Product toegevoegd aan winkelmandje
Afrekenen

De effecten van nicotine

NicotineNicotine is de centrale, psychoactieve stof die wordt gevonden in tabak en zonder nicotine zouden sigaretten niet veel meer zijn dan een dure stok met hooi. Nicotine is de natuurlijke bescherming van de plant tegen insecten, maar het is ook de reden waarom we naar een sigaret grijpen wanneer we in een slechte bui zijn of ons gestrest voelen. Deze stof heeft het vermogen om onze geest tegelijkertijd zowel te stimuleren als te ontspannen.

Eenmaal geïnhaleerd, baant nicotine zich een weg door onze bloedbaan, waarbij het ons brein bereikt in slechts 7 seconden. Eenmaal daar, activeert het de bijnieren, waardoor het lichaam extra epinefrine aanmaakt, ook wel bekend als adrenaline. Hierdoor wordt onze hartslag en de bloeddruk vergoot, terwijl onze centrale zenuwstelsel opkikkert, waardoor we ons meer alert en actief voelen. Nicotine stimuleert ook de productie van dopamine, een neurotransmitter die de plezierroutes van onze hersenen activeert, waardoor de ervaring meer belonend wordt.

Afhankelijk van de individuele samenstelling en dosering, kan nicotine ook verdovende effecten hebben. Er is onderzoek dat suggereert dat het kalmerende effect een psychologische oorsprong heeft; het is de voldoening van het krijgen van een nicotine hit die een gevoel van ontspanning opwekt, maar het is in werkelijkheid niet de nicotine die de veroorzaker is. In dat opzicht is de ontspanning een secundair effect.

Daarnaast verhoogt nicotine het bloedsuikerniveau, waarvan wordt gedacht dat het een gevolg is van de extra vrijgekomen adrenaline. Deze extra glucose is geassocieerd met verhoogd leervermogen, verbeterd geheugen en een hoger niveau van alertheid. Zoals algemeen bekend, is nicotine ook de stof die de verslaving creëert bij sigaretten.

Tobacco

Tabaksplanten

Het verschil tussen nicotine en sigarettenrook

Het is belangrijk te weten dat sigarettenrook en nicotine niet hetzelfde zijn. Nicotine is een stof die we terugvinden in sigaretten en de rook die zij produceren, maar de rook staat bol met duizenden andere chemische en giftige stoffen. Het is mogelijk nicotine te verkrijgen via andere methodes, zoals e-sigaretten of nicotinepleisters, die alle andere gifstoffen, zoals teer en koolmonoxide, die vrijkomen bij het roken van tabak, vermijden. Ook worden longziektes en andere serieuze aandoeningen met name gerelateerd aan tabaksrook en niet aan de nicotine zelf.

 

Zamnesia