Product toegevoegd aan winkelmandje
Afrekenen

De geschiedenis van de Blauwe Lelie

Blue Lily

Referenties naar Blauwe Lelie kunnen in de gehele oude Egyptische geschiedenis worden gevonden, waarin de plant een centrale rol leek te spelen. Cultureel werd Blauwe Lelie gebruikt om hun wijn te verbeteren en spiritueel was de plant onderdeel van hun scheppingsgeschiedenis.

"In het begin waren er wateren van chaos… Het duister bedekte het water totdat… de oer waterlelie uit de diepte opsteeg. Langzaam opende de blauwe waterlelie haar blaadjes om een jonge god te onthullen, zittend in het gouden hart. Een zoet parfum dreef over de wateren en licht straalde uit het lichaam van dit Goddelijke Kind om universele duisternis te verbannen. Dit kind was de Maker, de Zonnegod, de bron van al het leven."

Om deze reden was het van grote religieuze en ceremoniële betekenis en is het gevonden in tombes van farao's, afgebeeld in tempels en werd het gebruikt om de vereniging en Boven- en Beneden Egypte te symboliseren.

Er werd geloofd dat de dagelijkse opening van de lelie, met haar blauwe blaadjes en gouden centrum, een imitatie was van de manier waarop de hemel de zon groette, om slechts weer te sluiten bij zonsondergang. Hierdoor werd de Blauwe Lelie verbonden met de zonsopkomst en zonsondergang en de Egyptische goden worden geassocieerd met de zon. Een van de goden stond bekend als Nefertem, die niet alleen gelinkt was aan de zon, maar ook aan schoonheid en genezing. Het was Nefertem die de Blauwe Lelie bloem naar de zonnegod Ra bracht, om hem te helpen omgaan met zijn verouderende lichaam.

De betekenis van Blauwe Lelie hield niet uitsluitend verband met religie. Een weefsel spectroscopie, uitgevoerd op de Egyptische mummie Azru, leverde resten van Blauwe Lelie op, gevonden in het weefsel van de mummie. Gevonden geschriften en afbeeldingen suggereren dat deze seksueel georiënteerde gemeenschap Blauwe Lelie gebruikte als zowel een medicijn- als partydrug, om pijn te verlichten, het geheugen te verbeteren, de bloedsomloop te verbeteren, seksueel verlangen te verhogen en gevoelens van euforie en extase op te wekken. Het was zo belangrijk voor de oude Egyptenaren, dat het speciaal gekweekt werd in, door de mens gemaakte, baden.

Hoewel het ooit een prominent kenmerk was van de Nijl, zijn Blauwe Lelies nu verdwenen uit de rivier en de plant wordt met uitsterven bedreigd. De aantallen stijgen nu vooral door menselijke kweek.

 

Zamnesia

Blauwe Lelie