Hoe Moet Je Wiet Oogsten, Drogen En Curen?

Hoe moet je wiet oogsten, drogen en curen?

Wietplanten oogsten, drogen, knippen en curen: de laatste loodjes voordat je het eindelijk kunt roken, vapen of op een andere manier kunt gebruiken. Dit laatste stadium is misschien minder riskant dan het kweken van je planten, maar er kan nog steeds van alles fout gaan. Als je echter alle stappen goed doorloopt, haal je al snel het beste uit de toppen die je maandenlang liefdevol hebt verzorgd. Maar vergis je niet, deze laatste fase is niet minder belangrijk dan de andere fases!

1. Wanneer moet je wietplanten oogsten?

Als je het oogstmoment goed plant, haal je de beste toppen met de ultieme sterkte binnen. Oogst je te vroeg, dan zijn de trichomen nog niet volledig ontwikkeld. Dit betekent dat ze minder THC bevatten dan mogelijk is. Als je daarentegen te laat oogst, zal de THC afbreken in CBN, wat in een minder sterke, lethargischere high resulteert.

Timing is dus alles.

Hier zijn een aantal manieren om het ideale moment voor de oogst in te schatten:

  • Inspecteer de trichomen met een zakmicroscoop. Als ongeveer 70% melkachtig wit is, dan is de THC op het hoogste niveau.
  • Inspecteer de kleur van de stampers (een hoge concentratie rode/bruine stampers geeft aan dat de oogst nabij is).
  • Vergeling van veel bladeren (bevestig of dit geen symptoom van een probleem is).
  • Maak een inschatting gebaseerd op de veronderstelde bloeitijd van de soort.

[related_story id=503 lang=6 type_class=CmsPagesItem]

2. Spoelen voor de oogst

Spoelen voor de oogst

De werkzaamheid hiervan is nog niet helemaal duidelijk, maar veel kwekers spoelen (ook wel 'flushen' genoemd) hun wiet tot een week voor de oogst.

Flushen behelst het doorweken van de aarde met vele liters zuiver, pH-gebalanceerd water totdat alle voedingsstoffen uit het medium zijn gestroomd. Dit dwingt de plant om al haar reserves te gebruiken die ze heeft opgeslagen, in plaats van ze uit de bodem te halen.

Sommige mensen denken dat de smaak van de wiet verbetert als ze de plant dwingen haar reserves op te gebruiken, maar niet iedereen deelt deze visie. Toch schijnt niemand van mening te zijn dat het schadelijk is. Als je dus smakelijke wiet wilt, kun je het gerust eens proberen!

[related_story id=302 lang=6 type_class=CmsPagesItem]

3. Nat of droog knippen?

Nat of droog knippen?

Voordat je je wiet oogst, moet je bepalen of je je toppen nat of droog wilt knippen en je daarop voorbereiden.

Knippen is een onderdeel van het oogstproces waarbij je de suikerblaadjes van de toppen knipt, zodat je prachtig gemanicuurde wiettoppen krijgt. Als je dit doet, verbeter je de sterkte (als percentage van het gewicht), de smaak en het uiterlijk.

We bespreken zo direct hoe je moet knippen, maar laten we eerst eens de voor- en nadelen van elke methode bespreken.

Droog knippen:

Droog knippen heeft onze voorkeur. Als het goed gaat, rook je hiermee uiteindelijk wiet van de allerbeste kwaliteit.

Voordelen:

  • Toppen drogen langzamer, waardoor de smaak en kwaliteit verbeteren.
  • Niet zo kleverig als nat knippen!

Nadelen:

  • Neemt meer ruimte in beslag bij het drogen, omdat de toppen nog suikerblaadjes hebben.
  • Het hogere vochtgehalte van de suikerblaadjes vergroot de kans op schimmel.

Nat knippen:

Er kleven diverse voordelen aan nat knippen, maar uiteindelijk is de rookervaring van minder goede kwaliteit.

Voordelen:

  • Neemt minder ruimte in beslag.
  • Toppen drogen sneller.
  • Minder kans op schimmelvorming.

Nadelen:

  • Sneller drogen resulteert in drogere toppen van minder goede kwaliteit.
  • Nat knippen kan erg plakkerig zijn.
  • Hoewel nat getrimde toppen iets sneller drogen dan bij droog knippen, kan het knipproces wel veel langer duren.

4. Hoe richt je een droogkamer voor je wiet in?

Hoe richt je een droogkamer voor je wiet in?

Zodra je bedacht hebt hoe je wilt knippen, moet je je op de droogruimte richten. De juiste omstandigheden zijn ongelooflijk belangrijk als je een eindproduct van topkwaliteit wilt krijgen. Een te droge en warme ruimte zorgt er bijvoorbeeld voor dat je wiet te snel droogt, waardoor het broos wordt en onprettig rookt. Maar een koude, vochtige ruimte is ook niet wat je wilt.

De optimale droogruimte voldoet aan de volgende eisen:

  • Donker: licht breekt THC af.
  • 20°C: bij deze temperatuur zal de wiet geleidelijk drogen.
  • Richt je op een relatieve luchtvochtigheid van ongeveer 50%.
  • Goede luchtstroom (gebruik indien nodig een draaiende ventilator).
  • Zorg dat je je toppen ergens kunt ophangen.

5. Hoe oogst je wietplanten?

Het oogsten van wietplanten is niet heel ingewikkeld. Toch is het belangrijk om voorzichtig te werk te gaan. Je hebt maandenlang hard gewerkt, dus een beetje finesse en focus is onmisbaar.

