Problemen Met Ontkiemen Van Wietzaadjes Oplossen

Problemen Met Ontkiemen Van Wietzaadjes Oplossen

Max Sargent
Max Sargent
Bijgewerkt op:

Hier bieden we een aantal tips om problemen tijdens het ontkiemen en de zaailingfase te voorkomen als je wiet kweekt. Als je zaden niet ontkiemen, of je zaailingen niet willen groeien, vind je in deze gids waarschijnlijk de reden voor je probleem, evenals de oplossing!

Voordat je kunt beginnen met verzorgen van prachtige wietplanten moet je eerst gezonde zaailingen hebben. Het ontkiemen van wietzaadjes valt echter niet altijd mee en over het kweken van jonge wietplanten kunnen we hetzelfde zeggen. Ontdek hieronder een aantal veelvoorkomende problemen waar veel telers tijdens het ontkiemen en de zaailingfase mee kampen. De oplossingen voor de verschillende problemen komen uiteraard ook aan bod.

Veelvoorkomende problemen bij het ontkiemen van wietzaadjes

Tijdens het kweken van wiet heb je een grotere kans van slagen als je zorgvuldig en precies te werk gaat. Vooral wietzaadjes en zaailingen zijn kwetsbaar. Hun groei stopt gemakkelijk, ze kunnen snel sterven en zelfs helemaal niet levensvatbaar blijken!

Hieronder bespreken we de meest voorkomende problemen die je tijdens de vroege fases van je kweek kunt tegenkomen. Uiteraard ontdek je ook wat je kunt doen om ze te verhelpen.

Wietzaadjes ontkiemen niet (dag 0)

Als je wietzaadjes helemaal niet ontkiemen, kan dat een aantal oorzaken hebben. Namelijk:

Wietzaadjes van slechte kwaliteit

Wietzaadjes ontkiemen niet: Wietzaadjes van slechte kwaliteit

Misschien heb je wat wietzaadjes in een zakje wiet gevonden en geprobeerd ze op te kweken, of ergens wat goedkope zaadjes gescoord. Het kan zelfs zijn dat je zaden bij een goede breeder hebt gekocht, maar dat ze gewoon niet willen ontkiemen. Hoe dan ook is de kans klein dat je wietzaadjes ontkiemen en uitgroeien tot gezonde planten als ze van slechte kwaliteit zijn.

Oplossing:

Koop goede wietzaadjes! Dit is niet lastig. Zo voeren hoogwaardige breeders rigoureuze testen uit om de kwaliteit en kiemkracht te bepalen. Dit betekent vaak gezonde wietzaadjes, met een goede kiemkracht. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar als je bij een goede zadenbank of breeder koopt, is de kans op een succesvolle kieming altijd groter.

[view_shop id="35"]

Wietzaadjes met blote handen aanraken

Wietzaadjes ontkiemen niet: Wietzaadjes met blote handen aanraken

Op je handen zitten allerlei ziekteverwekkers, zoals bacteriën en schimmelsporen. Deze kunnen wietzaadjes en zaailingen besmetten, die in dit kwetsbare stadium erg vatbaar voor infecties zijn. Het is dus verstandig om directe aanraking te vermijden!

Oplossing:

Werk hygiënisch! Als je helemaal steriel wilt werken, draag dan latex handschoenen of gebruik een gesteriliseerd pincet. Was in ieder geval je handen voordat je met je wietzaadjes of zaailingen aan de slag gaat.

Kwaliteit van het water

Wietzaadjes ontkiemen niet: Kwaliteit van het water

Afhankelijk van waar je woont, kan het kraanwater ook verbindingen bevatten waardoor je zaden niet ontkiemen. Chemische stoffen, waaronder chloor, kunnen erg schadelijk zijn voor wietzaadjes en jonge wietplanten. Kraanwater is veiliger als de plant ouder is, maar het loont altijd de moeite om uit te vinden welke mineralen het bevat, zodat je je voeding hierop kunt aanpassen.

Oplossing:

Gebruik gezuiverd water of flessenwater. Dit klinkt misschien overdreven, maar je plantjes zijn nog jong en dit is een belangrijk stadium. Geef ze dus wat ze nodig hebben en ze zullen je later voor je moeite belonen!

Wietzaadjes niet diep genoeg gezaaid

Wietzaadjes ontkiemen niet: Wietzaadjes niet diep genoeg gezaaid

Als je wietzaadjes niet diep genoeg plant, krijgen ze te weinig vocht, waardoor ze uitdrogen. Vocht stimuleert een zaailing door de schil te breken, dus is ongelooflijk belangrijk.

Oplossing:

Over het algemeen raadt men aan wietzaadjes op een diepte van 0,5-1cm in de aarde te planten. Dit is de optimale diepte. Daarnaast kun je met een kweekbak een hoge en goede luchtvochtigheid behouden (relatieve luchtvochtigheid van 70% of hoger). Hiermee vergroot je de kans op ontkieming.

[view_product id="1101"]

Lage temperatuur

Wietzaadjes ontkiemen niet: Lage temperatuur

In de natuur zullen wietzaadjes in de lente ontkiemen, als het buiten warmer wordt. Als ze dus denken dat het te koud is, ontkiemen ze niet. Bovendien floreren bepaalde ziekteverwekkers bij koele temperaturen. Dus zelfs als je zaden al ontkiemen, zullen ze in dat geval minder goed presteren.

Oplossing:

Houd ze warm! Als je binnen kweekt, is dat geen zware opgave. Met een kweekbak in een comfortabele warme ruimte kom je al een heel eind. Ook als je van plan bent buiten te telen, kun je je wietzaadjes nog steeds binnen ontkiemen. Zo geef je ze de beste start en bescherm je ze tegen plotselinge kou. Als je het hele proces buiten wilt uitvoeren, zul je moeten wachten tot de nachten minder koud en de dagen warmer zijn. Als je dit niet doet, zullen de resultaten waarschijnlijk tegenvallen!

Aarde niet luchtig genoeg

Wietzaadjes ontkiemen niet: Aarde niet luchtig genoeg

Als je de aarde te hard aandrukt, of je zaden simpelweg te diep plant, kan dat erg problematisch uitpakken. Allereerst is een net 'uitgekomen' zaadje niet het allersterkste wezentje op aarde. Dit betekent dat als je je zaden te diep plant, ze de kracht niet hebben om boven de aarde uit te komen. Bovendien kunnen ze ook kampen met zuurstofgebrek als de grond te compact is of ze te diep zitten, wat de algehele ontwikkeling tevens vertraagt.

Oplossing:

Zoals vermeld, moet je het zaadje op een diepte van 0,5-1cm planten. Bedek het wietzaadje daarbij voorzichtig met een klein laagje aarde en druk dit heel licht aan. De grond hoeft niet helemaal compact te zijn.

Te weinig water

Wietzaadjes ontkiemen niet: Te weinig water

Zoals vermeld, hebben wietzaadjes vocht nodig om te ontkiemen. Als je niet voldoende water geeft, is de kans op falen groot.

Oplossing:

Je hoeft de aarde niet te doorweken, maar je moet het wel vochtig houden. Als je een kweekbak gebruikt, kun je de binnenkant met water besproeien om een hoge luchtvochtigheid en voldoende vocht te garanderen.

[view_product id="3903"]

Lage luchtvochtigheid

Wietzaadjes ontkiemen niet: Lage luchtvochtigheid

Nu we het toch over luchtvochtigheid hebben: als deze te laag is, kan het ook voorkomen dat je zaden niet ontkiemen. Dit is zelfs een van de belangrijkste dingen bij het ontkiemen van wietzaadjes. Laat de omgeving dus niet te droog worden.

Er zijn twee redenen voor een te lage luchtvochtigheid. Allereerst kan het gewoon te koud zijn. Ten tweede kan het zijn dat de bodem onvoldoende vocht bevat.

Oplossing:

Geef voldoende water en houd de omgevingstemperatuur op peil (minimaal 21°C). Met een kweekbak kun je de luchtvochtigheid hoog houden, terwijl deze ook warmte vasthoudt. Deze kweeksets zijn speciaal ontworpen voor het ontkiemen van zaden, dus probeer ze zeker eens!

Wietzaadjes zijn ontkiemd, maar gestopt met groeien (dag 1-7)

Soms kan het ook gebeuren dat je wietzaadjes wel zijn ontkiemd, maar plotseling niet meer groeien. Wat is er dan aan de hand? Nou, er kunnen meerdere factoren meespelen. Je moet de oorzaak daarbij snel identificeren en aanpakken, zodat je zaailingen niet sterven!

Schimmel- of bacteriële infectie

Wietzaadjes zijn ontkiemd, maar gestopt met groeien: Schimmel- of bacteriële infectie

Als je bijvoorbeeld je wietzaadjes met vieze handen hebt aangeraakt, kunnen ze een schimmel- of bacteriële infectie ontwikkelen. Voor jonge zaailingen kan een kleine infectie al voldoende zijn om alle energie op te gebruiken, waardoor hun ontwikkeling stopt.

Oplossing:

In dit geval is voorkomen beter dan genezen. Ga zorgvuldig te werk bij het planten van je wietzaadjes en probeer je zaailingen zo min mogelijk aan te raken. Om schimmelinfecties in het substraat te voorkomen, moet je de luchtvochtigheid en temperatuur binnen het ideale bereik houden. Zorg ook voor een schone omgeving. Zodra een infectie in dit stadium vrij spel krijgt, kun je eigenlijk niet veel meer doen.

Teveel water

Wietzaadjes zijn ontkiemd, maar gestopt met groeien: Teveel water

Planten hebben absoluut water nodig, maar je kunt ook overdrijven. Het is heel gemakkelijk om te veel water te geven, wat vooral voor zaailingen gevaarlijk is. Het kan namelijk tot te weinig zuurstof bij de wortels leiden, waardoor ze gaan rotten. In dit stadium is dat een catastrofe!

Hetzelfde geldt voor wietzaadjes. Het weken van zaadjes wordt over het algemeen niet aangeraden. Sommige telers ontkiemen hun zaden wel in een glas water, maar meestal wordt dat niet langer dan 24 tot 36 uur gedaan.

Oplossing:

Het belangrijkste is dat je niet te enthousiast met water bent. Wees spaarzaam. Ook hier is een spuitfles je beste vriend. Wietzaadjes en jonge wietplanten hebben absoluut veel vocht nodig, maar je hoeft ze niet te verzuipen! Als je denkt dat je je zaailingen te veel water hebt gegeven, kun je ze het beste uit de aarde halen en proberen hun wortels te drogen. Plant ze vervolgens opnieuw in iets drogere grond.

Te hoge temperatuur

Wietzaadjes zijn ontkiemd, maar gestopt met groeien: Te hoge temperatuur

Net als te veel water kan ook een te hoge temperatuur desastreus zijn. De zaailingen van wietplanten houden van een temperatuur van 20–30°C. Alles eronder of erboven bemoeilijkt de groei.

Oplossing:

Als je een kweekbak gebruikt om je zaden te ontkiemen, kan het handig zijn in een thermo-hygrometer te investeren. Zo kun je altijd de temperatuur en luchtvochtigheid aflezen en aanpassen als dat nodig is.

Zaailingen die zwak zijn of stretchen (dag 7+)

Naarmate zaailingen groeien, kun je nog steeds problemen tegenkomen. Gelukkig worden ze wel steeds robuuster naarmate ze groter worden. Dat maakt het gemakkelijker om problemen het hoofd te bieden. Als je merkt dat je zaailingen erg lang worden en/of omvallen, kijk dan of je misschien te maken hebt met de volgende problemen:

Niet genoeg licht

Zaailingen die zwak zijn of stretchen: Niet genoeg licht

Als je wietplanten onvoldoende licht krijgen, zullen ze omhoog schieten. Ze denken dan dat ze worden overschaduwd door andere planten, en zullen een poging doen om toch genoeg licht te ontvangen.

Oplossing:

Het eerste wat je moet doen, is de afstand tussen je jonge planten en de lichtbron checken. Het kan zinvol zijn de groeilampen iets lager op te hangen, omdat dit kan helpen de hoogte van de zaailing te beperken. Daarnaast hebben wietplanten een voorkeur voor specifieke verlichting in verschillende fases van de groei. Zaailingen houden vooral van licht uit het blauwe spectrum, want dit stimuleert de groei en ontwikkeling van de wortels.

Het kan ook zo zijn dat het licht simpelweg niet sterk genoeg is als je jonge planten de groeifase bereiken. Zaailingen presteren het beste onder koele CFL-lampen, maar in de vegetatieve fase moet je soms iets sterkers kiezen, zoals een LED lamp of MH lamp.

[related_story id=1450 lang=6 type_class=NewsClass]

Potten met een verkeerde maat

Zaailingen die zwak zijn of stretchen: Potten met een verkeerde maat

Als je zaailingen in te kleine potten staan, kunnen de wortels ze niet goed ondersteunen. Zo eindig je met zwakke planten. Als je geen actie onderneemt, kan het gebeuren dat je wietplant voortijdig afsterft.

Oplossing:

Verpot naar grotere potten. Vaak heeft een wietplant een pot van ongeveer 10 liter nodig om volwassen te worden en soms nog meer. Het is gemakkelijker om vroeg te verpotten, omdat een grote kluit allerlei potentiële problemen met zich meebrengt. Zodra je zaailingen drie of vier sets bladeren hebben, kun je ze naar hun volgende of uiteindelijke pot verplanten. De kans is daarmee groter dat je gelukkige wietplanten krijgt!

[related_story id=300 lang=6 type_class=CmsPagesItem]

Waarom ontkiemen mijn wietzaadjes niet?

Deze gids is niet allesomvattend, maar je hebt hier misschien wel de reden voor je probleem gevonden. Wietplanten zijn verrassend sterk, maar dat geldt niet voor wietzaadjes en zaailingen. Je moet ze met zorg behandelen, en weten dat problemen in deze stadia vaak rampzalig uitpakken. Probeer ze dus te voorkomen!

Je bezoekt onze Nederlandse website.