieel; de kwaliteit van je toppen staat of valt erbij!

De meeste kwekers kiemen hun zaden binnenshuis onder spaarlampen. Dit betekent dat je ongeveer twee weken eerder kunt zaaien dan buiten. Hierdoor kunnen je planten extra groeien, en blijven ze beschermd tijdens de kwetsbaarste fase van hun leven.

Geautomatiseerde systemen

Een kas kan je leven als kweker een stuk makkelijker maken, aangezien het de perfecte omgeving biedt om je planten automatisch van water en voeding te voorzien. Ideaal voor als je niet zoveel tijd hebt om constant met je kweek bezig te zijn. Het is echter nog steeds belangrijk om je geautomatiseerde systeem goed in de gaten te houden. Er kunnen nog altijd zaken misgaan.

Geautomatiseerde systemen kunnen variëren van een timer op een lamp tot een druppelirrigatiesysteem, tot een complex netwerk van pompen en ventilatoren die zijn aangesloten op hygrometers, thermometers, etc.

Veiligheid

Ondanks dat cannabiswetgeving in steeds meer landen versoepeld wordt, is het vaak alsnog verstandig om onder de radar te blijven. Kweken in een kas is dan hartstikke handig, maar je moet wel op wat dingen letten.

Je kunt bijvoorbeeld de buitenkant beschilderen met witte schaduwverf. Ook kun je gezelschapsplanten, zoals tomaten en munt, aan je kweek toevoegen, bijvoorbeeld in combinatie met groen plastic plantengaas, om je planten (en hun geur) te verbergen. Een tuinkas beschermt je wietplanten daarnaast tegen de meeste plagen, zolang deze maar goed afgesloten is. Kleine en microscopische indringers vormen echter nog steeds een risico.

Veelvoorkomende fouten bij het kweken in een kas of serre

Veelvoorkomende fouten bij het kweken in een kas of serre

Als je in een tuinkas kweekt, is het niet alleen belangrijk om te weten wat je moet doen, maar ook om te weten wat je niet moet doen. Over het algemeen is het vrij simpel en verschilt het niet echt van een reguliere binnenkweek, maar laten we toch even kijken welke fouten je precies moet voorkomen:

  • Te veel water geven: dit kan bij alle soorten wietkweek voorkomen, maar omdat een kas een afgesloten, vochtige omgeving is, kan de grond langzamer uitdrogen dan in andere omgevingen. Zorg er dus altijd voor dat de aarde echt droog is voordat je water geeft!
  • Slechte klimaatbeheersing: kassen zijn over het algemeen een zeer goede omgeving voor wiet. Ondanks dat kunnen ze soms te warm of te vochtig worden, vooral in de zomer. Zet ze daarom minstens één keer per dag open om overtollige warmte en overtollig vocht te verwijderen. Als je dit niet doet, kunnen je planten te maken krijgen met groeiachterstanden en in het ergste geval zelfs schimmels.
  • Je planten te vroeg buiten zetten: dat kassen voor een warmere omgeving zorgen, wil nog niet zeggen dat je je planten ook eerder 'buiten' kunt zetten. Het kan allereerst nog veel te koud zijn, en ten tweede is er op een bepaald moment in het jaar (voor 21 maart op het noordelijk halfrond) nog niet genoeg natuurlijk licht voor je wietplanten.

[related_story id=946 lang=6 type_class=NewsClass]

Kweek in een kas of serre!

In een tuinkas kweken is een van de beste manieren om wiet te telen. Hoewel serres niet per se ontworpen zijn om in te kweken, geldt hier hetzelfde voor, zolang je wiet maar voldoende direct licht krijgt.

De nadelen van deze methoden wegen lang niet op tegen de voordelen. Dus, als je in een kas kunt kweken, waar zou je het niet doen? In het minste geval maakt het je zomerkweek productiever, en is het beste geval kun je met wat extra investeringen het groeiseizoen flink verlengen. Waar wacht je nog op?!

Je bezoekt onze Nederlandse website.