Het Nut Van Fosfor Voor Wietplanten

Fosfor En Wiet Kweken

Steven Voser
Steven Voser
Bijgewerkt op:

Veel wietkwekers beschouwen fosfor als een belangrijke bloeibooster. Maar deze voedingsstof is ook ongelooflijk belangrijk in andere stadia en voor andere planten. Lees verder en ontdek waarom fosfor zo essentieel is als je wiet kweekt!

Fosfor is een van de belangrijkste verbindingen in bloeivoeding voor wietplanten. Maar hoe belangrijk is het element nu precies? En hoe verzeker je dat je planten voldoende (maar niet te veel) fosfor ontvangen? Ontdek hieronder het antwoord op deze en andere vragen.

Wat is fosfor?

Wat is fosfor?

Samen met stikstof (N) en kalium (K) is fosfor (P) een van de essentiële voedingsstoffen die wietplanten nodig hebben voor een gezonde groei. Het is een van de primaire macronutriënten, omdat het een belangrijke rol speelt bij diverse functies van de plant. Je wietplanten zijn in alle fasen van hun ontwikkeling afhankelijk van fosfor en hebben relatief veel van dit element nodig.

[related_story id=1532 lang=6 type_class=NewsClass]

Fosfor is essentieel voor de fotosynthese, het metabolisme van de plant en voor de opname van voedingsstoffen. Het is met name belangrijk voor nieuwe aanwas en in de eerste fasen van de wortelontwikkeling. Maar ook voor de vorming van toppen en een goede oogst is het onmisbaar. Als er sprake is van een tekort aan (of teveel van) dit mineraal, worden de planten ziek.

Commercieel verkrijgbare voedingsstoffen voor wiet, met name mengsels speciaal voor de bloei, bevatten meestal meer dan genoeg fosfor. Een tekort of een vergiftiging kan echter ook ontstaan. Vaak zijn problemen met de pH, de grond, voedingsstoffen of bepaalde omgevingsfactoren de oorzaak daarvan.

De fosforkringloop

De fosforkringloop

Fosfor vernieuwt zichzelf middels een biogeochemische cyclus in het ecosysteem, genaamd de fosforkringloop: Planten die fosfor hebben opgenomen uit de grond, worden door dieren opgegeten. Via de uitwerpselen hiervan komt het element weer in de aarde terecht. Microben verwerken het vervolgens en maken het weer beschikbaar voor planten, waarmee de fosforkringloop compleet is.

Het element wordt ook door erosie en regenval uit de grond gespoeld en naar zee vervoerd. Daardoor bevat marien leven, zoals vissen en algen, bijzonder veel fosfor. Het element komt via zeevogels of uitwerpselen van vissen weer aan land. In sommige gebieden gebeurt dit ook wel via natuurlijke geologische processen, als land dat onder de zeespiegel ligt, droog komt te liggen.

Waarom hebben wietplanten fosfor nodig?

Waarom hebben wietplanten fosfor nodig?

Fosfor speelt een belangrijke rol bij essentiële biochemische processen, zoals het synthetiseren van proteïnen en koolhydraten. Hieronder vind je een lijst met een aantal cruciale functies ervan:

  • Stimuleert de groei van wortels.

  • Zorgt voor stevige stelen.

  • Verhoogt de weerstand tegen ziekten en plagen.

  • Verhoogt de weerbaarheid tegen vorst.

  • Stimuleert optimaal gebruik van het water in het substraat.

  • Zorgt voor beter toppen en een grotere oogst.

  • Positief effect op het kiemen van zaden.

  • Doordat het de wortelgroei stimuleert, kan fosfor de lengte van de vegetatieve fase bekorten.

  • Speelt een essentiële rol bij het metabolisme van de plant. Het levert daarbij een bijdrage aan de productie van koolhydraten.

Fosforbehoefte in de vroegste fase

Direct na de ontkieming leeft een wietplantje van de voedingsstoffen in het zaadje. In de meeste commerciële grond zit ook al genoeg fosfor. Het is daarom niet nodig om extra voeding te geven totdat de plantjes ongeveer drie weken oud zijn. Ze hebben dan een hoogte van ongeveer 15cm. Als je te vroeg voedingsstoffen geeft, kan dat een negatief effect hebben op de wortelgroei en algehele gezondheid van de zaailing.

Fosforbehoefte in het vegetatieve stadium

Als de plant in het vegetatieve stadium is gekomen, ongeveer vanaf week 4, heeft ze voeding nodig met voldoende stikstof, fosfor en kalium. De aanbevolen verdeling van deze nutriënten is 200ppm stikstof (N), 120ppm fosfor (P) en 200–250ppm kalium (K). De exacte verhoudingen kunnen echter variëren, afhankelijk van de soort, potmaat en omgevingsfactoren. Als je commerciële voedingsstoffen voor wiet gebruikt, houd je dan aan de aanbevolen dosering.

[view_product id="4413"]

Fosforbehoefte tijdens de voorbloei

Tijdens de prille bloei (voorbloei), heeft wiet extra voedingsstoffen nodig, omdat ze juist dan zo hard groeit. Geef extra calcium en magnesium en 200–250ppm N-P-K (stikstof-fosfor-kalium). Vanaf dit punt moet je meer kalium dan stikstof geven ter voorbereiding op de aanstaande bloei.

Fosforbehoefte tijdens de bloei

Tijdens de bloei, als de vegetatieve groei is gestopt, heeft wiet meer fosfor en kalium nodig en slechts een beetje stikstof. Als je commerciële voedingsstoffen voor wiet gebruikt, dan zijn die daar vaak al op afgestemd. Rond week 5 van de bloei (late bloei), moet je ongeveer 125ppm stikstof geven en genoeg fosfor als de bloemkelken zich vormen.

[view_product id="6350"]

Tip: Commerciële voedingsstoffen voor wiet bevatten vaak al de optimale verhouding voor elke fase van de levenscyclus van de wietplant. Er zijn vaak twee varianten; voeding voor de vegetatieve fase en voeding voor de bloei. Voor het vegetatieve stadium ligt de industriële standaard op een NPK-verhouding van 3-1-2. Tijdens de bloei voorziet de verhouding 1-4-5 van NPK in de behoefte van de plant aan minder stikstof (N) en meer fosfor (P) en kalium(K).

Fosfor in chemische versus biologische meststoffen

Fosfor in chemische versus biologische meststoffen

Als je biologisch kweekt en geen chemische bemesting wilt gebruiken, zijn er ook voldoende natuurlijke materialen die veel fosfor bevatten. Veel daarvan kun je direct aan de grond toevoegen voor een beter fosforgehalte of je kunt ze op de composthoop doen.

[related_story id=106 lang=6 type_class=NewsClass]

  • Compost: Een geweldige bron van fosfor en andere voedingsstoffen, vooral met bananenschillen of ander groente- en fruitafval.

  • Fosfaaterts: Dit is een gesteente dat veel fosfor bevat en dat is vermalen tot kleine deeltjes. Deze stukjes geven geleidelijk fosfor af gedurende vele jaren. Niet geschikt als snelle oplossing, maar uitstekend voor grondverbetering.

  • Koffiedik: Koffiedik geldt als een meststof die haar nuttige stoffen langzaam afgeeft en is een geliefd ingrediënt van compost. Er zit veel fosfor in en het bevat ook andere waardevolle mineralen, zoals kalium, magnesium en koper.

  • Beendermeel: Gestoomd beendermeel en visbeenmeel zijn een uitstekende bron van minerale fosfor.

  • Vleermuisguano: Een andere uitstekende bron van fosfor voor potplanten, waaronder wiet.

  • Mest: Dierlijke mest, zoals kippenmest of varkensmest, is een goede bron van natuurlijke fosfor. Varkensmest kan echter wel parasieten en ziekteverwekkers bevatten en moet daarom voor gebruik verhit worden.

Fosfortekort en toxiciteit

Tekort aan fosfor

Zoals voor de meeste voedingsstoffen geldt, kan een overschot of een gebrek aan fosfor erg problematisch voor je wietplanten zijn. Maar hoe weet je nu of je planten te veel of te weinig ontvangen? 

Als je planten langdurig in een groeimedium staan met onvoldoende fosfor, kunnen ze een tekort ontwikkelen. Een fosfortekort wordt door de volgende symptomen gekenmerkt: 

  • Donkergroene of grijsachtige oudere bladeren

  • Felrode stelen of takken

  • Symptomen van een calciumtekort (een gebrek aan fosfor beïnvloedt het vermogen van de plant om calcium op te nemen)

  • Vergelende bladeren met bruine of paarse vlekken (in latere stadia)

  • Dikke, stijve en broze bladeren (in latere stadia)

[related_story id=507 lang=6 type_class=CmsPagesItem]

Fosfor-toxiciteit ontstaat daarentegen wanneer wietplanten te veel fosfor krijgen. Vaak overkomt dit onervaren kwekers die hun planten tijdens de bloei veel te veel voeding toedienen. Als wietplanten te veel fosfor ontvangen, kan er voedingsverbranding (ook wel: 'nutrient burn') ontstaan. Dit wordt door de volgende symptomen gekenmerkt:

  • De bladeren zien er verbrand uit (soms met vlekjes)

  • Vergelende bladnerven

  • Gekrulde bladpunten of randen


Als je de juiste hoeveelheid voedingsstoffen aan je wietplanten toedient, stimuleer je ze om gezond te groeien, wat weer de kans op een hoogwaardige oogst vergroot. In dit artikel heb je hopelijk ontdekt hoe je fosfor aan je planten geeft en hoe belangrijk dit is tijdens de gehele levenscyclus van de wietplant.

Je bezoekt onze Nederlandse website.