Product toegevoegd aan winkelmandje
Afrekenen

Wat is een Chillum?

Chillum rokenEen typische chillum (of chilam of Shillum) is een rechte, kegelvormige rookpijp. Chillums worden traditioneel gemaakt van klei, steen of hout en worden al zeker sinds de 18e eeuw gebruikt door de Sadhus (Holy Men) in India en de Hindoe monniken in het Himalaya-gebied om opium, cannabis en andere verdovende middelen of kruiden te roken, maar er zijn ook zeer oude chillums gevonden in Zuid-Afrika, dus de werkelijke oorsprong van de chillum is onbekend.

In India is het roken, of zelfs het bezit van een chillum, traditioneel voorbehouden aan mannelijke gebruikers en dit werd voornamelijk gedaan in de plattelandsgebieden in het noorden van India. Wanneer de chillum werd aangestoken, raakten zij hun voorhoofd aan met de chillum en zeiden: "Boom Shankar". Hiermee werden Shiva en de andere goden uitgenodigd om de chillum met hen te roken.

Gewoonlijk werd de chillum rondgedeeld en dit maakte het bijzonder belangrijk voor vroege stoners en de hippie beweging en hun gevoel van "eenheid" of lid te zijn van de "familie" in de jaren 60. Tegelijkertijd namen stoners, terugkerend op hun reizen uit India, chillums mee terug als souvenir (en vast niet alleen om naar te kijken). Het relatief gemakkelijke gebruik en de eenvoudige reiniging zorgde voor meer populariteit. Kanttekening: er wordt beweerd dat de bewoners van Amerika hun chillums doorgaven tegen de klok in; gezegd wordt dat zij hun kont (sorry) af veegden met hun linkerhand en daarom nooit een chillum met hun linkerhand zouden aanraken, dus ze gaven hem altijd door aan diegene rechts van hen.

Tegenwoordig, of beter gezegd, sinds de jaren 90, is het gebruik van chillums minder populair vanwege de vernieuwende rook attributen en eigenlijk worden er meer chillums in Italië geproduceerd dan in India, maar oudere consumenten uit (niet uitsluitend) de hippie scene houden nog steeds vast aan deze verouderde en zeer directe manier van het roken van cannabis en het feit dat het rookapparaat moet worden rondgegeven om de ervaring te delen. Zelfs Rastafari's gebruiken chillums in hun rituelen, en missen de juiste datum op een dag na! Ze vieren hun "Grounation Day" op 21 april. Geen 420, maar nog steeds een goede dag voor een gezamenlijke joint. Maar ik dwaal af...

What is a Chillum

Chillums kopen

Chillums komen in bizarre variaties: mensen zijn inventief en snijden wegwerp chillums van biologische wortels of radijsjes (leuk idee trouwens, het voegt vast een interessante smaak toe) en sommige mensen hebben het maken van chillums zelfs tot een kunst verheven. Darrel "Pipeman" Mortimer bijvoorbeeld, een straatartiest uit San Fransisco. Hij maakte sinds 1970 bijna 10.000 chillums en heeft ze persoonlijk gesigneerd en verkocht; als dat geen toewijding is!

Veel mensen in de stoner gemeenschap noemen de onderste steel van een bong ook een "chillum". Voorzover wij weten is het de meest gebruikte term in stoner jargon voor dit specifieke item. Bong "chillums" zijn meestal gemaakt van glas of van een soort roestvrij staal.

 

 


Zamnesia
Chillum

Wat is een Chillum?

Chillum rokenEen typische chillum is een rechte, kegelvormige rookpijp. Chillums worden traditioneel gemaakt van klei, steen of hout en worden al zeker sinds de 18e eeuw gebruikt door de Sadhus (Holy Men) in India en de Hindoe monniken in het Himalaya-gebied. Meer info