Kies Het Juiste Licht Voor Jouw Kweek

Kies Het Juiste Licht Voor Jouw Kweek

Steven Voser
Steven Voser

Cannabisplanten hebben veel eisen, maar niets is zo belangrijk als verlichting. Goede kweeklampen zijn noodzakelijk voor de fotosynthese van je planten. Zo ontvangen ze genoeg energie om te overleven en te floreren.

Daarnaast moet je verzekeren dat je de juiste lampen gebruikt in elke fase van de kweek. Dat maakt namelijk het verschil tussen een gemiddelde of een uitzonderlijke oogst. Ontdek alles over de verschillende soorten verlichting en welk type het meest geschikt is voor jouw kweek.

Kunstmatige belichting is de ruggengraat van iedere cannabiskweek binnenshuis. Licht is de drijvende kracht achter essentiële plantfuncties, zoals fotosynthese en transpiratie. De intensiteit, het spectrum en de positie van het licht. Deze factoren spelen allemaal een belangrijke rol in het efficiënt gebruik van verlichting om de plant krachtig te laten groeien. Het manipuleren van de fotoperiode bij elke fase van de groeicyclus van cannabis, is essentieel voor een succesvolle groei en bloei.

LICHTTYPES VOOR HET CANNABIS KWEKEN

Er zijn verschillende lichtsystemen beschikbaar om cannabis te kweken. De vraag naar binnen gekweekte wiet van hoge kwaliteit is de grootste drijfveer geweest voor de recente ontwikkeling van lichttechnologie. Zo zijn in de laatst twee decennia onder andere CFL-lampen, krachtige TL-buizen, LED-lampen met een aanpasbaar spectrum en zeer efficiënte digitale voorschakelapparaten op de markt gekomen. De kenmerken van elk type licht kennen, helpt je een geïnformeerde beslissing te nemen.

1. HIGH-INTENSITY DISCHARGE (HID)

High-Intensity Discharge (HID)

HID-lampen zijn lange tijd de standaard geweest voor het kweken van cannabis. Hoe hoger de lichtsterkte, hoe beter de plant reageert. Zo probeer je eigenlijk de zon te reproduceren. Zij produceert ongeveer 100.000 lumen per m². De voordelen van HID-lampen zijn de sterkte en het bereik. Een nadeel is dat er veel hitte gegenereerd wordt en wel op twee manieren. Ten eerste stralen de lampen zelf hitte uit. Ten tweede genereren de voorschakelapparaten die gebruikt worden om het voltage te reguleren ook hitte. Een goede luchtafvoer en luchtcirculatie zijn altijd noodzakelijk bij het kweken van cannabis. En dat geldt des te meer wanneer je HID-lampen gebruikt.

HOGEDRUKNATRIUMLAMPEN

HPS-lampen zijn de grote sterren onder de HID-lampen. Ze kunnen gedurende het gehele groeiproces effectief ingezet worden. Ze werken middels de passage van elektriciteit door een met gas gevulde lamp. Het inerte gas xenon wordt daarbij gemengd met natrium en kwikdamp. Deze gloed produceert het welbekende geel/oranje licht dat je in veel plantages ziet. Het voornamelijk geel/oranje lichtspectrum is sterk met een voltage van 2200K. Het is dan ook ideaal om te gebruiken tijdens de bloeiperiode.

METAL HALIDE LAMPEN

MH-lampen (metal halide lampen) zijn net zo effectief voor het kweken van cannabis als HPS. Net zoals HPS-lampen, werken ze door elektriciteit door een peertje gevuld met gas te laten gaan. Echter, bij MH-lampen bevat het gas halogeniden. Dit zijn verbindingen van metalen met broom en jodium. Het licht is opmerkelijk blauw/wit, maar levert nog steeds een uitstekend resultaat op, van zaadje tot de oogst. Het blauwe spectrum is ideaal voor fotosynthese en werkt het best bij vegetatieve planten.

[related_story id=116 lang=6 type_class=CmsPagesItem css_class=old-generation]

Als je de middelen hebt, dan levert het werken met MH de beste resultaten op voor je cannabis gedurende de 18-6 fotosynthesecyclus. Wissel daarna, bij de overschakeling op 12-12, de MH-lampen in voor HPS-lampen voor de bloeifase. Zo wordt de natuurlijke lichtcyclus nagebootst. De omstandigheden veranderen van seizoen tot seizoen. Voor de lente/zomer geldt:

  • Blauw licht
  • Hoge UV-straling
  • Lange dagen
  • Vegetatieve fase

Voor de herfst/winter geldt:

  • Geel/oranje licht
  • Lage UV-straling
  • Korte dagen
  • Bloeifase

Elk licht zou zonder problemen moeten werken om geweldige wiet te kunnen kweken, van begin tot eind. Vervang de lampen en spectra wanneer je overgaat van de vegetatieve- naar de bloeifase. Dan verkrijg je een optimaal resultaat.

DE INTENSITEIT IN KWEEKTENTEN

De Intensiteit In Kweektenten

HPS-lampen en MH-lampen zijn er in verschillende wattages en vormen. Hoe hoger het wattage, hoe intenser het licht over een groter oppervlakte schijnt en hoe dieper dit tot de planten doordringt. Alleen je ervaring kan je houvast bieden bij het maken van deze beslissing. Populair bij marihuanakwekers is:

150W

  • Oppervlaktebedekking: 0,6m x 0,6m, 1-3 planten
  • Afstand van het licht tot het blad: 17cm
  • HID-lampen met een lager wattage hebben vaak ingebouwde voorschakelapparaten en kunnen simpel aangesloten worden op het stopcontact. Een sterke luchtafvoer is meestal niet nodig. De beperkte ruimte wordt voldoende geventileerd door de krachtige luchtstroom die nodig is om cannabis te kweken.

250W

  • Oppervlaktebedekking: 0,8m x 0,8m, 3-5 planten
  • Afstand van het licht tot het blad: 25cm
  • Een hoger wattage betekent meer hitte. Licht met ingebouwde voorschakelapparaten moet beoordeeld worden op de hitte-uitstoot. Zo kun je ervoor zorgen dat er voldoende ventilatie aanwezig is. Modellen met externe voorschakelapparaten zijn makkelijker koel te houden. Je kunt hierbij de voorschakelapparatuur namelijk simpelweg buiten de kweekruimte plaatsen.

400W

  • Oppervlaktebedekking: 1,0m x 1,0m, 6-9 planten
  • Afstand van het licht tot het blad: 30cm
    Hier geldt de regel: als het te heet is op de rug van je hand, dan is het ook te heet voor je planten. Gebruik dus altijd je gezond verstand.
  • Licht met ingebouwde voorschakelapparaten vereist een goede luchtafvoer. We hebben het hier over een serieus wattage. Onthoud dat cannabis gekweekt moet worden onder de 27°C. 400W is al een kleine verwarming in een kleine, afgesloten ruimte.

600W

  • Oppervlaktebedekking: 1,2m x 1,2m, 9-12 planten
  • Afstand van het licht tot het blad: 40cm
  • Bij dit wattage is er sprake van zeer krachtige groei. Er is dus de nodige ventilatie in je kweekruimte vereist. Als je licht geen luchtafvoersysteem heeft, dan is een koelsysteem absoluut noodzakelijk. Wees niet te zuinig met ventilatie en luchtafvoer: beide zijn zeer belangrijk voor het kweken van gezonde cannabis. Ook wil je liever niet dat je huis afbrandt.

1000W

  • Oppervlaktebedekking: 1,5m x 1,5m, 12-16+ planten
  • Afstand van het licht tot het blad: minimaal 53cm
    De "te heet voor je handen, is te heet voor je planten"-regel gaat hier zeker op.
  • Licht met dit wattage en daarboven behoort tot de internationale standaard voor professioneel kweken bij voldoende ruimte. Je merkt hierbij dat je energierekening snel stijgt. De uitgestraalde hitte kan de temperatuur wel met 25°C verhogen. Een goede luchtstroom in de kamer en het afvoeren van de warmte zijn dan ook zeer belangrijk. Koelingsbuizen zijn hierbij een goede investering. Dit zijn transparante buizen die goed ventileren en de hitte direct afvoeren uit de omgeving van de lamp. Afhankelijk van waar je woont, is het daarnaast wellicht noodzakelijk om de temperatuur te reguleren met air conditioning.

Het aantal planten is afhankelijk van je kweekstijl. Kweek een paar, of slechts één, met een ScrOG, of meer met een SOG. Daarnaast zijn er nog allerlei ontbladeringstechnieken. Bij ieder wattage leveren in ieder geval een dicht bladerdek en een grondige doordringing van licht een goed resultaat op.

2. COMPACT FLUORESCEREND LICHT (CFL)

Compact Fluorescerend Licht (CFL)

CFL-lampen zijn de oplossing voor de hobbyist die marihuana kweekt in een beperkte ruimte, zowel in breedte als in hoogte, waar de temperatuur tot een minimum moet worden beperkt. Deze lampen zijn redelijk geprijsd en verkrijgbaar in iedere supermarkt of bouwmarkt. CFL-lampen hebben een cannabisvriendelijk lichtspectrum. Je hebt de keuze uit daglicht (6500K) voor de vegetatie en zacht, wit licht (2700K) voor de bloeifase.

Cannabis groeit bij ieder wattage, zolang je een correcte lichtcyclus hanteert. Je hebt echter kweken en kweken. Minder wattage betekent minder van alles bij elke groeifase. Moeten een paar kelken worstelen om te overleven onder een lamp van 13W? Dan is het de vraag of dit niet veel inspanning en moeite vereist voor weinig winst. Je moet niet te lichtzinnig met licht omspringen. Het is immers een vervanging voor de zon.

Ga uit van 150W per plant. Dit kun je op verschillende manieren samenstellen. Het wattage van CFL-lampen varieert namelijk van 13W tot 200W. Wanneer je voor deze lampen kiest, reageert cannabis het beste op veel lampjes met een lager wattage die dichtbij hangen (10cm) en die evenredig verdeeld zijn over de ruimte. Het plaatsen van slechts één grote lamp met een hoog wattage kan voor ongewenste schaduw zorgen. Zoals voor ieder licht geldt, is de intensiteit omgekeerd evenredig met het kwadraat van de afstand tot de lichtbron. Is de originele lichtbron zwak? Dan kun je met de 1~(1/r²)[1] regel berekenen dat een afstand van 35cm tot de CFL-lamp voor een plant al nacht betekent.

[related_story id=834 lang=6 type_class=NewsClass css_class=old-generation]

Er zijn speciale systemen voor meerdere fluorescentielampen die efficiënt het beschikbare vermogen per m² verdelen. De fluorescentiebuizen zijn evenredig verspreid rondom de kern en verspreiden het licht evenredig.

Het kweken met CFL verdient wat extra aandacht:

  • Low stress training en ontbladeringstechnieken passen goed bij het kweken onder CFL-lampen. Het licht moet dicht op de plant staan en het bladerdak nauwelijks doordringen. Lollipoppen en mainlining zijn met name erg geschikt voor CFL. Kun je wat extra investeren? Dan kan aanvullend licht aan de zijkanten gunstig zijn voor de groei aan de onderkant.

  • De planten moeten nauwlettend in de gaten gehouden worden. Marihuana groeit snel en kan daardoor sneller dan je denkt te dicht bij de lichtbron komen. Als planten te dicht bij een lichtbron, zoals CFL, komen, stagneert de groei. Door het licht op een optimale afstand te houden (10cm), wordt een optimale kweek gegarandeerd.

  • Controleer de omstandigheden van het groeimedium regelmatig. Verdamping en transpiratie zijn minimaal bij het kweken onder CFL. Hierdoor kan de nat-droogcyclus verstoord raken. Ook kan het leiden tot een ophoping van voedingsstoffen en een verhoging van de pH. Houd de kweekomstandigheden dus goed in de gaten.

  • Zorg ervoor dat er continu en goede luchtcirculatie is, zelfs als het licht uit is. In de schaduw kunnen anders namelijk ziektekiemen en schimmels ontstaan.

3. LICHTGEVENDE DIODE (LED)

Lichtgevende Diode (LED)

LED-verlichting wordt steeds vaker gezien als het paradepaardje onder de lichtbronnen in de cannabis kweekwereld. Met extra’s, zoals infrarood en ultraviolet licht, geeft LED een veelzijdigheid aan spectra. LED is energie-efficiënt en een stuk koeler per lumen dan HID-lampen.

In tegenstelling tot HID en fluorescerend licht, waarbij stroom door gas heengaat, wordt voor LED een andere technologie gebruikt om licht te produceren. Een diode is een tweeaderig halfgeleiderschakelelement dat ervoor zorgt dat de lading slechts één kant uit kan gaan. Als de noodzakelijke stroom of bias wordt toegepast, straalt het materiaal van de diode licht uit. LED-verlichting kan geïntegreerde lenzen en andere componenten bevatten. Deze kleine juweeltjes worden veelvuldig gebruikt in de elektronica- en ICT-industrie. Ze worden ook steeds meer een standaard voor de koplampen van auto’s.

LED-chips bestaan normaal gesproken uit lampjes van 3W of 5W die vaststaan op panelen om zo verschil in intensiteit te kunnen geven. Een 125W LED paneel heeft bijvoorbeeld 25 x 5W LED-chips. Voor een cannabisvriendelijk spectrum kun je uit verschillende gekleurde lampjes kiezen. De panelen kunnen blauwe, rode, witte, UV en infrarode lichtbronnen bevatten in diverse samenstellingen voor vegetatie en bloei. Het blauwe spectrum, met een hoge UV-straling, is geschikt voor de vegetatieve fase. Het rode spectrum, met een hoge infrarood-straling, is ideaal voor de bloeitijd. Gebruik je meer geavanceerde spectra, zoals infrarood? Gebruik dan een beschermende, donkere bril bij het inspecteren van de planten. Deze niet-waarneembare golflengten kunnen je netvlies namelijk beschadigen.

[related_story id=1823 lang=6 type_class=NewsClass]

LED panelen zijn aantrekkelijk, omdat ze op verschillende vlakken meer kostenefficiënt zijn. Zo zijn de startkosten vergelijkbaar met HID, maar die worden steeds lager naarmate de vraag ernaar groeit en de technologie goedkoper wordt.

LED-verlichting is met name voordelig omdat het efficiënt is. HID-lampen verspillen 95% van hun energie aan hitte. LED panelen verbruiken veel minder. Ze kunnen dan ook veel effectiever gekoeld worden met de ingebouwde ventilatoren en koelelementen. De hitte wordt weggeblazen van het plantendek en makkelijker gemedieerd door ventilatie.

LED-verlichting kost aanzienlijk minder wat betreft het verbruik. Je hebt tot 40% minder energiekosten. Een reden hiervoor is dat LED-lampen direct fel branden als je ze aanzet. Andere lichtbronnen moeten eerst nog opwarmen voordat ze werken. Een LED paneel produceert ook meer lumen per watt dan andere lichtbronnen.

LED gaat 50-60.000 kweekuren mee, terwijl HPS slechts 2-3000 uren meegaat.

