Waar Wordt Bij Drugstests Op Gelet?

Hoe Werken Drugstest Nu Eigenlijk?

Hoe Werken Drugstest Nu Eigenlijk?

Testen op drugs is een ongelukkig feit van het leven. Het wordt het meest gebruikt voor het testen van atleten, sollicitanten en wanneer er problemen zijn met de wet. De volgende informatie geeft weer hoe drugstests nu eigenlijk werken vanuit een technisch oogpunt.

Screening Test

De meest gebruikelijke vorm van testen is de screening test. Deze methode gebruikt antilichamen, op ongeveer dezelfde manier als ons immuunsysteem gebruikt om bepaalde stoffen te identificeren en op te pakken. Antilichamen zijn gemaakt van 4 proteïne ketens die een "Y" vorm maken. Het einde van de armen van de Y varieert in vorm per antilichaam. De gedacht is dat, wanneer een wit bloedlichaampje een onbekend object tegenkomt in het lichaam, de antilichamen met de cellen proberen dit object te pakken, met hun variërende vormen. Als de vorm correct is, zal het zich vastgrijpen en dit witte bloedlichaampje zal veel meer antilichamen in dezelfde vorm produceren om het onbekende object te omsingelen en neutraliseren.

Antilichamen worden door wetenschappers op dezelfde manier gebruikt om drugs op te sporen. Wanneer een wetenschapper een antilichaam heeft, specifiek voor waar ze naar zoeken, kunnen ze een ELISA test uitvoeren. Dit betreft in feite het vastmaken van de antilichamen aan de bodem van een speciaal bord en het monster in kwestie eroverheen halen. Na een tijdje, als de drug, waarnaar gezocht wordt, aanwezig is zal deze vastgegrepen zijn door de antilichamen en op hun plaats gehouden.

Daarna wordt het bord gewassen om het resterende overtollige materiaal te verwijderen, waardoor het interessante gedeelte achterblijft. Meer antilichamen worden toegevoegd, waarmee verzekerd wordt dat de gezochte stof volledig omsingeld is. Als dit het geval is, wordt een bijbehorend antilichaam toegevoegd die veel algemener in zijn soort is. Dit, meer algemene, antilichaam, is zo aangepast dat het een enzym heeft die kleur produceert, maar zich ook vastgrijpt aan de andere, primaire antilichamen die al aanwezig zijn.

Tenslotte wordt een stof toegevoegd die van kleur verandert in de aanwezigheid van het enzym van het bijbehorende antilichaam. Als de stof van kleur verandert, is dit een indicatie voor de wetenschappers dat de gezochte drug gevangen is door de antilichamen in het monster.

Gerelateerd artikel

Hoe Lang Blijven Drugs In Het Lichaam?

Bevestiging Test

De bevestiging test is veel meer geavanceerde en duurdere manier van het testen op drugs. Het wordt meestal uitgevoerd met een van twee methoden. Deze zijn gaschromatografie en massaspectrometrie.

Gaschromatografie dwingt de bestanddelen in het monster te scheiden, waardoor ze gemakkelijk te identificeren worden door ze te laten passeren door een smalle zuil met traag gas op een hoge druk.

Massaspectrometrie is een methode die de moleculen van het monster bombardeert met elektroden, waardoor ze gedwongen worden op te breken. Elke molecule heeft een specifieke manier van breken, waardoor deze te identificeren zijn of een "vingerafdruk" achterlaten. Dit stelt wetenschappers in staat drugs te identificeren als zij uit elkaar vallen.

Waar Wordt Bij Drugstests Op Gelet?

Waar Wordt Bij Drugstests Op Gelet?

Drie algemene types drugstests worden gebruikt. Deze zijn: de Standard 5 Panel Drug test (wij verkopen het hier!), de Extended drug test en Additional Testables.

Basis testen, zoals de 5 Panel test, worden het meest gebruikt en testen op de meest "populaire" illegale stoffen. Deze zijn:

 • Cannabinoïden (gevonden in cannabis)
 • Cocaïne
 • Amfetaminen (inclusief maar niet uitsluitend speed, MDMA en meth)
 • Opiaten (inclusief maar niet uitsluitend heroïne, opium, morfine en codeïne)
 • PCP

5-Panel Drug Test CardBekijk Product

In sommige omstandigheden zal de tester zeer zorgvuldig willen zijn, bijvoorbeeld bij het testen van atleten. In deze situatie zal een Expanded Drug Test worden gebruikt. Deze test zoekt naar alle drugs in de standaard test en daarnaast nog de volgende:

 • Ethanol (inclusief maar niet uitsluitend alcoholische dranken en ethylalcohol)
 • Hallucinogenen
 • Barbituraten
 • Benzodiazepinen (inclusief maar niet uitsluitend kalmeringsmiddelen zoals valium en librium)
 • Anabole steroïden (spieropbouwende hormonen)
 • Inhaleermiddelen (inclusief maar niet uitsluitend oplosmiddelen, verf etc.)

Op Additional Testables worden zeer zelden getest en zijn zeldzaam en zeer specifiek. Meestal wordt naar het volgende gekeken:

 • LSD
 • tryptaminen
 • fenethylaminen
 • inhaleermiddelen

Methoden Voor Het Verkrijgen Van Monsters

Methoden Voor Het Verkrijgen Van Monsters

Er zijn vijf belangrijke manieren waarop een drugstest kan worden uitgevoerd, waarbij verschillende lichaamsproducten worden gebruikt.

 • Urine

Dit is de meest voorkomende en goedkope manier waarmee op drugs kan worden getest. Het wordt met name gebruikt om te testen op drugsgebruik in de laatste week, maar sommige stoffen, zoals cannabis, kunnen langer worden opgemerkt. Vanwege de aard van wat wordt getest, worden urinetests als schendend gezien, hoewel het de meest gebruikte methode is. Het is mogelijk om direct resultaten te krijgen, maar voor nauwkeurige resultaten moet het monster naar een lab worden gestuurd.

Wil je deze drug test omzeilen? Klik hier!

Gerelateerd artikel

Hoe Je Een Urinecontrole Op Drugs Doorstaat

 • Speeksel

Drugstesten op speeksel is een groeiende trend, omdat het als minder schendend wordt gezien dan een urinetest en een monster is relatief eenvoudig te verkrijgen zonder dat de geteste persoon tijd heeft ermee te knoeien. Speekseltests zijn ook beter in het vaststellen van meer recent gebruik dan haar andere tegenhangers. Ze zijn meestal wel iets duurder dan urinetests en de monsters moeten naar een lab worden gestuurd voor de uitslag.

 • Haar

Drugstests, waarbij het haar wordt getest, wordt niet als schendend gezien, maar kosten aanzienlijk meer dan een urine- of speekseltest. Ze zijn niet alleen nauwkeuriger dan urinetests, maar ook beter dan urine- of speekseltests in het herkennen van drugsgebruik over een langere periode, noch wordt de test beïnvloed door periodes waarin geen drugs worden gebruikt. Haartests zijn echter niet enorm effectief in het herkennen van zeer recent gebruik. Ook moet opgemerkt worden dat de test niet kan worden uitgevoerd met slechts een haar, er is een vrij groot monster nodig.

 • Zweet

Zweettests zijn relatief nieuw en nog wat ongebruikelijk. Hiervoor moet de geteste persoon een tijd lang een pleister dragen, wat als vrij schendend wordt beschouwd. De nauwkeurigheid van het gebruik van zweet voor een drugstest is ook twijfelachtig, omdat het mogelijk is dat de pleister besmet raakt.

 • Bloed

Drugstests waarbij bloed wordt gebruikt zijn het meest nauwkeurig, het meest prijzig en het meest schendend. Er is geen twijfel mogelijk over het resultaat als er bloed is gebruikt. Het is echter zeer zeldzaam dat deze test wordt gebruikt vanwege de schendende aard van het verzamelen van bloedmonsters en de hoge kosten. Alleen in serieuze gevallen wordt deze gebruikt, waar er geen twijfel of risico mag zijn of de geteste persoon drugs gebruikt, zoals bij professionele atleten.

Gerelateerd artikel

10 Manieren Om High Te Worden Zonder Drugs