Product toegevoegd aan winkelmandje
Afrekenen

De effecten van Ayahuasca

Ayahuasca, ook wel Yagé genoemd, is een hallucinerend brouwsel dat al eeuwen wordt gebruikt door de inheemse bevolking in het Amazone gebied. Het bevat een combinatie van stoffen en wekt zowel lichamelijke als mentale effecten op. De effecten komen op na ongeveer 15 tot 60 minuten na inname en blijven ongeveer 2-6 uur hangen.

Lichamelijke effecten

De lichamelijke effecten die Ayahuasca opwekt, hangen af van de samenstelling van het brouwsel en de ingenomen dosering. Normaal gesproken, zal de gebruiker eerst last krijgen van een golf van misselijkheid waarvan hij mogelijk zal overgeven, sommigen krijgen zelfs een milde vorm van diarree; de inheemse bevolking beschouwt dit als een reiniging om een staat van puurheid te bereiken, voordat men de geesten of goden van de natuur ontmoet. Aanvullend worden parasieten, zoals wormen, uit het lichaam gespoeld, waardoor het lichaam wordt bevrijd van elke afleiding uit de "oude" realiteit en het lichaam klaar om de actieve stoffen op te nemen. De misselijkheid is te vermijden; gezien is dat de meeste culturen een speciaal dieet gebruiken om het effect te verminderen. Andere veroorzaakte lichamelijke effecten kunnen een licht zoemen in het oor, trillen, koude rillingen, intens zweten en een lichte verhoging van de bloeddruk en de hartslag. Er zijn geen gevallen bekend van een fatale overdosis, maar allergische reacties op de stoffen kunnen niet worden uitgesloten. Als een vuistregel geldt: als je een overdosis Ayahuasca inneemt, zul je waarschijnlijk een black-out krijgen en de ervaring is waarschijnlijk verpest, niets anders. Langdurig gebruik van Ayahuasca staat er niet om bekend effect te hebben op de geestelijke gezondheid van de gebruiker en het lijkt ook niet verslavend te zijn. De enige zorg van het gebruik van Ayahuasca is het verhoogde niveau van Tyramine, wat een hypertensie (hoge bloeddruk) crisis kan veroorzaken, wellicht eindigend in een beroerte en een scheur in een mogelijk bestaande aneurisma en een myocardinfarct, wat de dood tot gevolg kan hebben. Maar dit is slechts een theorie en is nog nooit waargenomen. Naast de theoretische gevaren, is er een studie die aantoont dat Ayahuasca een zeer goede remedie is voor depressie, verslaving en angststoornissen.

Mentale Effecten

Ayahuasca bevat krachtige hallucinogene alkaloïden en veroorzaakt een van de meest diepgaande psychedelische ervaringen. Het gebruik van verschillende planten verandert de effecten, maar het meest aangedane zintuig tijdens deze psychedelische Ayahuasca ervaringen is het gezichtsvermogen. De ervaringen worden omschreven als droomachtige reeksen, met verschijningen van spirituele (planten) helpers, demonische wezens, goden en allerlei dieren. Sommigen zien reeksen van drijvende figuren en geometrische patronen en/of ervaren het geweldige gevoel van vliegen, terwijl anderen geloven dat ze dingen zien op grote afstand en gebeurtenissen in de toekomst. De gebruiker ervaart letterlijk een compleet andere wereld dan de koude, harde realiteit waar hij aan gewend is en bereikt een staat van goddelijkheid waarin hij onvoorstelbare plaatsen kan bezoeken, zoals het paradijs of de hel. Het is ook mogelijk je eigen dood te ervaren. Al deze effecten maken het vrij duidelijk te begrijpen waarom de Mestizos Ayahuasca gebruikten om de ziel van het lichaam te scheiden voor hun spirituele en religieuze doelen.

 

Zamnesia

Beste van Ayahuasca