Product toegevoegd aan winkelwagen
Afrekenen

Toppen: Alles Wat Je Weten Moet

Het Toppen Van Cannabisplanten

Het proces van het toppen van cannabisplanten is relatief simpel en ongecompliceerd. Toppen draait om het afknippen van de apicale top of het puntje van de hoofdsteel. Cannabis reageert op twee manieren op deze opbrengstverhogende techniek, namelijk door uit te dijen en tegelijkertijd twee cola's te produceren in plaats van een enkele hoofdcola.

Toppen zorgt ervoor dat de groeihormonen van de plant worden verspreid. Dit resulteert in krachtig vertakken en dubbele cola's. Het beste is nog dat dit proces kan worden herhaald, zodat er 4, 8, 16 of zelfs 32 cola's kunnen worden ontwikkeld. Met een beetje oefening kan zelfs een beginnende kweker het toppen onder de knie krijgen en een professionele oogst binnenslepen.

Aan het eind van deze eenvoudige gids over toppen, heb je op zijn minst genoeg vertrouwen om zelf een poging te wagen een aantal planten in je cannabis tuin te toppen. Het is altijd verstandig eerst met een of twee planten te experimenteren voordat je een heel gewas opoffert. En raak niet in paniek als je een zooitje maakt van het toppen. We hebben hieraan gedacht met Grow Guides voor zowel LST- als FIM-technieken om de situatie te redden.

WANNEER MOET JE CANNABIS TOPPEN?

Wanneer Moet Je Cannabis Toppen?

Er zijn twee denkwijzen als het gaat om het gepaste moment om cannabisplanten te toppen. Old-school kwekers zijn over het algemeen geneigd iets geduldiger te zijn, terwijl millennials er de voorkeur aan geven direct te toppen. Een maand of langer wachten om te snoeien, is voor sommigen veel te lang.

Het vroeg toppen van jonge cannabisplanten zet de planten op het juiste pad zich struikachtig te ontwikkelen. Verwacht dan ook een verlengde vegetatieve groeifase. Wachten met toppen tot de planten de 4de week van de vegetatieve groei hebben bereikt, is minder stressvol. Dit is echter niet altijd praktisch met grotere, snel groeiende soorten.

Als een duimregel geldt dat toppen altijd tijdens de vegetatieve fase wordt gedaan, uitzonderingen daargelaten. Ook houden de meeste kwekers rekening met een herstelperiode van 1-2 weken voordat ze het proces herhalen om de ontwikkeling van cola's te verbeteren.

HOE TOP JE CANNABISPLANTEN?

SCHAAR VS. VINGERS

Schaar Vs. Vingers

Wederom zitten kwekers hierover weer in twee kampen. Er zijn kwekers die zweren bij een goede snoeischaar. En dan zijn er nog kwekers die de toppen met de vingers afknijpen. Beide technieken zijn effectief. Het kost even wat oefening, maar je zal er al snel achterkomen waar jij de voorkeur aan geeft.

Het draait namelijk echt om persoonlijke voorkeur. Ontdek wat voor jou comfortabel voelt. Met een schaar kan je zorgvuldiger werken, maar als je topt in de eerste week van de vegetatieve groei, zal het met je vingers waarschijnlijk gemakkelijker gaan.

Cannabisplanten zijn buigzaam en plooibaar tijdens de vegetatieve groeifase. Maar hoe langer ze vegeteren, hoe dikker de stelen en scheuten worden. Na 6 weken groeien, zijn de meeste soorten zo gegroeid dat je alleen nog maar een schaar kan gebruiken om te trimmen. Je vingers zijn het meest effectief in de vroegere fases.

BOOSTER VOOR HERSTEL

Onthoud dat het toppen van cannabis stress veroorzaakt. Planten hebben minimaal 1-2 weken nodig om te herstellen. Gun ze de tijd om te helen voordat je verder topt om de ontwikkeling van meer cola's te stimuleren. Een goede tip om het herstel te versnellen, is de planten te voorzien van een lichte dosis voedingsstoffen, vitamine B en silica, direct na het toppen van de planten.

VOORDELEN VAN TOPPEN

Voordelen Van Toppen

Het allergrootste voordeel van het toppen van cannabisplanten is de kans op een gigantische oogst door deze techniek. In vergelijking met natuurlijk gekweekte cannabis, zullen getopte cannabisplanten negen van de tien keer een zwaardere oogst produceren.

Toppen kan worden gecombineerd met Lollipopping en de ScrOG-methode om gigantische oogsten te produceren met cola's van topkwaliteit. Ook worden getopte planten vaak getraind in een 4-wegs-LST. Dit kan wederom worden gecombineerd met de ScrOG-methode voor een net zo indrukwekkende eindopbrengst.

Het tweede voordeel van toppen, is dat het zorgt voor een gelijkmatig bladerdak. Getopte planten vullen de zijdelingse groeiruimte uit. In plaats van verticaal omhoog te racen, wordt de nadruk gelegd op zijdelingse groei en nieuwe cola's. Toppen zal de verticale groei niet geheel beëindigen, zeker niet als je stretchy sativa soorten hebt staan. Toppen vertraagt eerder de verticale groei, waardoor zijtakken een inhaalslag kunnen maken terwijl er twee nieuwe hoofdcola's worden ontwikkeld.

NADELEN VAN TOPPEN

Het toppen van cannabisplanten leidt tot een open wond. Als de omstandigheden in de kweekruimte niet perfect zijn, of als er ongedierte/ziektekiemen aanwezig zijn, kunnen er grote problemen ontstaan. Elke vorm van stress is slecht voor cannabisplanten. Toppen kan daarom een uitnodiging zijn voor schimmels of andere microbiële ellende.

Over het algemeen wegen de voordelen van het toppen zwaarder dan de mogelijke nadelen. Het toppen van cannabisplanten in een goede kweekruimte zou geen problemen moeten opleveren. Het wordt vaak beweerd dat bepaalde cannabis soorten slecht reageren op toppen.

We moeten zelf nog een plant ontdekken die niet meer bloemen produceert na het toppen. Doe eens een poging met de cannabisplanten die je zelf hebt staan. Vergelijk de opbrengst. Meer takken zullen leiden tot meer bloemen.

Leeftijdsverificatie 18+

Ben je 18 jaar of ouder? De content op Zamnesia.nl is uitsluitend geschikt en bestemd voor volwassenen.

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent.