Product toegevoegd aan winkelmandje
Afrekenen

Een kijkje in het endocannabinoïdensysteem

Waarschijnlijk heb je tijdens het lezen over cannabis verwijzingen gevonden naar hoe cannabinoïden samenwerken met receptors in het lichaam, zonder echt te weten wat ze zijn. In dit korte artikel worden je vragen beantwoord.

Het netwerk van receptoren binnen ons lichaam, bekend als het endogene cannabinoïde-systeem, is verantwoordelijk voor het onderhoud van de algemene gezondheid en is waarschijnlijk een van de meest belangrijke fysiologische systemen in ons lichaam. Dit systeem, vernoemd naar cannabis, de plant die tot de ontdekking leidde, loopt door ons hele lichaam. Het heeft vele taken, maar het belangrijkste doel is het behouden van de homeostase, de regulering en het onderhoud van een stabiele omgeving binnen het menselijk lichaam.

Cannabis en het endocannabinoïdensysteem

Human Nervous SystemDe gelijkenis tussen de twee namen valt direct op. Dit komt omdat de cannabinoïden in cannabis extreem overeenkomen met degenen die ons lichaam zelf produceren, de endocannabinoïden. "Endo" is kort voor endogeen, wat Grieks is voor "herkomst van binnen" en dit staat weer voor stoffen die door het lichaam zelf worden geproduceerd. Buiten een levend lichaam, zijn cannabinoïden uitsluitend aangetroffen in cannabis, vandaar de naam.

Het was de specifieke manier waarop cannabinoïden uit cannabis samenwerkten met ons systeem die leidde tot de realisatie dat we onze eigen natuurlijke vorm van cannabinoïden hebben. Wanneer cannabinoïden in ons lichaam worden geïntroduceerd, en wisselwerken met het endocannabinoïdensysteem, voelen we de fysiologische en psychoactieve effecten van marihuana. Heel simpel gezien: het lichaam maakt endocannabinoïden aan om haar eigen systemen te regelen en reguleren. Wanneer we cannbinoïden uit cannabis introduceren, werken we het systeem krachtig in een versnelling, door het verhogen van de hoeveelheid aanwezige cannabinoïden.

CB1 en CB2 receptoren

ReceptorHet endocannabinoïdensysteem is samengesteld uit verschillende receptoren, die elk op een andere manier met elkaar samenwerken en verschillende resultaten veroorzaken, maar met hetzelfde doel voor ogen: homeostase. De twee belangrijkste receptoren binnen dit systeem zijn bekend als CB1 en CB2 receptoren. CB1 receptoren zijn voornamelijk aanwezig in de hersenen en het zenuwstelsel, terwijl CB2 receptoren onderdeel zijn van ons afweersysteem. Het is de manier waarop deze receptoren zich binden aan en samenwerken met de verschillende cannabinoïden uit marihuana die de holistische en diepgaande effecten veroorzaken, die we ook ervaren. Dit komt door de manier waarop THC, CBD, en de vele andere minder bekende cannabinoïden, omgaan met de systemen in ons lichaam, vrij vaak in ons voordeel. Dit is de reden waarom cannabis zoveel gevolgen heeft voor de medische wetenschap.

De gevolgen

Wat dit allemaal aantoont, is dat cannabis niet uitsluitend op aarde is om ons high te maken (hoewel dit wel een bijkomend voordeel is). Ongelooflijk genoeg, heeft onderzoek aangetoond dat cannabisplanten de cannabinoïden gebruiken binnen hun eigen systemen om gezonde groei te bevorderen en te behouden. Het lijkt erop dat cannabinoïden voor ons hetzelfde doen. Gesteund door een lange gebruiksgeschiedenis, lijkt een grote hoeveelheid wetenschappelijk onderzoek de medicinale mogelijkheden van cannabis te bevestigen bij de behandeling van een groot aantal aandoeningen, zoals epilepsie en diabetes.

Maar vanwege lasterlijke politici en hebzuchtige bedrijven die cannabis een slechte naam geven, wordt hoognodig onderzoek tegengehouden. Gelukkig wordt deze negativiteit langzaam ontrafeld, nu meer en meer gegrond, wetenschappelijk onderzoek wordt uitgevoerd naar de eigenschappen van cannabinoïden en hoe zij het lichaam ten goede komen. Als gevolg hiervan, beginnen veel landen, de VS inbegrepen, marihuana te zien voor wat het werkelijk is. Wist je dat een recentelijk onderzoek heeft aangetoond dat cannabinoïden kunnen fungeren als een preventieve maatregel tegen kanker en ook kunnen helpen door alcohol veroorzaakte hersenbeschadigingen ongedaan te maken? En we staan pas aan het begin; wetenschappers vinden voortdurend nieuwe toepassingen. Behoorlijk spannende tijden staan ons nog te wachten!

 

ZamnesiaBeste van CBD