Zo kun je wietplanten oogsten:

belangrijk om voorzichtig te werk te gaan

Knip elke tak met toppen bij de node af

het kan beter zijn de onderste takken iets later te oogsten

Verwijder alle fan leaves

1. Knip elke tak met toppen bij de node af. De node is het punt waar een tak met een andere of de hoofdsteel samenkomt. Controleer voor het oogsten alle trichomen. Soms ontwikkelen de toppen aan de bovenkant zich namelijk sneller dan die aan de onderkant. Dan kan het beter zijn de onderste takken iets later te oogsten.

2. Verwijder alle fan leaves (de grote bladeren met meerdere bladvingers) en overtollige stelen. Bewaar dit plantenmateriaal om later wietboter of topicals van te maken.

3. Besluit of je nat of droog wilt knippen. Als je voor nat kiest, dan moet je dat nu doen. Knip je toppen bij en bewaar de suikerblaadjes.

Nat knippen

Hang je toppen in je droogkamer

4. Hang je toppen in je droogkamer. Maak een touwtje of ijzerdraadje vast aan de onderkant van elke tak en hang de takken ondersteboven. Zo verzeker je dat ze gelijkmatig drogen. Zorg voor voldoende ruimte tussen elke tak om de luchtstroom te maximaliseren en laat ze 10-14 dagen hangen.

5. Het is vervolgens tijd om te controleren of je toppen droog zijn. Buig de stelen; als ze breken, zijn ze droog genoeg. Als ze buigen, is er nog teveel water in het plantenmateriaal aanwezig.

6. Als je ervoor hebt gekozen om droog te knippen, dan is nu het moment aangebroken om dat te doen.

7. Zodra je toppen droog en geknipt zijn, kun je ze curen.

6. Hoe knip je de toppen van je wietplant?

Hoe knip je de toppen van je wietplant?

Zoals vermeld, moet je op een gegeven moment de suikerblaadjes van je toppen knippen. We hebben de voor- en nadelen van nat en droog knippen al besproken. Daarmee is het nu tijd om in de details van beide processen te duiken!

[view_product id="5028"]

Hoe knip je droge toppen?

Als je droog wilt knippen, moet je eerst je toppen laten drogen voordat je de suikerblaadjes eraf knipt. Zodra de takken de 'breektest' hebben doorstaan, kun je het overtollig plantenmateriaal verwijderen. Probeer zoveel mogelijk suikerblaadjes weg te knippen, maar knip de top niet kapot. Begin onderaan de wiettop en werk omhoog. Ga heel zorgvuldig te werk. Hoe minder suikerblaadjes, hoe sterker uiteindelijk je wiet en hoe zuiverder de smaak.

Maar gooi die suikerblaadjes niet weg! Ze zijn misschien lang niet zo sterk als de toppen zelf, maar bevatten wel degelijk cannabinoïden. En ze worden sterker naarmate je ze concentreert, waarmee ze ideaal voor wietboter en edibles zijn.

Hoe knip je natte toppen?

Nat knippen gaat eigenlijk hetzelfde als droog knippen. Het enige verschil is dat je het direct na het oogsten doet, voordat je je toppen ophangt om te drogen. Het is een kleverig klusje, maar zolang de suikerblaadjes nog niet zijn opgekruld en ingedroogd, zijn ze gemakkelijker te verwijderen. En bewaar ook hier het knipafval; dit wekt nog steeds een high op!

[related_story id=330 lang=6 type_class=CmsPagesItem]

7. Hoe kun je toppen curen?

Hoe kun je toppen curen?

Na het knippen en drogen van je wiet, moet je nog één taak voltooien voordat je je wiet kunt roken. We hebben het natuurlijk over het curen!

Curen is eigenlijk een voortzetting van het drogen. Na het drogen van je wiet, kun je het technisch gezien al roken. Maar het blowen is dan nog niet zo prettig voor je keel en de smaken zijn nog niet zo uitgesproken. Curen kun je dan ook vergelijken met het rijpen van alcohol; het verbetert de smaak en algehele kwaliteit.

Om wiet te curen, stop je de toppen in een luchtdichte pot. Glazen weckpotten zijn bijvoorbeeld zeer geschikt. Vul elke pot voor ¾ met wiet. De extra ruimte dient om schimmel te voorkomen. Open elke pot iedere dag gedurende een paar minuten om vochtige lucht te laten ontsnappen en frisse lucht binnen te laten. Dit proces heet 'burping'. Houd dit ongeveer twee weken vol.

Veel kwekers kiezen er vervolgens voor om de toppen nog eens vier weken te laten curen om de smaak te verbeteren. Maar na ongeveer twee maanden zijn je uitgeharde toppen pas op hun hoogtepunt. Als je je zorgen maakt over schimmel, kun je een paar humidity packs aanschaffen; deze hulpmiddelen verzekeren dat het vochtgehalte optimaal blijft.

[related_story id=334 lang=6 type_class=CmsPagesItem]

8. Geniet van je welverdiende wiet!

Geniet van je welverdiende wiet!

Na vele maanden van liefdevol kweken, verzorgen, oogsten, drogen, knippen en curen, hoef je nog maar één ding te doen: een joint draaien en roken! Eindelijk is je wiet klaar om van te genieten. En na al die moeite kunnen we gerust het volgende stellen: je hebt het verdiend!

Je bezoekt onze Nederlandse website.