Zaadjes ontkiemen met Smart Start

Het leven van een cannabisplant start met de ontkieming van het zaadje. In deze eerste dagen is het cruciaal dat je de zaailingen de best mogelijke start in het leven biedt, waarbij je het tere plantje verzorgt tot een bloeiend organisme. De meest eenvoudige en handige manier om het complete milieu in deze fase te controleren is het gebruiken van Smart Start, speciaal ontworpen voor een optimale ontkieming.

Allereerst heb je een paar dingen nodig om je Smart Start te gebruiken. Dat zijn: Perliet, een kweekbak (het liefst de Propagator Pro), iets om gaatjes in aarde te prikken (zoals een schroevendraaier), een liter water op kamertemperatuur en wat plakband.

Video: Zaadjes ontkiemen met Smart Start

Smart StartBekijk Product

Instructies

 1. Allereerst wordt de voeding opgelost in een liter water. Deze voeding bevat activerende bacteriën die met de compost samenwerken om de ideale omgeving te creëren waarin een zaadje kan opgroeien.

 2. Nu is het tijd om de kweekbak op te zetten. Leg een dunne laag perliet in de bodem van de kweekbak en plaats de Smart Start potten met de compost erbovenop.

 3. Geef de potten en perliet een klein beetje van de wateroplossing om ze te bevochtigen, maar doordrenk ze niet. Doordrenkte compost is slecht voor zaadjes. Het waterniveau moet onder het perliet oppervlak eindigen. Hierdoor kunnen de potjes de komende dagen het water absorberen door het perliet, zonder verzadigd te raken. Het helpt ook om de lucht in de kweekbak lekker vochtig te houden.

 4. Nu dat alles is opgezet, is het tijd om de zaadjes in de bodem te stoppen. Pak je schroevendraaier en meet tussen 5 en 10 mm vanaf de punt, markeer dit met plakband zodat je de afmeting goed ziet.

 5. Maak nu een 5 tot 10 millimeter diep gaatje, in het midden van elk potje.

 6. Stop een zaadje in elk gaatje van je potten en bedek deze voorzichtig met aarde, zodat ze bedekt zijn maar niet te hard aangedrukt. Je hoeft je geen zorgen te maken over de oriëntatie van het zaadje als je ze plant, omdat ze vanzelf richting het oppervlak zullen groeien terwijl het worteltje zich een weg naar het water baant.

 7. Wat je nu moet doen is wachten. Het duurt 1-8 dagen voordat je een kiemplantje ziet. Word niet ongeduldig en ga niet zoeken, je kan meer kwaad dan goed doen. Laat de natuur haar gang gaan.

 8. Tijdens deze periode, zorg je dat je perliet vochtig blijft, zonder ooit te nat of te droog te worden.

 9. Wanneer je kiemplantjes eindelijk opkomen, zullen er een paar wellicht nog steeds een schilletje hebben. Tenzij je enorm ervaren bent, laat je dat zitten. Het valt er vanzelf af en als je probeert dit zelf te doen kan je de cannabis, in dit zeer kwetsbare stadium van haar leven, beschadigen.

 10. Houd de omstandigheden in je kweekbak constant tot elk plantje ongeveer 2-3 cm hoog is.

 11. Verwijder nu voorzichtig elk kiemplantje uit hun Smart Start potje en let extra goed op dat je het worteltje of het plantje zelf geen schade toebrengt.

 12. Plaats het kiemplantje en de compost direct in je groeimedium. Dat is alles! Je hebt nu succesvol je cannabis zaadjes ontkiemd met Smart Start, waardoor je ze hebt voorzien van een sterke en gezonde start van het leven. 

Leeftijdsverificatie 18+

Ben je 18 jaar of ouder? De content op Zamnesia.nl is uitsluitend geschikt en bestemd voor volwassenen.

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent.