Product toegevoegd aan winkelmandje
Afrekenen

Bloeilampen

De tropische zon, een vereiste van je favoriete plant, kan kunstmatig worden vervangen door verschillende soorten lichtbronnen.

Eerst en vooral, het meest populair onder kwekers in het algemeen, is de hoge druk natrium lamp - HPS. De meest gebruikte zijn 250W, 400W en 600W, hoewel 150W en 1000W soms ook worden gebruikt. Omdat ze een geelachtig, warm licht creëren, zijn ze bij uitstek geschikt voor de bloeiperiode, waarin zij de plant stimuleren toppen te ontwikkelen (of fruit, wat dat betreft, afhankelijk van de soort plant die je het liefst kweekt...).

Vergelijkbare Metal Halide (MH) lampen stralen een kouder, blauw licht, wat perfect is voor de eerste fasen van een planten leven. Het gebruik ervan zal de neiging van de plant om in de eerste weken te lang te groeien elimineren, zoals dat wellicht zou kunnen gebeuren bij gebruik van HPS voor de hele cyclus.

Deze beide gloeilampen passen in E40 draad en vallen in de categorie HDI (High Intensity Discharge) lampen, die externe ballast nodig hebben. Een alternatief waarbij extra investeringen in starters niet nodig zijn, zie je in de vorm van CFL - Compact fluorescentielamp. Deze zijn vergelijkbaar met de standaard spaarlampen die je waarschijnlijk in je appartement gebruikt, maar dan groter. Ze variëren van 85W tot 250W en stoten bijna 100% fotosynthetisch actieve straling uit (in tegenstelling tot 30-40% in HID-lampen), waardoor al het licht wordt gebruikt om planten te voeden. Aangezien spaarlampen weinig energie in warmte omzetten, kunnen wel tot 5 centimeter van de planten worden geplaatst, waardoor het licht efficiënter wordt gebruikt. Ze zijn het overwegen waard, vooral voor kleine kweekruimtes, waar een hoge temperatuur een belangrijk obstakel is.

De nieuwste hype onder telers is LED-verlichting (light emitting diodes). Deze geavanceerde technologie verandert vrijwel elke maand en creëert steeds efficiëntere verlichting systemen.