Zaadjes ontkiemen met Smart Start

Het leven van een cannabisplant start met de ontkieming van het zaadje. Gedurende de eerste dagen is het cruciaal dat de zaailing de best mogelijke start krijgt. Het gebruik van een Smart Start, speciaal ontwikkeld voor optimale ontkieming, is hierbij de meest simpele en effectieve methode voor het realiseren van de ideale ontkiem omgeving. Voor top resultaten raden we aan om de Smart Start te gebruiken in combinatie met de Propagator Pro 2.

Allereerst raden we een aantal dingen aan voor gebruik in combinatie met de Smart Start: perliet, een propagator zoals de Propagator Pro 2, een schroevendraaier (voor het maken van gaatjes in de aarde), een liter water op kamertemperatuur en wat plakband.

Smart StartBekijk Product

Video: Zaadjes ontkiemen met Smart Start

Instructies

 1. Allereerst wordt de voeding opgelost in een liter water. Deze voeding bevat activerende bacteriën die met de compost samenwerken om de ideale omgeving te creëren waarin een zaadje kan opgroeien.

 2. Nu is het tijd om de propagator op te zetten. Leg een dunne laag perliet op de bodem van de propagator en plaats de Smart Start potjes met de compost erbovenop.

 3. Geef de potjes en perliet een klein beetje van de wateroplossing om ze te bevochtigen, maar doordrenk ze niet. Doordrenkte compost is slecht voor zaadjes. Let er bij het bevochtigen op dat het waterniveau onder het perliet oppervlak blijft. De potjes kunnen vervolgens geleidelijk vocht onttrekken aan het perliet zodat ze vochtig blijven maar niet verzadigd raken. Bevochtigd perliet helpt ook om de luchtvochtigheid in de propagator op peil te houden.

 4. Nu alles is opgezet, is het tijd om de zaadjes in de bodem te stoppen. Pak je schroevendraaier, meet tussen 5 en 10 mm vanaf de punt en markeer dit punt met plakband zodat je de afstand goed ziet.

 5. Maak nu een 5 tot 10 millimeter diep gaatje, in het midden van elk potje.

 6. Stop een zaadje in elk gaatje en bedek ze voorzichtig met aarde. Zorg er voor dat de zaadjes bedekt zijn maar niet te hard worden aangedrukt. Bij het planten van het zaadje hoef je je overigens geen zorgen te maken over de richting van het zaadje. De kiemplantjes zullen namelijk vanzelf richting het oppervlak groeien terwijl het worteltje zich een weg naar het water baant.

 7. Alles wat je nu nog moet doen is wachten. Het zou ongeveer 1-8 dagen moeten duren voordat je een kiemplantje ziet. Word niet ongeduldig en ga niet zoeken naar het zaadje want je kan meer kwaad dan goed doen. Laat de natuur haar gang gaan.

 8. Zorg er voor dat de perliet in de propagator vochtig blijft tijdens deze periode. Let er daarbij op dat het nooit te nat of te droog wordt.

 9. Wanneer je kiemplantjes opkomen is het mogelijk dat er bij een aantal de buitenkant van het zaadje nog aan het plantje hangt. Tenzij je veel ervaring hebt met kweken laat je dat buitenkantje gewoon zitten. Uiteindelijk zal het vanzelf van het plantje af vallen. Wanneer je probeert dit buitenkantje handmatig te verwijderen kun je de jonge cannabis plant beschadigen.

 10. Houd de omstandigheden in de propagator constant tot elk plantje ongeveer 2-3 cm groot is

 11. Verwijder nu voorzichtig elk kiemplantje uit hun Smart Start potje waarbij je de aarde zoveel mogelijk intact laat en let extra goed op dat je het worteltje of het plantje zelf geen schade toebrengt.

 12. Plaats het kiemplantje en de compost direct in je groeimedium.

Dat is alles! Je hebt nu succesvol je cannabis zaadjes ontkiemd met de Smart Start en een propagator, waardoor je ze hebt voorzien van een sterke en gezonde start van het leven.