Product toegevoegd aan winkelmandje
Afrekenen

Wat is Salvia divinorum?

Chemische formule Salvia

Salvia divinorum is een unieke psychoactieve drug. Deze effectieve psychedelische plant is inheems voor de vochtrijke regenbossen van Mexico en behoort tot de salie-familie. In feite laat "Salvia divinorum" zich vertalen met "Goddelijke Salie" wat tevens de spirituele kenmerken en gewichtigheid benadrukt die het heeft voor de inheemse gemeenschappen van Mexico. Van de vele soorten salie die er zijn bevat alleen de Salvia divinorum het actieve bestanddeel Salvorin A, wat verantwoordelijk is voor het opwekken van psychologische effecten.

Wat Salvia zo fascinerend maakt in vergelijking tot andere psychoactieve middelen is dat het anders werkt dan bijvoorbeeld paddo's of LSD. Veel psychoactieve bestanddelen worden geclassificeerd als alkaloïden, Salvorin A is een zuiver chemisch product dat een intens, soms angstaanjagend effect veroorzaakt, zelfs met een minimale dosis. Salvorin A heeft impact op verschillende opioïde-receptoren dan andere psychedelica, en daarom is het zo uniek. Met andere woorden: Salvia is bijzonder krachtig en moet daarom gerespecteerd worden.

Sjamaanse en culturele geschiedenis van Salvia Divinorum

Salvia Divinorum

Salvia Divinorum is te vinden in de afgelegen regionen van de Sierra Mazateca bergen in Zuid-Amerika. De Indianen die in die regio leven, beschouwen Salvia Divinorum als een heilige plant en ze wordt ook als zodanig gebruikt in sjamaanse rituelen.

Maria Sabina, de meest beroemde Mazateekse curandera of sjamaan, heeft haar hele leven gewijd aan helend werk met psilocybine paddestoelen en Salvia Divinorum. Ze heeft eens de beroemde uitspraak gedaan dat zij Salvia gebruikte, als paddestoelen niet voorradig waren. Ze merkte op dat Salvia niet zo krachtig is als de paddestoelen, maar dat dat ook te maken kon hebben met het feit dat ze een aftreksel maakte met de bladeren. Hoewel een Salvia thee psychoactieve effecten produceert, is het niet zo sterk als bijvoorbeeld de quid methode.

Hoewel er wordt aangenomen dat Salvia al eeuwen wordt gebruikt, is het door de westerse wereld niet eerder ontdekt, tot de beroemde etno-botanist, R. Gordon Wasson, de psychoactieve aard van de plant onderzocht. R. Gordon Wasson is met name de botanist die psilocybine bevattende paddestoelen introduceerde in het westen.

Maar ook onder de inheemse Mazateken was de ontdekking van Salvia wellicht een vrij recente gebeurtenis. De Mazateken hadden namelijk niet echt een inheemse naam voor de plant en noemen het "hojas de María Pastora", wat weer vertaalt naar "bladeren van Mary de herderin". Het is nog Mazateken Salviasteeds niet helemaal duidelijk hoever terug het gebruik van Salvia onder de inheemse stammen gaat. Omdat de plant slechts in een kleine regio van Mexico voorkomt, kan het zomaar door vele Indianen onontdekt zijn gebleven. En degenen die in het gebied woonden, hebben wellicht de kennis erover verloren tijdens de turbulente tijden van de Spaanse invasie. Het blijft een mysterie of de plant uitsluitend voor die generatie, die Wasson ontmoette, naamloos was, of dat de psychoactieve krachten van de plant ook werkelijk onbekend waren voor de generaties ervoor.

Als gevolg hiervan, suggereerde Wasson dat Salvia mogelijk kon zijn wat de Azteken "Pipiltzintzintli" noemden, wat "de puurste kleine prins" betekent. Hiernaar wordt verwezen in een 17de eeuws geschrift en helpt uit de mogelijke oorsprong van de plant uit te leggen. Velen geloven echter dat deze oude referentie cannabis betreft en niet Salvia.

In de westerse maatschappij, werd pas rond 1930 onderzoek gedaan naar Salvia, toen het door Jean Basset Johnson werd beschreven tijdens zijn onderzoek naar het Mexicaanse gebruik van psychedelica. Johnson beschreef dat de bladeren van de plant werden gebruikt als onderdeel van psychedelische rituelen. Dit zorgde ervoor dat Wasson in 1950 meer onderzoek verrichtte naar de plant, toen hij bevestigde dat ze inderdaad psychedelische eigenschappen bezat. In een samenwerkingsverband met Albert Hoffman (de uitvinder van LSD) en Robert G Weitlaner, werd in de vroege jaren '60 een levend monster van Salvia meegenomen naar het westen voor onderzoek en classificatie.

De farmacologische kant van de plant bleef wat nevelig tot de jaren '90, toen Daniel Siebert opnieuw onderzoek deed naar de plant. Sindsdien is Salvinorine A, het voornaamste actieve bestanddeel van Salvia, geïdentificeerd. Er is echter nog steeds veel te ontdekken over Salvia.

HOE GEBRUIK JE SALVIA DIVINORUM?

roken Salvia

De standaardmethode voor het gebruik van Salvia is het roken van de gedroogde bladeren, net als met cannabis, waarbij de dikke gele rook zo lang mogelijk in de longen wordt vastgehouden. Deze actie heeft een directe invloed op de sterkte van de ervaring. Om dit te bereiken is makkelijker gezegd dan gedaan, omdat Salvia bitter smaakt, om maar niet te zeggen dat het bijzonder onaangenaam is bij het verbranden.

