JACK HERER

 Jack Herer

 

Jack Herer, de auteur van "The Emperor Wears No Clothes" was een sprankelende persoonlijkheid in de beweging voor het legaliseren van cannabis en oprichter en directeur van de "Help End Marihuana Prohibition (HEMP)" organisatie. Soms werd hij de 'Keizer van de Hennep' genoemd. Er is zelfs een cannabis soort verkrijgbaar met zijn naam: Jack Herer, een sativa dominante en meervoudig bekroonde cannabis die in 1995 gekweekt en in Nederland door Sensi Seeds op de markt werd gebracht. Hij was twee keer kandidaat voor president van de Verenigde Staten voor de Grassroots partij en heeft bovendien een plaats in de Hall of Fame van de tegencultuur. Hij geloofde dat cannabis de perfecte plant is om te kunnen voorzien in een hernieuwbare bron van medicijnen, voedsel en brandstof en dat de Amerikaanse overheid het bewijs ervan verbergt. Helaas overleed Jack Herer, precies op het moment dat de beweging in een stroomversnelling zit.

Jack Herer werd geboren op 18 juni 1939 in New York City als jongste van drie kinderen, maar hij groeide op in Buffalo, N.Y. Hij ging in het leger en diende in Korea nadat hij de middelbare school voortijdig verliet. Toen hij terugkwam werkte hij als schilder van borden.

In de vroege jaren 60, verhuisde hij met zijn gezin naar Los Angeles en hoewel een scheiding niet daarna volgde, hield hij nauw contact met zijn kinderen. In de late jaren 60, toen Jack Herer 30 jaar was, kwam hij voor het eerst in aanraking met het roken van cannabis. Dit zorgde ervoor dat hij zijn baan als schilder opgaf en een headshop opende in Venice Beach, waar hij een levenslange vriendschap sloot met Ed Adair, ook eigenaar van een headshop en voorstander van de legalisering van marihuana.

In 1973 besloten de heren samen de strijd aan te gaan voor de legalisering van cannabis en door te gaan tot elke gevangene, veroordeeld voor het bezit van cannabis, zou zijn bevrijd. In 1981 werd Jack gearresteerd voor het komen op verboden terrein in federaal gebied toen hij handtekeningen aan het verzamelen was voor een stemmingsinitiatief in Californië. Zijn 14 dagen in de cel gebruikte hij om een start te maken met het schrijven van "The Emperor Wears No Clothes". Na zijn vrijlating verhuisde hij naar Portland waar hij zijn headshop "The Third Eye" opende op Southeast Hawthorne Boulevard. Hij voltooide zijn boek, liet het printen op hennep papier en gaf het uit in 1985.

In het boek vertelt hij dat de Amerikaanse overheid cannabis in 1939 in de ban deed, omdat zij de plaag die "Marihuana" heet, uit wilden roeien; dit in strijd met het feit dat gedroogde marihuana bloemen al eeuwenlang werden gebruikt. Daarnaast zijn de vezels van de plant enorm duurzaam en de zaadjes zouden kunnen dienen als zeer eiwitrijk voedsel. Ed, zijn vriend, overleed in 1991, maar Jack bleef vechten en reisde door het hele land, pleitend voor de legalisering van cannabis. Ondertussen trouwde en scheidde Jack nog twee keer voordat hij in 2000 trouwde met Jeannie Hawkins.

In juli 2000 kreeg Jack een beroerte en lichte hartaanval op een hennepfestival in de buurt van Eugene, waar hij een gedeeltelijke bewegingsbeperking aan over hield en moeite met praten, maar na een lange herstelperiode hervatte hij zijn reisschema weer. In 2004 beweerde hij dat zijn verbeterde gezondheid het resultaat was van zeer geconcentreerde wietolie en het gebruik van Amanita muscaria.

Jack kreeg op 12 september 2009 wederom een hartaanval te verduren op het Hempstalk Festival in Portland, Oregon en heeft bijna een maand in kritieke toestand gelegen. Hij werd een tijd in een kunstmatige coma gehouden voordat hij op 13 oktober 2009 naar een andere instelling werd overgebracht. Hij kon met zijn ogen reageren als iemand praatte, maar was zelf niet meer in staat te communiceren.

Hij overleefde en uiteindelijk huurde zijn vrouw Jeannie een huis in Eugene, waar zij hem verzorgde tot zijn dood op 15 april 2010, op 70-jarige leeftijd. Jack werd begraven op de Eden Memorial Park begraafplaats in Mission Hills, Californië. Moge hij rusten in vrede.

Herer liet een vrouw, zes kinderen, een broer en een zus achter.

 


Zamnesia


Leeftijdsverificatie 18+

Ben je 18 jaar of ouder? De content op Zamnesia.nl is uitsluitend geschikt en bestemd voor volwassenen.

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent.