Hoe Kiem Je Wietzaadjes Met Een Smart Start Kit?

Het kiemen van wietzaadjes kan best ingewikkeld lijken, maar dat hoeft het niet te zijn! Met de Smart Start kit en een Propagator Pro zorg je voor een succesvolle kieming en een gezonde, flinke oogst. Lees hier stap voor stap hoe dit proces in zijn werk gaat.

Het kiemen van wietzaden kan lastig zijn en beginnende kwekers krijgen er vaak hoofdpijn van. Dit is het enige stadium waarin je gewoon moet afwachten of en wanneer er iets gebeurt.

In dit artikel ontdek je hoe je je leven en dat van je wietplant een stuk makkelijker kunt maken. Door de Smart Start kit in combinatie met de Propagator Pro te gebruiken, bespaar je jezelf een hoop kopzorgen. We proberen je hier geen onnodige producten te verkopen, maar streven ernaar om het wiet kweken zo makkelijk mogelijk te maken.

Waarom zou je wietzaadjes kiemen met een Smart Start kit?

Waarom Zou Je Wietzaadjes Kiemen Met Een Smart Start Kit?

Een Smart Start kit is de eenvoudigste en misschien wel meest effectieve manier om thuis wietzaadjes te kiemen. Zeker voor beginnende telers maakt het deze spannende en onzekere fase een stuk makkelijker. Het vergroot de kans op gezonde, productieve planten. Meer gevorderde wietkwekers kunnen deze sets natuurlijk ook gebruiken. Waarom zou je het jezelf moeilijker maken dan nodig is?

Met de Smart Start kit maak je meer kans op een succesvolle kieming, en dat met beduidend minder moeite! Voor het beste resultaat moet je een Smart Start kit echter in combinatie met een propagator gebruiken. En laat de Zamnesia Propagator Pro daar nou net ideaal voor zijn! Deze propagator wordt geleverd met ingebouwde LED lampen, een thermometer en perliet om de luchtvochtigheid op peil te houden.

[schema_markup id="2442"]

Hoe kiem je wietzaadjes met een Smart Start kit?

Het gebruik van een Smart Start kit is eenvoudig. Hieronder nemen we je stap voor stap mee door het proces. Optimaliseer je kansen op een geslaagde kieming, en op een succesvolle oogst!

Benodigdheden

Werkwijze

1. Bereid eerst de Stimulator mix voor. Deze vind je onder het stickerlabel van de Smart Start. Giet ongeveer een half kopje water in een schaal met platte bodem. De schaal moet iets groter zijn dan de Smart Start zelf. Voeg de Stimulator mix toe en roer totdat het volledig is opgelost.

Bereid Eerst De Stimulator Mix Voor

2. Plaats de Smart Start in de oplossing en laat deze 5 minuten staan. Het water wordt via de gaten aan de onderkant van de potjes geabsorbeerd.

Plaats De Smart Start In De Oplossing En Laat Deze 5 Minuten Staan

3. Ondertussen installeer je de propagator. Breng hierna een dunne laag perliet aan op de bodem van de zaaibak.

Breng Hierna Een Dunne Laag Perliet Aan Op De Bodem Van De Zaaibak

4. Na 5 minuten hebben de potjes de Stimulator mix opgenomen. Verwijder de Smart Start uit de oplossing.

Na 5 Minuten Hebben De Potjes De Stimulator Mix Opgenomen

5. Zet de Smart Start bovenop het perliet in de kweekbak.

Zet De Smart Start Bovenop Het Perliet In De Kweekbak

6. Nu is het tijd om zaadjes in de grond te stoppen. Stop één zaadje in elk vooraf gemaakt gaatje.

Stop Één Zaadje In Elk Vooraf Gemaakt Gaatje

LET OP: Stop de zaden maximaal 1 tot 2mm diep. Als je ze nog dieper stopt, kan dit verstikking veroorzaken. Bedek de zaden niet met aarde; je moet de zaden nog steeds kunnen zien.