Er zijn diverse manieren voor het consumeren van salvia met verschillende werkzaamheden, inclusief tincturen, extracten en het oraal innemen. Salvia extracten zijn bijzonder geconcentreerd en zelfs krachtiger dan de gedroogde bladeren. Het wordt aanbevolen dat gebruikers hun dosis nauwkeurig afmeten - zo sterk is het! Tincturen worden minder gebruikt, omdat ze moeilijk te verkrijgen zijn. Gebruikers kunnen ook op de Salvia-bladeren kauwen om het effect te ondergaan als ze dat willen, maar het roken is wel de meest gangbare methode voor het hedendaagse gebruik van Salvia.  

Bij de traditionele Mazatec-rituelen werden de bladeren vermalen tot een fijne pasta die vervolgens werd vermengd met een vloeistof zodat het geconsumeerd kon worden. Dit is voor de moderne gebruikers niet de meest economische methode, er zijn meer bladeren voor nodig dan bij het roken. Deze methode zorgt ervoor dat de effecten van Salvia langer duren, en dat is wat gebruikers graag willen.

DE EFFECTEN VAN SALVIA DIVINORUM

De effecten van Salvia divinorum moeten niet onderschat worden, met name voor nieuwe gebruikers. Zelfs de meest ervaren cannabisgebruikers of degenen die ervaring hebben met andere psychedelica zullen de bijzondere kracht van deze recreatieve drug erkennen.

 Om het even in perspectief te trekken, een kleine dosis Salvia kan in feite rustgevend en euforisch zijn voor de gebruiker, maar dat is niet hetzelfde wat je ervaart als je een stevige hijs neemt van een waterpijp. Na het roken van salvia ondervindt je de effecten meestal binnen één minuut. In het begin zullen de rokers een veranderde werkelijkheid ervaren, hun gedrag verandert, denkpatronen en het gevoel voor tijd en ruimte raakt voor een paar minuten helemaal verstoord. De effecten van salvia houden meestal niet langer dan twintig minuten aan, voor de gebruiker lijkt dit veel langer te duren.

De effecten van Salvia divinorum worden gecategoriseerd in de "Salvia Ervaring Schaal" die de ervaring verdeeld in een spectrum van het minst intens tot zeer intens, en correspondeert vervolgens met elke letter van het woord "Salvia". Ze lopen als volgt op: (S)ubtiel Effect, (A)ndere Waarneming, (L)ichte Visioenen, (V)erhevigde Visioenen, (I)mmateriële Existentie, (A)mnesia Verschijnselen. Wees gewaarschuwd, de verschillen tussen subtiel en Amnesia zijn reusachtig, en het maximale effect kan bij sommige gebruikers volledige desoriëntatie veroorzaken.

DE BIJWERKINGEN VAN SALVIA

Over het algemeen heeft Salvia weinig bijwerkingen anders dan die geassocieerd worden met de high. Sommige rokers melden hoofdpijnen veroorzaakt door Salvia en tevens hartkloppingen, maar dat duurt niet langer dan een paar minuten na het afzwakken van de trip. Van Salvia krijg je geen katereffect, waardoor het een veilige drug is zolang je als gebruiker maar in het gezelschap bent van "nuchtere" vrienden, ook wel trip-sitters genoemd.


De trip-sitter is uitermate belangrijk omdat de echte gevaren waarmee Salvia in verband gebracht worden de bij de roker veroorzaakte remmingen verliest, met de daarbij behorende verwardheid. Er zijn geen gevallen van gebruik met dodelijke afloop bekend van Salvia divinorum, wel is het voorgekomen dat individuen agressief werden en zichzelf, of anderen verwondden (meestal onopzettelijk) als ze high waren.

Als ze onder invloed verkeren zouden gebruikers geen toegang moeten hebben tot geweren, messen en andere scherpe voorwerpen of machines die iemand zouden kunnen verwonden. Terwijl de meeste personen die Salvia gebruiken geen daadwerkelijke bedreiging vormen kun je toch maar beter het zekere voor het onzekere nemen.

DE LEGALITEIT VAN SALVIA

Legaliteit van Salvia

Salvia is in de meeste delen van de wereld legaal en kan eenvoudig online besteld worden of gewoon van iemand die je kent in Europa of de Amerika's. Het kopen van Salvia divinorum is niet strafbaar, hoewel het rijden onder invloed van dit psychedelicum tot arrestatie kan leiden, en het is voor zowel de gebruikers als medeweggebruikers en voetgangers extreem gevaarlijk.

Er zijn beginnende gebruikers die gezien het feit dat Salvia legaal is ervan uitgaan dat het een vrijetijds-drug is. Het tegendeel is waar, de effecten van Salvia, zeker voor de eerste keer, zijn veel krachtiger, overweldigender en angstiger dan een hijs van een joint. Salvia kan veilig gebruikt worden, en bijdragen aan de spirituele ontwikkeling voor degenen die weten hoe, en wanneer het te gebruiken; het blijft echter een drug die verantwoord gebruikt dient te worden.

IS SALVIA VERSLAVEND?

Het fijne van Salvia is dat het absoluut NIET verslavend is! Gezien de sterkte is Salvia een drug die vaak bij gelegenheid gebruikt wordt en een bepaald doel dient, en niet als zelfmedicatie. De vluchtige psychologische en fysieke highs van Salvia zijn een hoofdreden dat er zo veel mensen zijn die deze soms angstaanjagende ervaringen eens willen proberen om hun bewustzijn te vergroten.

 


Zamnesia

Gerelateerde producten