Product toegevoegd aan winkelmandje
Afrekenen

Luchtvochtigheid

Het concept van luchtvochtigheid is iets moeilijker te vatten dan dat van temperatuur - terwijl iedereen kan uitmaken of het 10 of 30 graden Celsius is, is het verschil tussen 50% en 70% vochtigheid iets moeilijker vast te stellen. Gelukkig hoef je maar één ding te weten: tijdens de vegetatieve periode moet de temperatuur tussen de 60 en 80% liggen (voor zaailingen dichter bij 80%), in de tweede helft van de bloeiperiode moet je dit verlagen naar 40-50%.

Het apparaat waarmee je de luchtvochtigheid kunt meten, heet een hygrometer en is in analoge en digitale uitvoering beschikbaar (hij lijkt een beetje op een snelheidsmeter in een auto). Omdat de luchtvochtigheid binnenshuis over het algemeen rond de 40-50% ligt, heb je misschien een luchtbevochtiger nodig om het niveau van 80% te bereiken - maar in een kleine, amateuristische opstelling kan een sprinkler die een paar keer per dag heet water sproeit, voldoende zijn. In een grotere kweekruimte zou een luchtbevochtiger met een ingebouwde hygrometer ideaal zijn, want dit apparaat berekent zelf de vochtigheid en denkt als het ware voor jou.

Als je planten in een vochtige omgeving staan, kun je overwegen om een luchtontvochtiger te installeren, dat is een apparaat waarmee je de luchtvochtigheid naar een lager, specifiek niveau kunt brengen. Als de luchtvochtigheid te hoog is, met name later in de bloeiperiode, loop je het risico dat je wietplanten door schimmel worden aangetast.