MARIA SABINA

Maria Sabina

 

Volgens R. Wasson, een Amerikaanse ethnomycologist en bankier, werd Doña María Sabina geboren op 17 maart 1894, maar volgens haar moeder María Concepción, werd haar dochter geboren op de dag van de Maagd Magdalena, 22 juli. Documenten in de plaatselijke parochie geven aan dat ze op de 24ste werd gedoopt.

Doña María's vader, Crisanto Feliciano, overleed aan een ziekte toen zij slechts drie jaar oud was. Haar moeder vertrok met haar en haar jongere zusje María Ana, om in te gaan wonen bij haar ouders in de Sierra Mazateca in het zuiden van Mexico, in het huis van haar grootouders.

Doña María raakte al op vroege leeftijd bekend met magische paddestoelen. Ze vertelt dat ze zich herinnerde dat zij op 7-jarige leeftijd met haar zusje speelde terwijl zij de dieren van de familie verzorgde, toen zij een heleboel prachtige paddestoelen zag, groeiend onder een boom. Ze herkende dat deze identiek waren aan degenen die de lokale curandero (heler) Juan Manuel gebruikte in zijn ceremonies om de zieken te genezen, dus ze plukte er een paar en at ze op. María zei tegen haar zusje hetzelfde te doen en als snel voelde ze de magische effecten van de goddelijke paddestoel. De volgende maanden aten zij en haar zusje verschillende keren de magische paddestoelen. Hoewel hun moeder haar eens betrapte, terwijl zij met uitbundige blijdschap aan het lachen en zingen was, en vroeg wat ze had gedaan, kreeg ze nooit een standje voor het eten van de magische paddestoelen. Toen ze acht jaar was, voelde haar oom zich ziek en veel sjamanen uit de omgeving van haar dorp konden hem niet genezen met hun kruiden; in plaats daarvan verergerde zijn kwaal. Op dat moment herinnerde zij de paddestoelen en dat zij hulp konden bieden als zij dit ooit nodig had. Doña María vertrok om wat van de heilige paddestoelen te plukken en at ze op. Toen de effecten verschenen, vroeg zij de paddestoelen hoe zij haar oom kon helpen beter te worden en de paddestoelen vertelden haar dat ze hem een speciaal kruid moest geven om de "boze geest", die bezit had genomen van haar oom, te verdrijven. De paddestoelen vertelden haar dat ze een ander kruid nodig had dan wat de sjamanen hadden gebruikt en dat ze het kon vinden in de bergen, waar het water uit de beek puur is en de bomen hoog zijn. Ze herkende de plaats die de paddestoelen lieten doorschemeren en ze rende erheen en haalde wat van het kruid. Ze maakte een brouwsel en gaf dit aan haar oom; binnen enkele dagen was hij genezen. Dit was het moment dat Doña María wist dat dit haar manier van leven zou worden en toen zij opgroeide, werd zij gerespecteerd als een eerlijke en krachtige "Sabia", "een wijze" in haar dorp. Ontelbare zieken en lijdende mensen zochten haar magie in de decennia dat zij haar genezende ceremonies uitvoerde.

Het was 1955, toen de eerste westerling het kleine dorpje Huautla de Jimenez in Oaxaca bezocht. R. Gordon Wasson, een Amerikaanse ethnomycologist en bankier, bezocht de woonplaats van Doña María en hij was ook de eerste westerling die met haar deelnam aan een velada. Wasson nam sporen mee naar Parijs, waar hij deze identificeerde als Psilocybe Mexicana. Het actieve hoofdbestanddeel werd geïsoleerd en gesynthetiseerd door de Zwitserse chemicus Albert Hofmann in 1958. Hoewel Wasson probeerde de identiteit van Doña María geheim te houden, verspreidde het verhaal van de Mazateekse Sabia en zijn ervaringen met haar magische paddestoelen zich als een lopend vuurtje door het westen, toen hij Doña María en haar ceremonies voor het eerst beschreef in Life magazine in mei 1957. Al snel arriveerden duizenden paddestoelen zoekers, wetenschappers en anderen in de Sierra Mazateca, waaronder ook beroemdheden uit die tijd, waaronder rocksterren als John Lennon, Bob Dylan, Mick Jagger en Keith Richards. Zelfs de CIA stuurde een undercover agent om monsters te verzamelen van de magische paddestoelen.

Doña María zei: "Voor Wasson, nam niemand de kinderen (magische paddestoelen) om God te vinden. Ze werden altijd gebruikt om de zieken te genezen". Nog een opmerkelijk citaat impliceert haar spijt over het tonen van haar magie aan Wasson: "Vanaf het moment dat de buitenlanders arriveerden, verloren de 'heilige kinderen' hun zuiverheid. Ze verloren hun kracht, zij hebben hen verwoest. Daarom zullen zij niet langer werken. Er is geen oplossing voor." Elke keer dat zij de bezoekers gaf waar zij naar zochten en elke keer dat zij een ceremonie uitvoerde, gaf zij een stukje van haarzelf weg.

Al snel dacht de Mexicaanse politie dat zij drugs verkocht aan de buitenlanders en deze ongewenste aandacht veranderde de sociale dynamiek van de Mazateekse gemeenschap en dreigde de Mazateekse gewoonte te beëindigen. De gemeenschap gaf Doña María de schuld, verbande haar en verbrandde de hut die haar hele leven haar thuis was.

Doña María Sabine, de meest beroemde en geprezen curandera op aarde, overleed op 23 november 1985.

 


Zamnesia


Leeftijdsverificatie 18+

Ben je 18 jaar of ouder? De content op Zamnesia.nl is uitsluitend geschikt en bestemd voor volwassenen.

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent.