Product toegevoegd aan winkelmandje
Afrekenen

Kunnen e-sigaretten je helpen bij het stoppen met roken?

Er is geen passend antwoord op deze vraag. E-sigaretten helpen mensen inderdaad te stoppen met roken, maar kunnen ze je ook helpen nicotine op te geven?

CigarettesE-sigaretten zijn een zeer rendabel alternatief voor rokers, op zoek naar een alternatief voor de gezondheidsrisico's en de problemen die geassocieerd worden met het roken van traditionele sigaretten. E-sigaretten verbranden niet zoals traditionele sigaretten en ook bevatten zij niet de giftige mix van chemische stoffen. Dit betekent dat mensen die e-sigaretten gebruiken, alle teer, koolmonoxide en andere ellende vermijden die samenhangen met het roken van tabak.

Omdat e-sigaretten een bevredigende dosis nicotine leveren zonder giftige stoffen, zijn e-sigaretten werkelijk een optie voor diegenen die willen stoppen met roken. In dat geval kunnen e-sigaretten daadwerkelijk stoppen.

Jean-Francois Etter leidde een onderzoek aan de Universiteit van Genève in Zwitserland. Gedurende een periode van een jaar, werden tabaksgebruikers, die de overstap naar e-sigaretten hadden gemaakt, ondervraagd. Hij concludeerde: "Klinische tests, observatiestudies en bewijs komen overeen: de elektronische sigaret heeft een groot aantal rokers geholpen te stoppen met hun gewoonte… zelfs als de wil om dit te doen ontbreekt." En het lijkt veel veiliger te zijn dan het roken van tabak. Hij schrijft: "Met elektronische sigaretten, worden 99,9% van de gevaren die samenhangen met roken, uitgeschakeld."

Degenen die overstappen geven aan dat zij minder hoesten, een betere longcapaciteit hebben, beter kunnen ademen, meer energie hebben en zich lichamelijk fitter voelen. Het stoppen met tabak kan ook de seksuele driften verbeteren, terwijl het roken van tabak dit vermindert.

Maar kunnen e-sigaretten je helpen compleet te stoppen?

CigarettesDit is een onderwerp waar druk over wordt gediscussieerd en bewijs voor beide kanten is dun gezaaid. De meeste studies, zoals degene die recentelijk gepubliceerd is in Lancet, een Brits wetenschappelijk tijdschrift, beweren dat e-sigeretten niet meer effectief zijn dan het gebruik van een nicotinepleister.

Omdat de definitie van verslaving altijd het aspect van schade opneemt, stelt Etter voor dat een pure nicotine verslaving door e-sigaretten niet meer onder de noemer van een verslaving valt: "We praten over verslaving als je niet langer zonder een product kan, die de gezondheid en het sociale leven van de gebruiker vernietigt. Dit is het geval met tabak, wat dodelijk is, je financieel aan de grond zet en je isoleert, maar dit is niet van toepassing op de e-sigaret, die je redt, geld besparend is en je niet uit het sociale leven haalt."

Concluderend, het antwoord of e-sigaretten rokers kan helpen stoppen is zowel ja als nee. Het kan je helpen weg te bijven van de gevaren van het roken van tabak en je meer controle geven over de geconsumeerde nicotine; maar bewijs dat e-sigaretten een effectief middel zijn om compleet te stoppen, ontbreekt. In elk geval, zijn e-sigaretten hoe dan ook een slimmere keuze, tot het punt waar sommige wetenschappers van mening zijn dat het door doktoren moet worden geadviseerd.

 

Zamnesia