7. Nu is het een kwestie van afwachten. Gemiddeld duurt het 1 tot 8 dagen (soms zelf wel 20 dagen) voordat je een zaailing boven de aarde ziet verschijnen. Wees geduldig en probeer niet stiekem even te kijken, dit doet meer kwaad dan goed. Laat de natuur gewoon zijn gang gaan.

Gemiddeld Duurt Het 1 Tot 8 Dagen (Soms Zelf Wel 20 Dagen) Voordat Je Een Zaailing Boven De Aarde Ziet Verschijnen

8. Zorg ervoor dat het perliet in de kweekbak vochtig blijft en niet te nat of te droog wordt.

Zorg Ervoor Dat Het Perliet In De Kweekbak Vochtig Blijft En Niet Te Nat Of Te Droog Wordt

9. Wanneer je zaailingen uiteindelijk tevoorschijn komen, kan het soms gebeuren dat het zaadomhulsel aan een zaailing blijft steken. Tenzij je een zeer ervaren teler bent, kun je dit beter gewoon laten zitten. Meestal valt het er automatisch af. Wanneer je het probeert te verwijderen, kan de plant in dit kwetsbare stadium van haar leven beschadigd raken.

Wanneer Je Zaailingen Uiteindelijk Tevoorschijn Komen, Kan Het Soms Gebeuren Dat Het Zaadomhulsel Aan Een Zaailing Blijft Steken

10. Zorg voor consistente omstandigheden in je zaaibak totdat elk van je zaailingen 2 tot 3cm hoog is.

Zorg Voor Consistente Omstandigheden In Je Zaaibak Totdat Elk Van Je Zaailingen 2 Tot 3cm Hoog Is

Tips voor het kiemen van wietzaadjes met een Smart Start kit

Tips Voor Het Kiemen Van Wietzaadjes Met Een Smart Start Kit

Met de volgende tips vergroot je de kans op een succesvolle kieming als je met een Smart Start werkt.

  • Houd de set op de juiste temperatuur! Dit is waarschijnlijk de belangrijkste tip bij het gebruik van de Smart Start kit. De optimale temperatuur voor het kiemen van wietzaadjes is tussen de 22 en 25ºC.

  • Gebruik een hygrometer om de luchtvochtigheid te meten. Wietzaden hebben vocht nodig om te kiemen en een hoge luchtvochtigheid zorgt er ook voor dat het zaadomhulsel van de zaailing valt zodra het zaad kiemt. De optimale relatieve vochtigheid voor het kiemen ligt tussen de 70 en 90%.

  • Wees geduldig. Zaden van goede kwaliteit kiemen onder de juiste omstandigheden meestal vrij snel, maar soms duurt het wel enkele weken. Het belangrijkste is dat je geduldig blijft. Als je ingrijpt, is de kans groot dat je ze beschadigt.

Zaailingen verpotten

Zaailingen Verpotten

Zodra zaailingen meer dan 3cm hoog zijn, moet je ze verplanten in grotere potten. Dit is een delicaat proces, waarbij je zeer voorzichtig te werk moet gaan om schade aan de zaailingen te voorkomen. Het beschadigen van de wortels kan de groei vertragen en belemmeren, en zelfs fatale gevolgen hebben. Hieronder volgt een korte uitleg over het verpotten van cannabis zaailingen uit de Smart Start.

  1. Haal de zaailingen voorzichtig uit de Smart Start-potjes. Zorg dat je de compost intact houdt en let goed op dat je de wortels of scheuten niet beschadigt.
  2. Stop de zaailingen en compost rechtstreeks in je kweekmedium.
  3. Geef de jonge planten water en zet ze onder lampen.
  4. Ben je van plan om onder de zon te kweken, zet de zaailingen dan niet zomaar buiten. Je moet ze eerst geleidelijk afharden, anders kan de overgang naar hun nieuwe omgeving teveel stress opleveren.
Je bezoekt onze Nederlandse website.