Product toegevoegd aan winkelmandje
Afrekenen

Wat Zijn Ayahuasca Analogen?

Ayahuasca Analogen (aka Anahuasca) zijn plantencombinaties die het chemische mechanisme van Ayahuasca, namelijk de MAOI-DMT interactie nabootsen. De Banisteriopsis Caapi rank en de vermengde planten zijn uniek voor het regenwoud van de Amazone, maar hun chemische mechanisme kan opnieuw worden nagemaakt met een aantal planten uit andere delen van de wereld.

In de basisvorm is Ayahuasca een mix van de Banisteriopsis Caapi rank en de bladeren van de Psychotria Viridis (Chacruna). Vaak worden diverse andere psychoactieve planten toegevoegd aan het brouwsel. Het gebruik van mengplanten vereist kennis en ervaring, zodat de toevoeging van andere planten de energie van het brouwsel verbetert. Omdat Ayahuasca vaak gebruikt wordt in genezings-ceremonies, worden bepaalde planten, die de genezing bevorderen, mogelijk toegevoegd door de "curandero", de sjamaan.

De RIMAs: Omkeerbare Remmer Van Monoamine Oxidase A

Er is een misverstand over de MAOI effecten van Ayahuasca. Het onderliggende mechanisme dat Ayahuasca oraal actief maakt, is de remming van de monoamine oxidase enzymen, over het algemeen aangeduid als MAOI. Maar in het geval van Ayahuasca, wordt uitsluitend MAO-A geremd, wat het tot een RIMA maakt, een omkeerbare remmer van monoamine oxidase A. Rima's horen bij dezelfde familie als MAOIs, maar laten meer specifieke actie zien dan MAOIs en zijn over het algemeen veiliger vanwege de onbeperkte activiteiten van MAO-B. Dieetvoorschriften hoeven niet zo streng gevolgd te worden als bij MAOIs, hoewel wisselwerkingen met voorgeschreven geneesmiddelen nog steeds erg gevaarlijk of zelfs fataal kunnen zijn.

Het Ayahuasca MAOI Dieet

Anahuasca & Farmahuasca

Terence McKenna, een beroemd psychonaut, voorstander van heldhaftige doses, docent en schrijver, was gefascineerd door het vermogen van Ayahuasca, maar hij beschouwde de gelimiteerde verkrijgbaarheid van Ayahuasca buiten het regenwoud als een groot probleem:

"Waarschijnlijk zal slechts een synthetische duplicatie van Ayahuasca, samengesteld met het correcte percentage van DMT en bèta-carbolines, de ervaring beschikbaar maken buiten het gebied waar het inheems is." (1989)

Achteraf zag McKenna de wijdverspreide kweek en wereldwijde verkrijgbaarheid van Banisteriopsis Caapi niet aankomen. Nu duurzame Ayahuasca plantages op de kaart verschijnen, is het brouwsel daadwerkelijk gemakkelijk te krijgen buiten het inheemse gebied. Niettemin leidde de zoektocht naar "Ayahuasca kopieën" tot interessante ontdekkingen, namelijk de Anahuasca combinatie.

Syrische Wijnruit & DMT Planten

De meest voorkomende combinatie, die de actie van ayahuasca nabootst, is de Syrische wijnruit en diverse bronnen van DMT, maar de meest gebruikte is Mimosa tenuiflora.

De psychoactieve effecten van Syrische wijnruit zijn al eeuwen bekend en er is bewijs voor vroeg ritueel gebruik van de plant in het middenoosten. Voor de ontdekking van harmala alkaloïden in Ayahuasca, werd hun aanwezigheid voor het eerst gezien in de Syrische wijnruit. Naast Ayahuasca is de Syrische wijnruit de meest bekende MAOI bevattende plant en wordt vaak gebruikt als versterkingsmiddel bij andere psychedelica, zoals DMT.

Syrische wijnruit bevat concentraties alkaloïden die variëren van 0,3-7%, wat in sommige gevallen aanzienlijk hoger is dan de gevonden concentraties in Banisteriopsis Caapi. Hoewel Syrische wijnruit oorspronkelijk een exotische plant uit Centraal-Azië is, kan ze nu in het wild worden gevonden in Eurazië en de westkust van de VS.

Er is een uitgebreid aanbod planten die DMT bevatten. De percentages variëren sterk en, wanneer er ook rekening wordt gehouden met beschikbaarheid en alkaloïden, kunnen we de selectie verkleinen naar een aantal zeer interessante. Een ervan is Mimosa Hostilis, die ook al eeuwenlang ritueel wordt gebruikt. In de Amazone wordt de wortelschors bereid in een drankje met de naam "Jurema", die op zichzelf al actief is. Deze activiteit van Jurema heeft twijfel gezaaid over de algemene theorie van MAOI en DMT omdat Mimosa geen MAO remmende bestanddelen bevat. Het kan echter wel zo zijn dat het nog onontdekte bronnen van MAOIs bevat. Het is nog steeds grotendeels experimenteel en er is maar weinig onderzoek beschikbaar.

Farmahuasca1 is een meer gecontroleerde, farmaceutische benadering van het gebruik van Ayahuasca. In plaats van het werken met rauwe planten, worden pure extracten van Harmala alkaloïden en DMT gebruikt. Eerst wordt een capsule met MAOIs ingenomen, gevolgd door een capsule met DMT.

Vergelijkbaar, Maar Verschillend

De ayahuasca ervaring gaat verder dan simpele scheikunde; het bevat een complexe fytochemische samenstelling en interactie die nog niet goed begrepen wordt. Hoewel het MAOI mechanisme eenvoudig kan worden gedupliceerd, blijft de spirituele energie van Banisteriopsis Caapi uniek. Planten dragen meer informatie dan chemisch kan worden geanalyseerd en de Caapi rank is een zeer goed voorbeeld van een plant met een unieke "geest" of essentie. Velen die geëxperimenteerd hebben met zowel ayahuasca als analogen omschrijven het als een aparte kwestie. Hoewel anahuasca zeker een volledige ervaring levert, is de inhoud van de trip verschillend.

Een goede manier om dit te vergelijken is de zogeheten tunnel en zaklamp analogie. Banisteriopsis Caapi opent een ruimte, zoals een tunnel of een koepel, maar dit kan niet worden gezien totdat de DMT licht komt brengen. DMT fungeert hier als een zaklamp, die met name licht schijnt op een bepaald aspect van de caapi. Op dezelfde wijze zullen planten als Syrische wijnruit een andere ruimte verschaffen.

Externe Bronnen:

  1. https://pdfs.semanticscholar.org/9f95/8be0924e28f2a2c25e13f7dceb03fc12aa78.pdf
Leeftijdsverificatie 18+

Ben je 18 jaar of ouder? De content op Zamnesia.nl is uitsluitend geschikt en bestemd voor volwassenen.

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent.


Beste van Ayahuasca