Product toegevoegd aan winkelmandje
Afrekenen

Geschiedenis van Kanna

AfricaDe koppensnellers die woonden in wat we nu Zuid-Afrika noemen, hebben de plant meer dan 1000 jaar lang gebruikt. Hij werd vooral gebruikt om angst en depressie te verlichten bij krijgers die terugkeerden van de strijd; nu zouden we zeggen dat ze aan posttraumatische stress-stoornis leden. Tweehonderdvijftig jaar geleden werd reeds melding gemaakt van het gebruik van een plant genaamd Channa of Kanna; de Hottentotten gebruikten het als visioenopwekkend middel. Door het kauwen op de wortel werden hun dierlijke geesten gewekt, begonnen hun ogen te glanzen en tekenden vreugde en gelach zich op hun gezichten af. Ze moesten zelfs lachen om de meeste eenvoudige voorvallen en ze waren vervuld van aangename ideeën. Een overdosis veroorzaakte bewustzijnsverlies en een delirium.

Kanna is ook verbonden met de gelijknamige elandantilope, een heilig dier dat veel voorkomt in de Zuid-Afrikaanse rotskunst. Toen de Nederlanders in Zuid-Afrika aankwamen, veranderden zij de naam in ‘kauwgoed’ oftewel “iets goeds om op te kauwen”.

De idioomnaam Kanna verwijst tegenwoordig naar Mesembryanthemum: M. expansum en M. tortuosum, maar de plant zelf is nooit definitief geïdentificeerd. In het binnenland van Zuid-Afrika rookt en kauwt men op de alkaloïdebevattende wortels, bladeren en stengels. Dit veroorzaakt een verdovend effect, vergelijkbaar met het effect van cocaïne, dat leidt tot luiheid. Er zijn meer dan 24 alkaloïdebevattende soorten Mesembryanthemum bekend.

Nadat handelaar en ontdekker van Riebeck de effecten van Kanna op sombere en gestreste personen ontdekte, begon hij het te kopen van lokale stammen. De gouverneur van der Stel van de Nederlandse Kaapkolonie constateerde in 1685 dat de inboorlingen grote afstanden aflegden om de beste kwaliteit te verkrijgen en dat ze er een hoge prijs voor betaalden.

In het verleden was men er in het Westen nauwelijks bekend mee, maar nu wordt het langzamerhand steeds meer als alternatieve behandelmethode gebruikt. Met de huidige angst- en depressieproblematiek in het Westen bereikt de vraag naar Sceletium tortuosum als een veilig en effectief natuurlijk medicijn nieuwe hoogten.

 

ZamnesiaKanna