Stikstof En Cannabisplanten

Stikstof En Cannabisplanten

Stikstof is een essentieel element voor planten en dieren. Het vervult een aantal belangrijke functies in de gehele stofwisseling van de plant en is onmisbaar voor de aanmaak van chlorofyl.

Stikstof komt relatief veel voor in het universum; de zon en andere sterren bevatten er veel van. Wat gewicht betreft, is het in de aardkorst het vierde meest voorkomende element. De roodbruine kleur van aarde wordt veroorzaakt door stikstof. Stikstof wordt sinds de prehistorie in de landbouw gebruikt en tegenwoordig is het nog steeds het goedkoopste, meest gebruikte en belangrijkste bodemsupplement.

Het is voor een plant in het algemeen niet gemakkelijk om stikstof op te nemen. Het kan alleen door de wortels worden opgenomen als het in de juiste vorm is en als de omstandigheden goed zijn.

Grond bevat zelden te weinig stikstof, maar het is mogelijk dat het ten overvloede aanwezig is in een vorm die de plant niet kan opnemen. De beschikbaarheid van stikstof is sterk afhankelijk van de pH; in zure grond is meestal voldoende beschikbare stikstof aanwezig.

Stikstoftekort

Stikstoftekort

Cannabis kan zeer effectief stikstof opnemen en onder normale omstandigheden zal zich niet zo snel een stikstoftekort voordoen, behalve tijdens een snelle groeispurt of wanneer de plant onder hevige stress staat. Er kunnen tijdelijke symptomen optreden van een stikstoftekort die ook uit zichzelf weer verdwijnen zonder dat je je er druk om hoeft te maken. Deze symptomen brengen de oogst geen schade toe.

Een stikstoftekort wordt gekenmerkt door een sterke vergeling van de jonge bladeren en groeischeuten tussen de nerven. Dit komt vooral doordat stikstof in een plant zich niet goed kan verplaatsen. De jonge bladeren kunnen daarom geen stikstof aan de oudere bladeren onttrekken wanneer ze dat nodig hebben. Als er sprake is van een ernstig stikstoftekort worden de oudere bladeren en de kleinere nerven in het blad geel.

Gerelateerd artikel

Tekorten Aan Macro- En Micronutriënten Uitgelegd

Chronologie

 • Geelgroene verkleuring, van binnen naar buiten, in de jonge bladeren en groeischeuten. De nerven blijven meestal groen.
 • De vergeling neemt toe, soms in die mate dat de bladeren bijna wit worden; de grotere bladeren worden ook geel. Dit vertraagt de groei.
 • In ernstigere gevallen wordt het blad door necrose aangetast en komt de groei van een plant tot stilstand.

Oorzaken

 • De pH in het wortelmilieu is te hoog (pH> 6,5)
 • Er is in het wortelmilieu een grote opeenhoping van zink en mangaan
 • De stikstofconcentratie in het wortelmilieu is te laag
 • De worteltemperatuur is te laag
 • Het medium is te nat waardoor de toevoer van zuurstof naar de wortels tot stilstand komt
 • Het wortelsysteem functioneert niet meer goed, doordat het beschadigd of ziek is, of doordat wortels afsterven
 • Er komt te veel licht in het voedingswatervat binnen: licht bevordert de groei van algen (hierbij wordt stikstof gebruikt) en breekt stikstofchelaten af

Wat Te Doen Bij Een Stikstoftekort

Wat Te Doen Bij Een Stikstoftekort

Milde symptomen van een stikstoftekort zijn vrij eenvoudig te verhelpen. Het tekort is, afhankelijk van de oorzaak, door verschillende remedies op te lossen. Je kunt de pH verlagen, een opeenhoping van mangaan of zink voorkomen, stikstofchelaten toevoegen aan het substraat, de drainage verbeteren of de grondtemperatuur verhogen. Daarnaast kan ook gebruik worden gemaakt van een bladvoeding die stiksofchelaten bevat. Als je kweekt in hydrocultuur, is een stikstoftekort vrijwel onmogelijk, vooropgesteld dat je een voedingsmengsel gebruikt van goede kwaliteit.

Ga naar je lokale grow shop; ze kunnen je professioneel advies geven en je de juiste producten verschaffen. Een goed samengestelde meststof bevat meer dan genoeg beschikbare stikstof.

Gerelateerd artikel

NPK: Wat Is De Beste Verhouding Voor Cannabiskweek?

Mocht er een tekort optreden, zal het toevoegen van stikstofchelaten aan de grond niet veel uithalen en langzamer werken dan wanneer je bladvoeding geeft. Om 1 kg stikstof in de wortels te krijgen heb je maar liefst 5 tot 10 keer zo veel stikstofchelaat nodig. Omdat daglicht stikstofchelaat afbreekt, moet het zeer goed met de grond vermengd worden en de chelaten moeten heel dicht bij de wortels zitten om opgenomen te kunnen worden. Je kunt het best de bladeren besproeien met een waterige oplossing van EDDHA (max. 0,1 g/l) of EDTA chelaten (max. 0,5 g/l).

Tips

 • Besproei de bladeren als het donker is (nooit in het volle daglicht).

 • 70-80% van de voorgeschreven maximale hoeveelheid is veiliger.

 • Test het op een paar bladeren en wacht 2 tot 4 dagen; als het resultaat goed is, gebruik het dan ook voor de rest.

 • Binnen 2 tot 4 dagen zou een verbetering zichtbaar moeten zijn (afhankelijk van de gezondheid van de plant).

 • De behandeling kan na een week herhaald worden.

 • Door een organische meststof aan de grond toe te voegen, zoals vee- of kippenmest of compost van paddenstoelen, verrijk je de grond met natuurlijke chelaten. Maar wees voorzichtig en zorg ervoor dat je de plant niet verbrandt door te veel toe te voegen.

 • Speciale enzympreparaten breken de dode wortels af zodat nieuwe wortels zich kunnen vormen en ondertussen bevorderen ze de groei van vriendelijke bacteriën die in symbiose met de plant leven. Deze beschermen de wortels tegen schimmelaanvallen en zorgen ervoor dat de plant organisch gebonden stikstof kan opnemen.

Stikstof Vergiftiging

Planten hebben een hoop meer N nodig tijdens de vegetatieve groei dan gedurende het overgrote deel van de bloeifase. Het is niet ongewoon om te maken te krijgen met N vergiftiging in de tuin, zelfs niet voor ervaren kwekers. Bepaalde soorten (of zelfs fenotypen) vereisen significant meer of minder van de voedingsstof dan andere.

Een pH meter die verwaarloosd is wat kalibratie betreft, kan foutieve uitkomsten geven. Ook kan een ongelijkmatige lichtdistributie ervoor zorgen dat bepaalde plekken vergiftigd raken door N. De bladeren zijn daarbij namelijk niet in staat om de voedingsstof te verwerken. Te veel hitte in de kweekruimte kan ook tot overtollige opname van water en voedingsstoffen leiden. Een andere oorzaak van N vergiftiging is de toevoeging van te veel meststoffen met trage afgifte aan de bodem.

Hoe Herken En Herstel Je Een Stikstof Vergiftiging?

In het algemeen is N vergiftiging simpelweg een geval van overbemesting van de basis NPK macronutriënten. Dit kan eenvoudig weer teruggedraaid worden. Symptomen omvatten:

 • Donkergroene bladeren: de weelderige en levendige groene bladeren beginnen te verkleuren en krijgen een doffe donkere tint.
 • Verkrulling: de uiteinden van de bladeren krullen om. Dit is meestal ook een signaal van overbewatering, dus gebruik deze indicator voor probleemoplossing.
 • Vergeling en verbruining: de bladeren lijden uiteindelijk aan chlorose en sterven af indien er niet wordt ingegrepen.
 • Er kunnen willekeurige vlekjes ontstaan, vergelijkbaar met andere tekorten, zoals aan calcium of magnesium.

Hoe Behandel Je Stikstofvergiftiging?

Hoe Behandel Je Stikstofvergiftiging?

Het is relatief eenvoudig om een N giftige omgeving te verhelpen:

 1. Allereerst moet je fouten opsporen in de omstandigheden. Controleer de dag temperaturen en kalibreer de pH meter en de EC meter.
 2. Controleer op ongelijke bewateringen en kijk of een bepaalde plant een overschot krijgt dat tot verwelking en verkrulling leidt.
 3. Prepareer een verse lading voedingsmix en zorg dat je de juiste waarden berekent met behulp van het correcte parametrische systeem (liters versus gallons, ppm versus EC). Verlaag de hoeveelheid N die de planten wordt gegeven. Dit wordt gewoonlijk gedaan door de helft van de aanbevolen dosis voedingsstoffen toe te voegen.
 4. Houd de nieuwe groei in de gaten. Binnen een aantal dagen zouden de planten gezonde, levendige aanwas moeten laten zien.