Product toegevoegd aan winkelmandje
Afrekenen

Natuurlijk conditie opbouwen met kruiden

Je energiek en levendig voelen is belangrijk om vol van het leven te kunnen genieten. Geld komt en gaat, omstandigheden veranderen, maar alleen op je lichaam en creatieve geest kan je volledig vertrouwen. Maar het opbouwen en vasthouden van solide lichamelijke en mentale conditie is een gevoelige balans en als je je moe of uitgeput voelt, moeite hebt met opstaan, of moeite met wakker blijven, is er veel wat je kan doen. Voordat je veel geld spendeert aan supplementen en een nieuwe koffiezetter, kunnen een paar simpele stappen veel verschil maken.

Stap 1: Slaap meer

InsomniaHet simpelweg meer slapen is zo logisch om te doen, maar is tegelijkertijd het meest lastig in de praktijk te brengen. Als je gewend bent laat op te blijven en niet kan uitslapen, ontwikkelt er vanzelf een slaaptekort.

Je weet vast hoe rot je jezelf kan voelen van slaapgebrek, maar er zijn daadwerkelijk een groot aantal onderzoeken die precies aantonen hoe slecht het is. Uit een onderzoek is gebleken dat je je depressief en angstig kan voelen bij minder dan zes uur slaap. Het maakt je ook droevig en minder aantrekkelijk voor de andere sekse en het zorgt ervoor dat je kiest voor een ongezond dieet.

Probeer dus het volgende: De komende twee weken, zorg je elke nacht voor tenminste 6-8 uur rust.

Grote kans dat het niet makkelijk zal zijn om eerder in slaap te vallen dan je gewend bent. Zeker als er sprake is van angstproblemen, of andere spanningen, kan het in slaap vallen en rust krijgen lastig zijn. In zulke gevallen, kunnen slaap-bevorderende kruiden wonderen doen:

Valeriaan (Valeriana officinalis)
Hop (Humulus lupulus)
California Poppy (Eschscholzia californica)
Passiebloem (Passiflora incarnata)
Blauw glidkruid (Scutellaria lateriflora)

Zowel een tinctuur als een thee werkt prima en je kunt al deze kruiden in grote hoeveelheden vinden bij de meeste lokale kruiden apotheken of reformhuizen.

Stap 2: Breek de cyclus van stimulerende middelen

Coffee AddictionDe verleiding is groot om nog maar eens een grote pot koffie te zetten. We zijn erg gewend geraakt aan korte energiestoten, geleverd door suiker, cafeïne, tabak en synthetische uppers. Maar van snelle stimulerende middelen zal je jezelf, na verloop van tijd, uitgeput voelen, omdat de energie niet wordt aangevuld. Cafeïne is de meest populaire psychoactieve drug ter wereld, maar leidt na verloop van tijd tot uitputting van de bijnieren, omdat cafeïne het systeem overbelast. Dit is een behoorlijke uitdaging, maar om een natuurlijke energie balans te restaureren, moet je de cafeïne laten staan, of in ieder geval tot een minimum beperken.

Stap 3: Met kruiden revitaliseren

Hier komen de kruidentonicums echt tot hun recht, samen met de adaptogene kruiden. Zoals de naam al aangeeft, kunnen Adaptogene kruiden zich aanpassen aan de behoeften van het lichaam. Meer exact: Ze herstellen de normale functie van een systeem. In deze categorie passen vele kruiden en sommigen zullen beter passen bij een persoon dan anderen. Vooraanstaande kruiden in deze klasse zijn:

HerbsGinseng (Panax Ginseng)
Ashwagandha (Withania somnifera)
Eleuthero (Siberische Ginseng)
Maca (Lepidium meyenii)
Gotu Kola (Centella asiatica)
Suma (Pfaffia paniculata)
Catuaba (Erythroxylum catuaba)

Medicinale paddestoelen zijn ook enorm waardevol voor dit proces. Denk aan: Reishi, Chaga, Cordyceps, Lions Mane enzovoorts. Omdat er een uitgebreid aanbod is van kruidentonicums, is het verstandig om een paar verschillende te proberen en te ontdekken welke het beste voelt.

Een kruid die een eervolle vermelding verdient is Rhodiola Rosea. Dit kruid wordt vaak gebruikt bij vermoeidheid en heeft sterk stimulerende eigenschappen. Het staat aangeschreven als een middel voor de spanningen van de 21ste eeuw: vermoeidheid, mentale verwarring en milde depressie. Rhodiola is een sterk werkend kruid dat traditioneel al eeuwen wordt gebruikt in Scandinavische landen.

Het is belangrijk kruiden een tijdje te gebruiken, omdat hun effecten zich geleidelijk opbouwen.

Stap 4: Onderhoud het zenuwstelsel

Er is inderdaad een verbinding tussen het gezegde: "stalen zenuwen hebben" en het daadwerkelijke zenuwstelsel, die de grote verbinding van ons lichaam is. Het Centrale Zenuwstelsel is een delicaat systeem die niet alleen elk orgaan verbindt, maar ook de lichamelijke en psychologische aspecten. Overstimulatie en stress hebben een negatieve invloed op het zenuwstelsel en kan ons letterlijk uitgeput, en "op van de zenuwen" laten voelen.

In westerse kruidenkunde, worden zenuwkalmerende kruiden gebruikt om het zenuwstelsel af te stemmen. Hiervan zijn met name zenuwkalmerende tonics, die het zenuwstelsel versterken en weer opbouwen. Kruiden in deze categorie:

Haver (Avena Sativa)
Sint Janskruid (Hypericum perforatum)
Blauw keppeltje (Scutellaria lateriflora)
Kamille (Matricaria chamomilla)
Valeriaan (Valeriana officinalis)
Hop (Humulus lupulus)
Catuaba (Erythroxylum catuaba)
Citroenmelisse (Melissa officinalis)
Betonie (Stachys officinalis)
Lavendel (Lavandula angustifolia)

Na verloop van tijd, kan het regelmatige gebruik van een selectie van deze kruiden bijdragen aan een gezond zenuwstelsel. Maar het herstellen van verloren balans omvat meer dan kruiden alleen; er zijn namelijk ook veranderingen nodig in levensstijl, lichaamsbeweging, spirituele oefeningen en het meest belangrijk: Toewijding.

Let op: Deze informatie is niet bedoeld om medisch advies te vervangen en al het materiaal is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Er wordt geen enkele garantie gegeven op de juistheid van deze informatie. Overleg elke informatie met je zorgverlener.

Zamnesia

Energizers