Product toegevoegd aan winkelmandje
Afrekenen

Kanna - Sceletium tortuosum

Kanna staat ook wel bekend als het gedroogde plantenmateriaal van Sceletium tortuosum, een plant die van nature voorkomt in Zuid-Afrika. Het spul wordt gerookt, gekauwd of gesnoven.

Geschiedenis

De koppensnellers die woonden in wat we nu Zuid-Afrika noemen, hebben de plant meer dan 1000 jaar lang gebruikt. Hij werd vooral gebruikt om angst en depressie te verlichten bij krijgers die terugkeerden van de strijd; nu zouden we zeggen dat ze aan posttraumatische stress-stoornis leden. Tweehonderdvijftig jaar geleden werd reeds melding gemaakt van het gebruik van een plant genaamd Channa of Kanna; de Hottentotten gebruikten het als visioenopwekkend middel. Door het kauwen op de wortel werden hun dierlijke geesten gewekt, begonnen hun ogen te glanzen en tekenden vreugde en gelach zich op hun gezichten af. Ze moesten zelfs lachen om de meeste eenvoudige voorvallen en ze waren vervuld van aangename ideeën. Een overdosis veroorzaakte bewustzijnsverlies en een delirium.

Kanna is ook verbonden met de gelijknamige elandantilope, een heilig dier dat veel voorkomt in de Zuid-Afrikaanse rotskunst. Toen de Nederlanders in Zuid-Afrika aankwamen, veranderden zij de naam in ‘kauwgoed’ oftewel “iets goeds om op te kauwen”.

De idioomnaam Kanna verwijst tegenwoordig naar Mesembryanthemum: M. expansum en M. tortuosum, maar de plant zelf is nooit definitief geïdentificeerd. In het binnenland van Zuid-Afrika rookt en kauwt men op de alkaloïdebevattende wortels, bladeren en stengels. Dit veroorzaakt een verdovend effect, vergelijkbaar met het effect van cocaïne, dat leidt tot luiheid. Er zijn meer dan 24 alkaloïdebevattende soorten Mesembryanthemum bekend.

Nadat handelaar en ontdekker van Riebeck de effecten van Kanna op sombere en gestreste personen ontdekte, begon hij het te kopen van lokale stammen. De gouverneur van der Stel van de Nederlandse Kaapkolonie constateerde in 1685 dat de inboorlingen grote afstanden aflegden om de beste kwaliteit te verkrijgen en dat ze er een hoge prijs voor betaalden.

In het verleden was men er in het Westen nauwelijks bekend mee, maar nu wordt het langzamerhand steeds meer als alternatieve behandelmethode gebruikt. Met de huidige angst- en depressieproblematiek in het Westen bereikt de vraag naar Sceletium tortuosum als een veilig en effectief natuurlijk medicijn nieuwe hoogten.

Botanisch

In de droge delen van Zuid-Afrika zijn meer dan 1000 soorten Mesembryanthemum gevonden, waarvan ongeveer 24 variëteiten, waaronder de twee hierboven beschrevene, tot de aparte soort Sceletium worden gerekend. Ze behoren allemaal tot de familie van carpetweed, Aizoaceae en worden beschouwd als verwanten van de karmozijnbes-, anjelier- en cactusfamilies.

Chemie

Chemische analyses toonden de aanwezigheid van zeer verschillende typen en hoeveelheden alkaloïden aan, waaronder 4’-O-demethylmesembrenol, mesembrine en mesembrone, en tortuosamine.

Effecten

Kanna heeft een opwekkend en angstdempend effect en vermindert spanning en stress. Het heeft ook een eetlustremmend effect en veroorzaakt bij bedwelmende hoeveelheden een euforische gemoedstoestand, maar is het is geen hallucinogeen middel. Er niets bekend over ernstige bijwerkingen en het gebruik op lange termijn leidt niet tot ontwenningsverschijnselen wanneer het gebruik ineens wordt gestaakt.

Medisch gebruik

Mensen die aan depressie lijden, kunnen baat hebben bij Mesembrine, omdat dit de hersenen in staat stelt om met een kleinere hoeveelheid serotinine te functioneren, waardoor de natuurlijke reserve kan worden bijgevuld.

Een aantal psychiaters, psychologen en doktoren heeft met Sceletiumcapsules en –tabletten geweldige resultaten weten te bereiken bij de behandeling van milde tot matige depressies en angst. Zelf het lekenpubliek kan het gebruiken om de stemming te verbeteren en spanning en stress te verminderen.

Wanneer men er in de juiste hoeveelheid op kauwt, heeft Kanna een verdovend effect in de mond, dat op het effect van Kava lijkt, wat goed van pas komt bij het trekken van tanden. In kleinere hoeveelheden wordt het ook gebruikt bij kinderen met buikgriep. Thee gemaakt van Sceletium heeft een positief effect op alcoholisme en kan helpen om van een alcoholverslaving af te komen.

Variëteiten

Gedroogde kruiden, kruiden in poedervorm of een alcoholische oplossing.

Gebruik

Van oudsher kauwt men op het gedroogde plantenmateriaal en slikt men de sappen door, maar men maakt er ook thee en alcoholische oplossingen van. Tevens wordt het gesnoven of gerookt. De Zuid-Afrikaanse Hottentotten en Bosjesmannen voegden er ook andere kruiden aan toe.

Doseringen: wanneer het gesnoven wordt, is 20 mg voldoende om een duidelijk effect te krijgen. Voor een wat milder effect kun je 50-150 mg mengen met kauwgom of onder je tong leggen. Een dosis van 200 mg toegevoegd aan een kopje thee na het ontbijt en/of na de lunch kan één of twee keer per dag ingenomen worden.

Waarschuwingen

Verhoogt de bloeddruk. De misselijkheid en hoofdpijn die het gevolg zijn van een overdosis verdwijnen snel weer. Een zware overdosis kan angst en hartkloppingen veroorzaken.

Contra-indicaties

Heel weinig mensen ervaren bijwerkingen. Mogelijke bijwerkingen zijn:

Lichte hoofdpijn Lichte misselijkheid, zonder over te geven Zachte ontlasting of diaree zonder krampen Tijdelijke toename van angst of geïrriteerdheid een uur na begin van de behandeling, ebt na een uur weg Slapeloosheid: kan voorkomen worden door de dosis te verlagen of door het middel niet na het middaguur in te nemen Een gevoel van verdoving: wordt voorkomen door het middel één keer ’s avonds in een dosis van 50 mg in te nemen Er zijn GEEN meldingen gedaan van ernstige bijwerkingen

Combinaties

Kanna in combinatie met alcohol en/of cannabis leidt tot een versterking van beide effecten.

 

ZamnesiaKanna - Sceletium tortuosum