Een LED-opstelling legt de nadruk op licht voor het bladerdek, zonder dat je extra kosten hebt voor bijvoorbeeld reflectoren. Alle andere lichttypes hebben reflectoren nodig om het licht om te leiden, zodat het niet via het plafond ontsnapt.

Hoewel LED-verlichting aanzienlijk minder hitte produceert, verspreidt het toch nog genoeg fotonische energie om je planten te kunnen verbranden. Laat het mooie paarse spectrum je niet voor de gek houden. Plaats je LED panelen dichter dan 30-45cm op de planten? Dan verbrandt een plant net zo goed als wanneer je dit met een HID-lamp doet.

HET LICHTSPECTRUM EN CANNABIS

Het Lichtspectrum En Cannabis

De zon is het voorbeeld voor de kweker binnenshuis. Zij geeft een compleet stralingsspectrum af. Van onzichtbare röntgenstraling tot aan het zichtbare lichtspectrum.

Jij hoeft als lichtbron voor je planten alleen het zichtbare spectrum en een paar andere dingen te regelen om je cannabis succesvol te laten groeien. Alle andere golven en deeltjes gaan door alles heen, waaronder door jou en je planten.

Cannabis vereist een variëteit aan lichtspectra om het genetisch potentieel volledig te benutten. We ervaren deze spectra als "licht" in het algemeen. Het lichtspectrum verandert echter van zonsopgang tot zonsondergang en van seizoen tot seizoen, waarbij de zon in de lucht beweegt.

Planten reageren op verschillende manieren op deze spectra. Buitenshuis zijn de spectra verbonden aan de seizoenen, maar binnenshuis kunnen de omstandigheden nagebootst worden. De reactie op het lichtspectrum is een belangrijk onderdeel van de plantenevolutie. Het kan benut worden om de opbrengst binnenshuis te vergroten.

Gedurende de natuurlijke vegetatieve fase van cannabis, in de lente en de zomer, komt de zon snel op en staat ze lange tijd hoog aan de hemel. Als er weinig atmosfeer is om te doordringen, neigt het licht naar blauw/wit en is de UV-straling hoog. De kweker binnenshuis zou moeten proberen om dit licht zo veel mogelijk na te bootsen. De daglengte wordt nagebootst met de 18-6 vegetatieve fotoperiode. Dit laat je plant weten dat het lente is; tijd om in volume toe te nemen en wortels te ontwikkelen.

Binnenshuis kunnen deze omstandigheden van de zomer/lente nagebootst worden met MH-lampen voor vegetatie. Dat kan echter ook met CFL-lampen met koud licht of LED panelen met vooral blauwe lampjes.

Gedurende de natuurlijke bloeiperiode van cannabis, in de late zomer tot en met de herfst, komt de zon minder snel op. Ook staat ze lager aan de hemel voor kortere perioden. Doordat er meer atmosfeer moet worden doordrongen, is het licht meer geel/rood en is er veel infrarode straling. De fotoperiode wordt ingekort tot 12-12, om zo de kortere dagen te imiteren. Dit laat je plant weten dat het herfst is; tijd om de vegetatie te stoppen en met de bloeiperiode te beginnen.

Binnenshuis kunnen deze herfstachtige omstandigheden bereikt worden door HPS-lampen te gebruiken voor de bloeiperiode. Ook kun je kiezen voor warmgekleurde CFL-lampen of LED panelen met vooral rode lampjes.

[related_story id=466 lang=6 type_class=NewsClass css_class=old-generation]

Dit lijkt allemaal veel informatie om in een keer te bevatten. De fijne kneepjes van het licht vormen slechts een deel van de heksenketel aan info voor het kweken van goede wiet. Kennis over belichting, plantvoeding, het belang van de waterkwaliteit, luchtcirculatie en temperatuur, maar ook wat geduld, tijd en het lezen van een paar online tutorials zoals deze, zorgen ervoor dat je een marihuanakweker van wereldklasse wordt.

Je bezoekt onze Nederlandse website.