Product toegevoegd aan winkelwagen
Afrekenen

Passiebloem: Alles Wat Je Weten Moet

Passiebloem: Alles Wat Je Weten Moet
Passiflora Incarnata

Inhoudsopgave:

Wat is Passiflora incarnata?

Passiebloem, of Passiflora incarnata in het Latijn, heeft haar naam te danken aan het Christendom, waar ze in verband is gebracht met de kruisiging van Jezus. De passiebloem is een groenblijvende, klimplant of struik die al eeuwen wordt gebruikt voor medicinale en entheogene doeleinden.

De passiebloem vindt haar oorsprong in de tropische regenwouden van Centraal- en Zuid-Amerika, hoewel sommige soorten van de passiebloem inheems zijn aan de zuidoostelijke delen van Noord-Amerika en het Caribisch gebied. Tijdens de periode van de Nieuwe Wereld, brachten botanisten, op avontuur door Amerika, de Passiebloem mee naar Europa. Als een gevolg hiervan, kunnen vele soorten ook in het wild worden gevonden in warmere gebieden in Europa, zoals Spanje en Italië.

Het meest opvallende deel van de plant is de unieke, prachtige bloem die ze produceert. Hoewel er variaties zijn onder de soorten, zijn ze allemaal opvallend en ontzettend trippy in hun verschijning, met complexe kleurencombinaties in rood, paars, blauw en geel. De bloemen zijn vrij uniek van structuur, en hebben vaak grote bijen, vleermuizen of kolibries nodig voor verstuiving en voortplanting. De zwaardkolibrie is samen met bepaalde passiebloemen geëvolueerd en kreeg een extreem lange snavel om de nectar te bereiken.

Hoewel de bloem het meest opvallende kenmerk is, worden de grote groene bladeren en wortels van de Passiebloem gebruikt vanwege hun psychoactieve en medicinale eigenschappen.

Passiebloem

Bekijk Product

Effecten en entheogeen gebruik

Effecten en entheogeen gebruik

De bladeren en wortels van de Passiebloem hebben een lange geschiedenis: Ze werden gebruikt door vele inheemse Amerikaanse stammen en later door Europese bezetters. Pre-Columbiaanse stammen gebruikten de passiebloem voornamelijk als medicijn. Toen de Spaanse missionarissen arriveerden, beschouwden zij de uniek uitziende bloem als een teken van God en als symbool voor de passie van hun Heer Verlosser. Daar komt de naam vandaan.

In de hedendaagse fytogeneeskunde wordt Passiflora Incarnata nog steeds gebruikt. Haar kalmerende en rustgevende eigenschappen maken het middel een goede keuze bij slaapstoornissen en slapeloosheid. Het kruid levert de volgende morgen na gebruik geen kater-gevoelens dit draagt bij aan de populariteit als een slaapmiddel. Ook werkt passiebloem tegen aanvallen, waardoor het ook werd gebruikt als behandeling bij de Ziekte van Parkinson, voordat meer effectieve medicatie werd ontdekt. Het wordt ook gebruikt bij angststoornissen, rusteloosheid, hartkloppingen en hoofdpijn.

Op zichzelf wekt Passiflora een milde euforie op, als het wordt gerookt of ingenomen. Maar zelfs in hogere dosering, lijkt passiebloem op zichzelf niet sterk entheogeen te zijn. Sommigen hebben lichte visuele verschuivingen gemeld, maar het belangrijkste effect is vooral een euforische verdoving.

GERELATEERD ARTIKEL
Passiebloem, de geweldige versterker

De Passiebloem is verbazingwekkend mooi en enorm psychoactief en heeft de mogelijkheid om te ontspannen, maar ook andere planten te versterken.

Natuurlijke synergie

Natuurlijke synergie

Velen gebruiken passiebloem om andere stoffen te versterken, zoals DMT en paddestoelen. De MAOI's in passiebloem, imiteren het mechanisme van ayahuasca en versterken dus de effecten van DMT. Er is bewijs dat Passiflora involucrata door inheemse groepen in de Amazone werd gebruikt als een mengplant voor ayahuasca brouwsels. De relatieve lage MAOI activiteit van passiebloem maakt het echter moeilijk om de plant als een ayahuasca analoog te gebruiken, hoewel er wel enkele verslagen bekend zijn.

Om succesvol orale doses DMT te activeren, zijn aanzienlijke hoeveelheden Passiflora incarnata nodig en er zijn op dit moment maar weinig richtlijnen. Gedacht wordt dat passiebloem de ervaring kan verlengen en er een euforische draai aan kan geven.

Het combineren van passiflora incarnata met magische paddestoelen of truffels kan hun effect enorm versterken, zeker als er een sterk passiebloem extract wordt gebruikt.

Chemie

Chemie

Hoewel veel van de psychoactieve eigenschappen van de passiebloem nog wachten op meer onderzoek, is er al veel bekend.

Een van de grootste actieve bestanddelen uit passiebloem is de alkaloïde harmine. Dezelfde alkaloïde groep komt ook van nature voor in Banisteriopsis caapi en de Syrische wijnruit. Harmine wekt als een natuurlijke MAO-A remmer en voorkomt de afbraak van neurotransmitters zoals serotonine en dopamine. Vele farmaceutische antidepressiva maken gebruik van ditzelfde MAOI mechanisme, hoewel synthetische MAOI's zijn geassocieerd met meer gevaarlijke wisselwerkingen met voedsel en medicijnen.

Naast de harmala alkaloïden, bevat passiebloem luteoline, chrysine en apigenine. Hoe deze substanties in synergie werken om de ontspannende en verdovende effecten op te wekken, is nog niet bekend.

Van passiebloem is ook bekend dat het grote doses GABA bevat, die wisselwerken met de GABA receptoren in het lichaam. De activering van GABA receptoren vermindert activiteit in het centrale zenuwstelsel en voorkomt dat het te "opgewonden" wordt. Dit verklaart ook een aantal van de verdovende effecten die passiebloem bezit.

MAOI waarschuwing

MAOI waarschuwing

Hoewel passiebloem een milde MAOI is, moeten wel dieetbeperkingen worden gevolgd. Meer informatie over de beperkingen kan je vinden in Het Ayahuasca MAOI Dieet.

Gebruik geen passiebloem als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Passiebloem wordt over het algemeen als veilig en niet giftig beschouwd in de aanbevolen dosering. Vanwege het kalmerende effect, kan passiebloem het verdovende effect van voorgeschreven medicatie versterken; vermijd dus combinaties met barbituraten, benzodiazepines, medicatie voor slapeloosheid, of tricyclische antidepressiva.

Disclaimer:
Dit artikel is uitsluitend ter informatie bedoeld en gebaseerd op onderzoek dat is gepubliceerd door externe bronnen:

Externe bronnen:
Leeftijdsverificatie 18+

Ben je 18 jaar of ouder? De content op Zamnesia.nl is uitsluitend geschikt en bestemd voor volwassenen.

Houd rekening met de wetgeving van het land waar je woont. Onze webshop is onderhevig aan de Nederlandse wet.

Door op Doorgaan te klikken, bevestig je dat je 18 jaar of ouder bent.

Passiebloem