Product toegevoegd aan winkelmandje
Afrekenen

Gezondheid & Veiligheid van e-sigaretten

veiligheid e-cigarettes

E-sigaretten zijn een vrij recente uitvinding en het gebrek aan regels en onderzoek heeft wat vragen opgeleverd over de veiligheid en gezondheid. Het volgende artikel schijnt een lichtje op de huidige situatie voor wat betreft nicotine als e-sigaretten.

Nicotine

niet giftigOp dit moment is er geen bewijs dat suggereert dat nicotine serieuze gevolgen heeft voor de gezondheid, behalve dan dat het verslavend is. Verreweg de meeste complicaties van het roken komen van de bijproducten, die vrijkomen bij het verbranden van tabak, zoals koolmonoxide, teer en de duizenden andere chemische stoffen die vrijkomen. Nicotine zelf bevat geen van deze giftige stoffen, het is een stimulerend middel die ervoor zorgt dat lichaam en geest meer alert en actief aanvoelen.

Hoewel nicotine de meest gebruikte drug ter wereld is, ontbreekt wetenschappelijk onderzoek naar de effecten op lange termijn. Onderzoek op ratten heeft geen hoger sterftecijfer of toename van tumoren opgeleverd. Er is onderzoek dat suggereert dat nicotine mogelijk kankerverwekkend is, maar hierover wordt flink gediscussieerd en bewijs, om deze bewering te ondersteunen, ontbreekt. Op dit moment suggereert het meeste wetenschappelijk bewijs alleen dat het erkende gevaar van nicotine in verslaving ligt.

E-sigaretten en e-vloeistof

Dit brengt ons op de e-sigaret. Hoewel nicotine geen serieuze gezondheidsrisico's met zich meedraagt, vragen we ons af wat de effecten zijn van nicotine, en de andere ingrediënten in e-vloeistoffen, op onze gezondheid?

Tot voor kort, hebben organisaties zoals de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO), zwaar actie gevoerd voor beperkingen op e-sigaretten, gebaseerd op het argument dat ze niet voldoende zijn onderzocht. Echter, in de tussentijd is klinisch onderzoek gedaan en de eerste resultaten suggereren dat zij niet meer risico's dragen dan het gebruik van een nicotine pleister.

Een onderzoek, gepubliceerd door de Lancet, zette de eerste stappen om de lange termijn effecten van het gebruik van een e-sigaret te onderzoeken bij een grote groep rokers, vergeleken met diegenen die andere methodes gebruikten om nicotine binnen te krijgen. Het onderzoek betrof 657 rokers, die elk een van de drie opties kregen toegewezen: Ze kregen een e-sigaret met nicotine, een placebo e-sigaret of een nicotine pleister. De resultaten leverden geen aanzienlijk verschil in bijwerkingen op tussen diegenen die nicotine in een e-sigaret gebruikten en diegenen die een nicotine pleister gebruikten.

Hoewel dit een positieve uitkomst is voor voorstanders van de e-sigaret, moet opgemerkt worden dat dit het eerste experiment is op grote schaal, dat is gepubliceerd. Het is een goede indicatie dat e-sigaretten geen gezondheidsrisico leveren, maar meer onderzoek moet worden gedaan.

E-vloeistof komt in twee vormen, of als propyleenglycol (PG) of als plantaardige glycerine (VG). Vloeistoffen gebaseerd op propyleenglycol komen vaker voor, omdat de chemische eigenschappen voor het gebruik in een e-sigaret de voorkeur hebben. Zowel de Wereld Gezondheidsorganisatie als de Amerikaanse FDA beschouwen PG als veilig en onderzoeken hebben aangetoond dat PG niet kankerverwekkend of giftig is.

PG wordt vaak gebruikt in veel producten voor consumenten, zoals cosmetica, babydoekjes en astma inhalers. Een keerzijde is wel dat PG in enkele gevallen een allergische reactie veroorzaakt. Met name gebruiker die last hebben van reeds bestaande eczeem of andere huidaandoeningen, kunnen overgevoelig reageren.

Plantaardige glycerine wordt minder vaak gevonden in e-sigaretten, met name vanwege de dikkere consistentie en zoete smaak. VG wordt gemaakt van plantenolie zoals kokosnoot-, soja- of palmolie. Net als PG kunnen we plantaardige glycerine vinden in diverse producten, zoals lotions, hydraterende crèmes, zepen en shampoos. Er zijn geen risico's bekend bij het gebruik van plantaardige glycerine en men zou het veilig kunnen eten. Sommige gebruikers hebben, na het gebruik van een op VG gebaseerde sigaret, aangegeven last te hebben van slijm in de keel, in tegenstelling tot de gerapporteerde droge mond die kan volgen na een hijs met PG.

De huidige mening wordt prachtig opgesomd door de Boston University of Public Health, die hun eigen onderzoek concludeerde met de bewering dat "weinig, tot geen, chemische stoffen, gevonden op het niveau van een elektronische sigaret, reden geven tot serieuze gezondheidsbezwaren." Het is veilig om te zeggen dat, als je zoekt naar een alternatief voor tabak, e-sigaretten een zeer goede optie zijn.

 

Zamnesia